• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.03.04 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Franciaországban március 14-től megszűnik a kötelező maszkviselés. Romániában a koronavírus elleni oltást is beépítik a nemzeti oltási programba...

Szlovéniában megszűnik a kötelező maszkviselés az iskolákban
Szlovéniában hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés az iskolákban és a felsőoktatási intézményekben - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter. A tárcavezető a csütörtöki kormányülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a rendelet a tanárokra és a diákokra egyaránt vonatkozik.

Kiemelte: Szlovéniában leszálló ágban van a járvány ötödik hulláma, és csökkent a kórházban kezelt betegek száma, ezért két kórházban a Covid-osztályokat be is zárták.

A maszk viselése más nyilvános zárt térben továbbra is kötelező - tette hozzá.

Szlovéniában két hete oldották fel a járványellenes intézkedések döntő többségét: néhány kivétellel megszüntették a Covid-igazolványok használatát, és eltörölték a tesztelési kötelezettséget. Csak az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, valamint a büntetés-végrehajtási intézetekben kötelező a védettségi igazolás.

Eközben a szlovén egészségügyi hatóságok jóváhagyták a 12-18 év közötti gyerekek számára az emlékeztető oltás felvételét.

Bojana Beovic infektológus a sajtónak úgy nyilatkozott: a döntést az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása nyomán hozták meg, amely szerint "nincsenek biztonsági kockázatok, az említett korosztályban az immunválasz hasonló a felnőttekéhez".

Csütörtökre 1823 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és tíz beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 307 beteget ápolnak, közülük 78-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 939-en kaptak védőoltást, közülük 1 218 553-an mindkét adagot felvették.

Romániában csökkenni kezdett a súlyos megbetegedések és elhalálozások száma
Romániában csökkenni kezdett a koronavírus-fertőzéssel intenzív terápián ápolt súlyos betegek és a betegséggel összefüggő elhalálozások száma, az oltási stratégiát illetően pedig átszervezés várható.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi napon hatezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, amely több mint negyven százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától.

Egy hónappal az ötödik hullám tetőzése és a napi esetszámok tartós visszaesésének kezdete után az utóbbi héten az elhalálozásoknál is tartós csökkenő tendencia alakult ki. Csütörtökön 105 újabb halálesetet jelentettek, amely csak néhány százalékponttal kisebb a kéthetes mozgóátlagnál, de heti összevetésben az elhalálozások száma több mint 20 százalékos csökkenést mutat: az utóbbi hét napon 770 áldozatot követelt a járvány, míg az azt megelőző héten még csaknem ezren hunytak el a vírusfertőzés, illetve a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

Csaknem ugyanilyen ütemben kezdtek felszabadulni a helyek a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein is: csütörtökön 850 alá csökkent a súlyos betegek száma, míg egy hete még több mint ezer fertőzött részesült intenzív terápiában.

Ennek a mutatónak a régóta beígért, de rendre elhalasztott lazítások szempontjából van kiemelt jelentősége. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban bejelentette: akkor lehet szó Romániában a járványügyi korlátozások lazításáról, ha a Covid-kórházak intenzív osztályain felszabadul az ágyak legalább fele, vagyis 900-nál kevesebb súlyos betegnek lesz szüksége ilyen ellátásra. Miután a mutató 900 alá csökkent, a tárcavezető kedden jelezte is, hogy milyen lazításokat kezdeményez majd a járványügyi operatív törzs (CNSU) legközelebbi ülésén, de a testületet azóta nem hívták össze.

Közben a miniszterelnök leváltotta Valeriu Gheorghita katonaorvost az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) éléről és a testület eddigi alelnökét, Andrei Baciu egészségügyi államtitkárt bízta meg a CNCAV vezetésével.

Az oltási hajlandóság minden korábbinál alacsonyabb szintre esett, most már naponta kevesebb mint ezerrel emelkedik az immunizáltak száma. A romániai oltási kampány a beoltható (5 év feletti) lakosság kevesebb mint 45 százalékos átoltottsági szintjén rekedt meg, az immunizáltak aránya az utóbbi két hónapban egyetlen százalékkal emelkedett.

A CNCAV új vezetője első nyilatkozatában jelezte, hogy a koronavírus elleni immunizálás átszervezésére kapott megbízást. Baciu szerint néhány héten belül az oltási kampány időszakában megszerzett immunizálás véget ér, és a koronavírus elleni oltást is beépítik a nemzeti oltási programba és ennek a vakcinának a beadását is ugyanúgy a családorvosi rendelők végzik majd, mint minden más oltásét.

Franciaországban március 14-től megszűnik a kötelező maszkviselés és felfüggesztik az oltottsági igazolás használatát
Franciaországban március 14-én, a tömegközlekedési járműveket kivéve, mindenhol megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező maszkviselés, és a kormány felfüggeszti az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is - jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök a TF1 kereskedelemi televízió híradójában.

A védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban, ahogy a koronavírus elleni oltás továbbra is kötelező az egészségügyi dolgozóknak.

"Március 14-től kezdve felfüggesztjük az oltottsági igazolás használatát mindenhol, ahol eddig alkalmaztuk" - mondta a miniszterelnök. "Ugyanezen a napon a kötelező maszkviselés is véget ér mindenhol, ahol még hordani kell (elsősorban a belterekben) - tette hozzá Jean Castex.

A tömegközlekedési járműveken azonban továbbra is kötelező lesz maszkot hordani.

Az oltottsági igazolás bemutatása jelenleg az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken kötelező a 16 év felettieknek. Maszkot már csak olyan helyeken kell viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem kötelező (üzletek, tömegközlekedési járművek, hivatalok, bíróságok).

"A helyzet javul a közös erőfeszítéseknek és az elrendelt intézkedéseknek köszönhetően. A feltételek adottak ahhoz, hogy tovább enyhítsünk a korlátozásokon" - mondta a kormányfő.

A járványügyi mutatók már egy hónapja javulnak. Az elmúlt héten a naponta feltárt új esetek száma a tizedére csökken a járvány tetőzése időszakához képest: szerdán például 53 ezer új fertőzöttet regisztráltak, míg egy héttel korábban még több mint 70 ezret.

A kórházakon is csökken a nyomás, de még 2300 ezer súlyos beteg fekszik az intenzív osztályokon. A járvány szövődményeiben az elmúlt két évben több mint 138 ezren vesztették életüket.

Legolvasottabb cikkeink