• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Lapszemle 2022.03.04 Forrás: szon.hu
Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Egynapos sebészet és modern CT-készülék segíti a betegellátást Nyíregyházán és Mátészalkán is.

Olyan, mintha egy magánklinikán lennénk – fogalmazódott meg a gondolat azokban a betegekben, akik jártak már a Jósa András Oktatókórház új Egynapos Sebészeti Részlegén. Az első páciens sérvműtétre érkezett a felújított, teljesen elszeparált épületrészbe, és délután már haza is mehetett, sőt egy emléklappal is kedveskedtek neki a kórházban - írta a szon.hu.

Egynapos sebészet a nyíregyházin kívül a mátészalkai kórházban is indult, a részletekről sajtótájékoztatón számoltak be. Mint dr. Francz Monika orvosigazgató-helyettes elmondta, a nyíregyházi részlegen kialakítottak egy 12 ágyas fektetőrészt, elkészült egy modern, nagyértékű eszközökkel felszerelt műtő. Mátészalkán a Hotel Diagnosztika épületében  kialakítottak egy 8 ágyas fektetőrészleget, kiszolgáló egységeket, orvosi szobát.

– Az egynapos multidiszciplináris sebészeti részlegeken széles műtéti repertoárral fogadhatjuk a betegeket, és a tervezhető beavatkozások egy részét már ebben az egységben végezzük – fejtette ki dr. Francz Monika, hozzátéve: a részlegekre külön személyzetet szerveztek.

Nyíregyházán és Mátészalkán is több mint 10 éves CT-berendezéseket sikerült egy, a stroke ellátás fejlesztését célzó határon átnyúló, a romániai Szatmár megyével közös projektben lecserélni.

– Hogy érzékeltessük a régi gépek elhasználtságát: a megyeszékhelyen a lecserélt géppel 12 év alatt 390 ezer, Mátészalkán 15 év alatt 270 ezer vizsgálatot végeztek el – erről már dr. Baranyai Beatrix, a Jósa András Oktatókórház Radiológiai Osztályának vezető főorvosa beszélt.

Nyíregyházán a 128 szeletes CT-készülék próbaüzeme már tart, Mátészalkán pedig egy 64 szeletes CT áll a betegellátás szolgálatába, hamarosan kezdődik ott is a próbaüzem.

– A két kórházban az eszközfejlesztésre összesen 475 millió forintos támogatást kaptunk, ebből az oktatókórházba még beszereztek egy felsőkategóriás 4D kardiológiai ultrahangot és egy hordozható digitális transzkraniális dopplert is – tette hozzá dr. Francz Monika orvosigazgató-helyettes. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink