• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus - Járványhírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.15 Forrás: MTI
Koronavírus - Járványhírek a nagyvilágból

Amerikában nem csitul a járvány, Belgiumban javul a helyzet, Horvátországban stagnál az új fertőzöttek száma.

Romániában meghaladta a tízezret az ismert aktív esetek száma

Romániában az elmúlt 24 órában ismét több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, így szerdán meghaladta a tízezret az azonosított aktív esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 18 440 teszt kiértékelése nyomán 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a járvány romániai megjelenése óta regisztrált fertőzések száma. Közülük 22 049-et gyógyultnak nyilvánítottak, az utóbbi napon elhunyt 21 fertőzöttel pedig 1952-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

A jelenleg nyilvántartott 10 225 aktív koronavírusos eset közül 2106 tünetmentes fertőzöttet tíz nap után miniszteri rendelet alapján, 727 fertőzött pácienst pedig saját kérésére engedtek ki a kórházból.

Romániában a járvány első áprilisi tetőzésekor 356 esetig emelkedett a napi új megbetegedések kéthetes átlaga. Ez a mutató június elejéig 165-re csökkent, azóta pedig az óvintézkedések lazítása nyomán újból növekedésnek indult. Most már az utóbbi két hét adatai alapján a napi 467 megbetegedés számít átlagosnak, de az utóbbi héten a napi új esetszám már négy alkalommal is meghaladta a 600-at.

A román hatóságok július elején elhalasztották a tervezett további lazításokat: nem nyitottak ki a vendéglátóhelyek zárt terei, zárva maradtak a mozik és színházak. A bukaresti kormány szerdai ülésén várhatóan újabb 30 napra meghosszabbítja az éjfélkor lejáró veszélyhelyzetet.

Ismét megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában

A korábbi napok enyhébb növekedése után szerdára ismét nagy számban, nyolcszáz fölött regisztráltak új koronavírusos fertőzötteket egy nap alatt Ukrajnában, és az eddig azonosítottak száma velük együtt már meghaladta az 55 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma az előző napi 835 új esettel együtt elérte az 55 ezer 607-et. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még 800 fölött volt az újonnan azonosított betegek száma. Előző nap 15 újabb haláleset történt, így már 1427-en haltak bele a betegségbe, miközben eddig 28 ezer 131-en gyógyultak meg, közülük 977-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 26 ezer 049. Az egészségügyi alkalmazottak körében 41 újabb esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma 7540-re emelkedett. Az elmúlt napban 224 beteget kellett kórházba szállítani.

Előző nap a legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 171-et, a fővárosból Kijevből pedig 147-et. A statisztikában harmadik helyre ezúttal a keleti országrészben lévő Harkiv megye került napi 64 új fertőzöttel, Kárpátalja pedig a negyedik lett 57 új beteggel. Kárpátalja megyében a jelenlegi adatok alapján eddig 4112 fertőzöttet azonosítottak, közülük 142-en haltak meg és 1379-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában már arról beszélt, hogy a hónap végével lejáró országos karantént a tárcája még legalább egy hónappal kezdeményezi meghosszabbítani. Ezt a kérdést várhatóan a jövő héten tekinti át a kormány. Kedden a Szevodnya című lapnak a minisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese még csak a karantén kéthetes, azaz augusztus közepéig történő meghosszabbítását vetítette előre.

Közben szerdán az éttermek, bárok és egyéb közétkeztetési intézmények tulajdonosai tiltakozó akciót kezdtek Kijevben a kormány épülete előtt, követelve, hogy engedélyezzék számukra éjjel 11 óra után is a nyitva tartást. Jelképesen üres székeket és kanapékat helyeztek ki az utcán a kabinet épületével szemben.

Orosz hadsereg: veszélytelen a letesztelt vakcina

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a Covid-19 elleni első orosz vakcinát szerdai közleményében az orosz védelmi minisztérium. A tárca közölte, hogy szerdán kiírták a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag klinikai tesztelésében rész vevő önkéntesek első, 18 fős csoportját. A második csoportot a tervek szerint hétfőn engedik majd haza. A kísérlet alanyainak szervezetében antitestek képződtek.

Az Interfax által megszólaltatott kísérleti alanyok azt mondták, hogy a vakcina beadását követően átmenetileg hőemelkedés vagy 38 fokos láz jelentkezett náluk és az oltás helyén enyhe fájdalmat és keményedést éreztek. Az önkéntesek a hírügynökség szerint 100 ezer rubel (mintegy 437 ezer forint) honoráriumban részesülnek.

Beszámolt az első önkéntesek elbocsátásáról moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem is, rámutatva, hogy az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) által kifejlesztett vakcina tesztelése az egészégügyi felsőoktatási szakintézményben és a Burdenko kórházba történt, 18 és 65 év közötti férfiakon és nőkön. Korábban az egyetem is jelezte, hogy az oltóanyag bevitele utáni első napon többeknél testhőmérséklet-növekedés és fejfájás jelentkezett.

Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója korábban elmondta: arra számít, hogy a vakcinát augusztus 12-ig regisztrálni fogja a járványügyi védekezésben illetékes orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez (Roszpotrebnadzor) és az oltóanyag a jövő hónap közepén már forgalmazásba kerülhet. Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője kijelentette, hogy Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig.

Az orosz bejelentésekkel párhuzamosan az elmúlt napokban Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is megjelentek hírek sikeres vakcinafejlesztésről.

Oroszország szerdán eltörölte a kötelező kéthetes karanténba vonulást azon beutazó külföldi állampolgárok esetében, akik háromnaposnál nem régebbi negatív Covid-19-tesztet tudnak felmutatni. Az érintetteknek orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük arról, hogy polimeráz láncreakció (PRC) módszerével elvégzett laboratóriumi vizsgálaton estek át, nem fertőzöttek, vagy hogy G immunoglobulin (IgG) antitest termelődött a szervezetükben. A hazatérő orosz állampolgároknak, ha a határátlépéskor nem rendelkeznek ilyen teszteredménnyel, három napon belül el kell végeztetniük a Covid-19 szűrést.

Törökország bejelentette, hogy szerdától felújította Oroszországgal a rendes légiközlekedést.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6422-vel 746 369-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 26,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 431 574), Brazília (1 926 824) és India (936 181) után.

Az aktív esetek száma 4158-cal 211 350-re csökkent. A halálozások száma 156-tal 11 770-re, a gyógyultaké pedig 10 424-gyel 523 249-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a megfertőződöttek több mint, 70 százalékát gyógyultnak nyilvánították. Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 628-cal 231 270-re, a halottaké 29-cel 4234-re, a gyógyultaké pedig 1844-gyel 167 810-re nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 23,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 258 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 270 918 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kaliforniában ismét jelentős szigorítások léptek érvénybe

Kaliforniában kedd reggeltől ismét jelentős szigorítások léptek érvénybe a koronavírusos fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedése miatt. Gavin Newsom, a nyugati parti amerikai tagállam demokrata párti kormányzója előző este rendelte el az éttermek, presszók, szórakozóhelyek, múzeumok és állatkertek ismételt lezárását. A leginkább fertőzött megyékben be kellett zárniuk a templomoknak, fitnesztermeknek és fodrászatoknak is.

Kalifornia két legnagyobb iskolakerülete - Los Angelesben és a déli San Diegóban - bejelentette, hogy a tanév őszi újrakezdésekor a járvány miatt csakis online oktatás lesz. A kormányzó hangsúlyozta: "ez a vírus nem fog eltűnni egyhamar". A mintegy 40 millió lakost számláló Kaliforniában több mint 300 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és a koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben több mint 7 ezren haltak meg. Az elmúlt két hétben 20 százalékkal emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek aránya, és egyre többen kerülnek a kórházak intenzív osztályaira.

Kalifornia mellett továbbra is folyamatosan nő a fertőzöttek száma Arizonában, Texasban és Floridában. Floridában egyedül hétfőn 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Miamit járványügyi szakemberek a járvány új gócpontjaként említik. Aileen Marty, a Florida Nemzetközi Egyetem epidemiológusa újságíróknak úgy nyilatkozott: az állam déli vidékein "különösen súlyos a helyzet". Mint mondta: az emberek nem veszik elég komolyan a vírust, nem tartják be az óvintézkedéseket, azaz a társadalmi távolságtartást és a szájmaszk viselését.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórházközpont adatai szerint az Egyesült Államokban 3,3 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, és a vírus okozta betegségben több mint 135 ezer amerikai halt meg.

Törökországban egy hónap után ismét ezer alá csökkent az új fertőzöttek napi száma

Törökországban kedden harminchárom nap után ismét ezer alatti értékkel, 992-vel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 214 993-ra nőtt. A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva június közepén jutottak néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre. A mutató június 24. óta lassan csökken.

Kedden az előző napinál eggyel többen, 20-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma így 5402-re emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá. Az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma június 10. óta először mérséklődött együttesen, az előbbi 1223-ról 1204-re, az utóbbi 402-ről 396-ra. A gyógyultak száma 1049-cel 196 720-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az esetek már több mint 91,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig közel 4,07 millió vírustesztet végeztek el.

Franciaországban augusztus 1-től kötelező a maszkviselés a zárt helyeken

Franciaországban augusztus 1-től kötelező lesz a maszkviselés minden nyilvános zárt helyen a koronavírus-járvány második hullámának megelőzésére - jelentette be kedden Emmanuel Macron államfő. "Vannak arra utaló jelek, hogy a járvány mégiscsak egy kicsit újra megindult, ezért meg kell előznünk, és fel kell készülnünk" a második hullámra - mondta a köztársasági elnök a francia forradalom kitörésének évfordulóján tartott nemzeti ünnepen adott hagyományos élő televíziós interjúban. "Készen állunk (a második hullámra), elegendő készlet és utánpótlás is rendelkezésre áll, és a gyakorlatban is megszervezetünk mindent, ami lehetővé teszi, hogy szembenézzünk a járvány megugrásával, ha megtörténne" - tette hozzá.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a tömegközlekedési járműveken kötelező a maszkviselés, és az szerinte "jól működik", más nyilvános helyeken viszont "akadozó" a maszkviselés, ezért tartja szükségesnek központilag "megszervezni a dolgokat". Az éttermekben a vendéglátásban a dolgozóknak jelenleg kötelező a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezéskor, távozáskor, és ha felállnak az asztaltól, akkor kell viselniük a maszkot. Az üzletekben viszont csak ajánlott az arc eltakarása, ahogy a munkahelyeken is a munkáltatók dönthetnek a szabályozásról.

Franciaországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma péntek este elérte a 30 ezret, de a kórházi betegek száma fokozatosan csökken, jelenleg 7 ezer. A két hónapig tartó nagyon szigorú karantén fokozatos feloldása után sem indult emelkedésnek a megbetegedések száma. Az egészségügyi hatóságok a karantén vége óta több mint 330 járványgócot tártak fel, és többségüket már teljesen felszámolták.

Az egészségügyi minisztérium péntek esti közleménye ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek visszaszorulása után a SARS-CoV-2 vírus gyorsabb terjedésének jelei érzékelhetők, jóllehet annak szintje továbbra is alacsony. Az úgynevezett reprodukciós ráta jelenleg 1,05, míg a múlt héten csak 0,94 volt, ami azt jelenti, hogy míg egy héttel ezelőtt minden 100 új fertőzött átlagosan 94 embernek adta tovább a vírust, most legalább száznak. Ennek oka a szakemberek szerint elsősorban az, hogy az állampolgárok egyre kevésbé tartják be az egészségbiztonsági előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Emmanuel Macron megerősítette, hogy a kormány nem rendel el még egyszer általános karantént, s a hatóságok mindent megtesznek a második hullám megelőzésére. Ennek érdekében bármely francia állampolgár orvosi ajánlás, recept vagy tünetek nélkül is ingyen teszteltetheti magát. Arra kérdésére, hogy Franciaország prioritást fog-e élvezni, ha a Sanofi francia gyógyszergyár fejleszti ki elsőként a koronavírus elleni oltást, az államfő elmondta: a franciák az elsők között férhetnek majd hozzá a vakcinához, de visszautasította a prioritás követelését, miután szerinte "abszurd" dolog "az egészségügyi nacionalizmus". Emmanuel Macron jelezte, hogy érzékeli a politikájával szembeni ellenérzéseket és a bizalmi válságot az országban. "A kritikák, még ha én igazságtalannak is tartom őket, a demokratikus játék részei, természetesek, és egyébként is szeretek az ellentmondásokba belemenni, többször magam is hoztam létre (ilyen helyzeteket). A gyűlölet, a radikalizmus, a brutalitás viszont, úgy gondolom, hogy nem része a demokratikus játéknak, és inkább gyengíti a demokráciát" - mondta Macron.

"Az emberek elkezdték utálni azt az elnököt, aki mindent meg akar reformálni azért, hogy ne csak a legjobbak tudjanak boldogulni. (...) Nem ezt akartam, de ezt az ügyetlenségeim és az okozza, hogy egyes mondatok kikerülnek a kontextusukból" - hangsúlyozta. "Hazánk valójában fél, és bizalmi válságot él át. A saját magával szembeni bizalmat illetően. Elég csak az elmúlt időszakra tekinteni, amikor is ha csak önmagunkat hallgattuk, akkor az derült ki, hogy mindent rosszabbul csináltunk, mint a szomszédjaink, és mi voltunk a legrosszabbak. Ha viszont megnézzük a járvány mérlegét, messze nem mi voltunk a legrosszabbak" - tette hozzá. A köztársasági elnök ugyanakkor elismerte, hogy nem sikerült eddig a franciák megosztottságát leküzdenie, de jelezte, hogy továbbra is azon dolgozik, és pozitívnak ítélte meg az eddigi munkája mérlegét.

"Mindent megcsináltam, amiről azt mondtam, hogy meg fogom csinálni" - fogalmazott. "Levittük 8 százalék alá a munkanélküliséget, csökkentettük az adókat, és ugyanakkor a deficitet is, és modernizáltuk az országot. De tény, hogy a bizalom nem nőtt az országban" mondta Macron, aki a mandátuma utolsó 600 napjára "új utat" ígért a franciáknak a második világháború óta legjelentősebb, legalább 9 százalékos recesszió leküzdésére, de arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy indul-e a következő, 2022-es elnökválasztáson.

Belgiumban március eleje óta most először nem volt a járványhoz köthető haláleset

Belgiumban az elmúlt 24 órában, március eleje óta először, nem volt a koronavírus-járványhoz köthető haláleset - írta a helyi sajtó kedd délután. A járvány eddig közel 9800 halálos áldozatot követelt a 11,5 millió lakost számláló országban, napi számuk április 12-én tetőzött 343-mal.

A sajtó mindazonáltal arról is beszámolt, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma, hirtelen csökkenés után, ismét növekszik az országban, az előző hét adataihoz képest 11 százalékkal több embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Maggie de Block egészségügyi miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az idei külföldi nyaralások kockázati tényezőt jelenthetnek a vírus terjedésére nézve, azonban a belga egészségügyi rendszer sokkal jobban fel van készülve, mint az év elején volt, egy esetleges újabb fertőzéshullámra.

Az országban szerdán összeül a nemzetbiztonsági tanács, hogy újabb korlátozásenyhítő rendeleteket jelentsen be, azonban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus még nem tűnt el, és továbbra is nagyfokú óvatosságra intik a lakosságot.

A szomszédos Hollandiában a kedden közzétett statisztikák szerint a múlt héten 8-an haltak bele a járvány okozta betegségbe, illetve 534 ember tesztje lett pozitív, ami enyhe növekedést jelent a megelőző két héthez képest. A közegészségügyért felelős holland szolgálat továbbra is a távolságtartási és higiéniai szabályok betartását kéri, mivel véleménye szerint ez az egyetlen módja a járvány ellenőrzés alatt tartásának.

A Benelux-államok harmadik tagjában, Luxemburgban is növekszik az új fertőzöttek száma: hétfőn további 31 új esetről számoltak be az egészségügyi hatóságok, ami majdnem a dupláját jelenti a megelőző hetekben mért adatoknak. A sajtó arról is beszámolt, hogy a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegség a szomszédos Belgiumban a sárga, azaz a "mérsékelten veszélyes" besorolásba került a beutazások szempontjából.

Horvátországban és Szlovéniában is stagnál az új fertőzöttek száma

A múlt heti meredek növekedés után Horvátországban és Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3827-et, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 120-ra nőtt. Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, a hétvégén azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 129-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1183.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy hány fertőzött turistáról tudnak az országban, Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: egy szerb állampolgár, akiről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött, Puláról azonnal hazatért Szerbiába. Három svéd állampolgár tesztje is pozitív lett, ők Svédországban fertőződtek meg, jelenleg Isztriában tartózkodnak házi karanténban. Két amerikai pilóta és egy észak-macedón család is elkülönítőben van, szintén fertőzöttek. Továbbá Splitben egy brit állampolgár PCR-tesztje lett pozitív, róla nem lehet tudni, hogy hol kapta el a vírust.

Horvátországban a kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyeket, valamint a hajózási charterforgalmat is napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint hétfőn több mint 500 ezer turista - közülük 430 ezer külföldi - tartózkodik. A legtöbb külföldi vendég Németországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról érkezett.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában tízzel 1859-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak.

Olaszországban zárt térben továbbra is maszkot kell viselni, és távolságot kell tartani egymástól

Megerősítette a szájmaszk kötelező viseletét zárt helyen, valamint a távolságtartásra vonatkozó előírásokat Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter keddi parlamenti bejelentésében, hangsúlyozva, hogy a koronavírus miatti járványveszély továbbra sem múlt el. Roberto Speranza a továbbra is hatályos korlátozó intézkedések között említette, hogy akár ötezer euróig terjedő bírsággal, valamint háromról tizennyolc hónapig terjedő börtönnel sújthatják a betegeket, akik megsértik a karanténkötelezettséget. Megerősítette, hogy az Európai Unión kívülről beutazókra kéthetes karanténidőszak vonatkozik.

A szájmaszk viselete kötelező marad az összes zárt helyen, köztük a tömegközlekedési eszközökön, üzlethelységekben, az éttermekben is, amikor a vendégek például a mellékhelyiségbe mennek, valamint edzőtermekben és a strandok öltözőiben is. Nyílt téren megszüntették a kötelező szájmaszkviselést: utolsóként Lombardia tartomány szerdától törli el az utcákon vagy más szabad téren kötelező maszkhasználatot. Továbbra is érvényesnek számít a távolságtartás betartása az utcán éppúgy, mint a strandokon. Ha nem lehet elkerülni a tömörülést, szájmaszkot kell viselni.

Roberto Speranza hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések július 31-ig érvényesek. Ekkor jár le a január 28-án elrendelt vészhelyzet. Giuseppe Conte miniszterelnök korábban bejelentette a vészhelyzet meghosszabbítását őszig vagy akár év végéig. Az egészségügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy támogatja a vészhelyzet meghosszabbítását, mivel Olaszország "még nem hagyta mögött a járványt, és nem lankadhat a figyelmünk". Bejelentette, hogy szeptembertől a pedagógusokon és az oktatási intézmények más dolgozóin ellenanyagszintet mérő vérvizsgálatot végeznek. A miniszter szerint a március 8-tól szünetelő olaszországi oktatás szeptemberi újraindítása mérföldkő lesz a normalitáshoz való visszatérésben.

Az egészségügyi tárca keddi adatai szerint tizenhét beteg halt meg egy nap alatt a korábbi tizenháromhoz képest. A halálos áldozatok száma 34 967. Egy nap alatt 114 fertőzöttet szűrtek ki a hétfői 169 után. Valamivel több mint 12 ezer az aktív fertőzöttek száma, közülük 777 beteget kezelnek kórházban, hatvanat intenzív osztályon. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 243 344-et.

Legolvasottabb cikkeink