• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus - Orbán: operatív törzs állt fel

Hírek Frissítve 2020.01.31 Forrás: MTI
Koronavírus - Orbán: operatív törzs állt fel

Nálunk továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből. A laboratóriumi eredmény itt is negatív volt.

Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a koronavírus elleni védekezés érdekében - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A testületnek olyan szakemberek a tagjai, akik segíteni fognak a védekezésben - mondta a kormányfő, hangsúlyozva: "most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni". Hozzátette, pánikot nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet. 

Tisztifőorvos: Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz - közölte az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Müller Cecília ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek. Az országos tisztifőorvos hozzátette, ez inkább "a biztonságra való törekvést" jelzi, "nem számít pozitivitásra". Frissítés: minden minta negatívnak bizonyult. 

A kínai Hupej tartományban tartózkodó magyarok továbbra is egészségesek, és amennyiben haza szeretnének térni, szállításukról és annak körülményeiről az operatív törzs dönt majd. Itthon felkészültek a fogadásukra, és valószínűleg a betegség lappangási idejére elkülönítik majd őket -jelezte Müller Cecília.

A péntek reggeli adatokat ismertetve az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 9834 embernél igazolták a vírust világszerte, Franciaországban hat, Németországban öt, Finnországban egy, Olaszországban két fertőzöttről tudnak. Magyarországon nincs megbetegedés, és ezt a kedvező helyzetet igyekeznek fenntartani, ugyanakkor kizárni sem lehet, hogy a vírust valaki behurcolja - mondta. Ezért adták ki az egészségügyi és felsőoktatási intézményeknek szóló eljárásrendet, hogy segítsék őket a gyanús esetek kiszűrésében.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírussal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Nemzeti Népegészségügyi Központban 2020. január 31-én. Mellette balról Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Kis Zoltán, virológus. MTI/Mónus Márton

Müller Cecília elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön járványügyi vészhelyzetet hirdetett, amelynek során ajánlásokat fogalmazott meg Kína és más országok számára. Az országos tisztifőorvos szerint a WHO által ajánlott intézkedések zömét Magyarországon már bevezették, azonban - mint mondta - előállhatnak olyan helyzetek, amik ezek felülvizsgálatát teszik szükségessé.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt is, hogy a kórházakban van elegendő védőfelszelés és fertőtlenítőszer.

A szakember megerősítette, hogy a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért. A naponta többszöri szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőhasználat utáni kézmosás és a szájmaszk használata indokolt járványos időszakban.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, és megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására. A védekezésre biztosított a költségkeret, az eddigi intézkedések nem igényeltek a meglévőnél több forrást.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa a diagnosztikáról tájékoztatott; kizárólag az NNK laboratóriumában diagnosztizálnak Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

A Pécsi Tudományegyetem szakmai stábot állított fel

Emellett minden kínai hallgatóval felvette a kapcsolatot - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t. Az egyetem "elkötelezett az egyetemi polgárok és a lakosság egészsége és biztonsága iránt (...) és folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus témakörében kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, egyeztet az illetékes szakhatóságokkal".

Az intézmény hangsúlyozta kommünikéjében, hogy sem érintett betegről, sem betegség-gyanús esetről nincs tudomása az egyetemnek, ezzel együtt a továbbiakban is a "maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el".  Azok a hallgatók, akik hazautaztak Kínába a szünetben, visszaérkezésüket követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) protokolljának megfelelően kitöltik a szakhatóság által e célra összeállított kérdőívet. Ezek kiértékelését követően, szükség esetén azonnal további vizsgálatokat tud végezni a PTE Klinikai Központ (KK).  Mint írták, ha a Kínából hazatért hallgatók közül bárkinél a megbetegedés tünetei jelentkeznének, a PTE Klinikai Központjának Sürgősségi Betegellátó Osztályán a beteg járványügyi elkülönítését is biztosítani tudják, és a protokoll szerint biztonságosan megszervezik az ellátását. A PTE a közösségi terekben magyar, angol és kínai nyelvű feliratokkal hívja fel a figyelmet a prevencióra, illetve kézfertőtlenítőket helyez ki a campusokra, míg a vizes blokkokba a WHO irányelvei alapján tájékoztatókat tesz ki a helyes kézmosásról, és higiénés kézfertőtlenítésről.

Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát

Ezt közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője pénteken a Facebook-oldalán. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Sanghajból Hszian, illetve Csengtu érintésével közlekedő két járat közlekedtetését függeszti fel a légitársaság, ami heti három járat kiesését jelenti. A Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6 és március 26, a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4. és március 28. között nem közlekedik. A közvetlen, heti négyszer közlekedő Sanghaj-Budapest járatot a változás nem érinti.

Nagy-Britanniában is megjelent a betegség

A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában. A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja. A közlemény, amelyet az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty nevében adott ki a minisztérium, nem tér ki arra, hogy brit állampolgárokról van-e szó, és arra sem, hogy jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban. Nem említi a kommüniké, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik. Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Két fertőzöttet találtak Oroszországban

Két koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak pénteken Oroszországban - jelentette be Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak Moszkvában. Az egyik fertőzöttnél a Bajkálon túli területen, a másiknál Tyumeny megyében diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Mindketten kínai állampolgárok, mindkettőjüket elkülönítették.

Összehívja az Országgyűlés népjóléti bizottságát a testület szocialista elnöke

Jövő hétre összehívja az Országgyűlés népjóléti bizottságát a kínai koronavírus okozta járvány miatt a testület szocialista elnöke, aki azt várja, hogy a szakminiszter és a tisztifőorvos adjon tájékoztatást a megtett kormányzati intézkedésekről. Korózs Lajos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, egyrészt nem tartja elégségesnek az ügyben eddig megtett intézkedéseket, másrészt az egészségügyi kormányzattól annak az intézkedési tervnek az ismertetését várja, amelynek kidolgozására az szerdán kapott megbízást.

Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus okozta járvány miatt, amelyben közel tízezren betegedtek meg és több mint kétszázan meghaltak.

Az ellenzéki politikus elmondta, a jövő heti bizottsági ülésre meghívja Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, Horváth Ildikót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárát, Müller Cecília országos tisztifőorvost és az illetékes hatóságok képviselőit.

Korózs Lajos szerint egyelőre nincs ok pánikra, de aggodalomra igen. Elmondta, Prágában már egy hete végeznek hőkamerás vizsgálatokat, több európai ország pedig leállította a közvetlen repülőgépjáratokat Kínába. A testület ülésén a többi között arra vár választ, hogy áll a nemzeti pandémiás terv frissítése. Várható-e a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése? Mit tehetnek azok, akik megfertőződtek? Hova forduljanak? Milyen tájékoztatást kaptak a háziorvosok? Milyen kezelést tudnak biztosítani a betegeknek? - ismertette kérdéseit az elnök.

A franciákat Vuhanból hazaszállító első repülőgép megérkezett egy dél-franciaországi katonai repülőtérre, egy utasnál jelentkeztek a tünetek

Megérkezett péntek délután a francia állampolgárokat az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból hazaszállító első repülőgép a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre. A 180 utas között egy olyan ember van, akinél jelentkeztek a betegségre utaló tüntetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították, a többieknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen, egy tengerparti nyaralóközpontban kell maradniuk. "Az érintett embert egyből a Timone kórházba szállították, természetesen kivizsgálják" - mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a délkelet-franciaországi Marignane repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.  Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok várhatóan vasárnap érkeznek meg ugyanezen katonai repülőtérre.

Hétre emelkedett a fertőzöttek száma Németországban

Az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek között van egy ötéves gyermek is - jelentették be illetékesek pénteken. Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történhetett január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. Az ötéves gyermek valószínűleg az édesapjától kapta el a vírust, aki ugyanúgy a Webasto munkatársa, mint a többi felnőtt fertőzött. Nála csütörtökön mutatták ki a kórokozót. A tartományi hatóságok feltételezése szerint a vírus bejuthatott a család minden tagjának szervezetébe, ezért az édesapa és a kisgyermek mellett az édesanyát és a másik két gyereket, köztük egy csecsemőt is kórházba szállították és a betegektől elkülönítve helyezték el. Állapotuk stabil, a kórokozó jelenlétét vizsgáló teszt még nem készült el.

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az Egyesült Államokban

A döntést Alex Azar egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős miniszter jelentette be a Fehér Házban tartott sajtókonferencián. A tárcavezető közölte: az Egyesült Államokba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat pedig karanténba helyezik. A sajtókonferencián jelen volt Ken Cuccinelli, a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterhelyettese is. Bejelentette: ezentúl Kínából érkező repülőgépeket csakis hét amerikai légikikötő fogad, ahol karanténnak alkalmas külön helyiséget rendeztek be.

Legolvasottabb cikkeink