• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírushírek a nagyvilágból

Hírek 2020.06.05 Forrás: MTI
Koronavírushírek a nagyvilágból

Széles körű immunitást eddig egyetlen országban sem igazoltak eddig.

Meghaladta a húszezret a romániai fertőzöttek száma

Meghaladta a húszezret a pénteken kora délután közölt hivatalos adatok szerint a Romániában jegyzett koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs által közzétett legfrissebb adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 20 103-an fertőződtek meg az országban. Közülük 14 145-en (a fertőzöttek 70 százaléka) meggyógyultak, 1308-an (a fertőzöttek hét százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4650 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 152-őt intenzív osztályon.

Az elmúlt 24 órában 196 új esetet jegyeztek, ami 23 százalékkal több, mint az elmúlt egy hét átlaga, de sokkal kevesebb, mint a tegnapi 238 új eset. A kór egy nap alatt jegyzett új halálos áldozatainak száma immár tíz napja a tíz eset körül stabilizálódott, az intenzív osztályon kezeltek száma pedig folyamatosan csökken.

Az esetek területi eloszlását tekintve továbbra is a moldvai és a dél-erdélyi megyék valamint a főváros és környéke a legfertőzöttebbek. A moldvai Suceava megyében az ezer lakosra számított esetek száma meghaladja az 5,6-ot, Arad, Hunyad, Brassó és Szeben is a legfertőzöttebb tíz megye között van. Itt 1,6-1,2 közötti az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma. Maros, Bihar, Kovászna, Kolozs, Temes és Hargita megye a fertőzöttségi statisztika közepén helyezkedik el 1,2 és 0,5 közötti esetszámmal ezer lakosonként. A székelyföldi Hargita megye hosszú ideig az utolsó olyan területe volt az országnak, ahol nem jelent meg a kór, de az utóbbi két hétben jelentősen romlott a Hargita megyei helyzet. A megyében jelenleg több aktív gócpontot is nyilvántartanak.

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot, és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány múlt héten tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Június elsejétől kezdődően a távolságtartási előírások betartása mellett egyebek mellett engedélyezték a kerthelyiségek működését, a legfeljebb ötszáz néző számára tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhattak a sportmérkőzések is.

A román hatóságok június 15-étől a nagy bevásárlóközpontok megnyitására készülnek, az intézkedés bevezetését azonban elhalaszthatják, ha a fertőzöttek számának növekedése tartósnak bizonyul.

Oroszországban megközelíti a 450 ezret az igazolt fertőzések száma

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8726-tal 449 834-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 37,1 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 144-gyel 5528-ra, a gyógyulásoké pedig 8057-tel 201 680-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 12 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 320 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 37 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

Moszkvában, ahol a kimutatott fertőzések száma 1855-tel 191 069-re, a halottaké 57-tel 2806-ra, a gyógyultaké pedig 2643-mal 97 358-ra emelkedett, Szergej Szobjanyin polgármester ígérete szerint be fogják jelenteni szinte az összes járványügyi korlátozás július végéig történő feloldását. A városvezető szerint a maszkviselési kötelezettség megmarad a tömeges vakcináció kezdetéig, ami reményei szerint októberre várható.

Horvátországban a vizsgálatok szerint két százalék alatti a fertőzöttség

Horvátországban a 2 százalékot sem éri el az új koronavírussal megfertőződöttek valós aránya a szerológiai tesztek részleges eredménye szerint - írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön, a közegészségügyi intézet (HZJZ) adataira hivatkozva. Az intézet három héttel ezelőtt kezdett bele a fertőzöttek szervezetében termelődő ellenanyagokat kimutató szerológiai vizsgálatba, amelyhez 1100 vérmintát gyűjtött be a kórházi laboratóriumokból, egészségházakból és közegészségügyi intézetekből. Eddig 520 mintát dolgoztak fel.

Tatjana Vilibic-Cavlek, a HZJZ virológiai kutatócsoportjának vezetője a lapnak elmondta: az átfertőzöttség nagyon alacsony, nem éri el a két százalékot, de hasonló eredmények születtek más európai országokban is. A részleges eredmények alapján 80 ezerre tehető a koronavírus-fertőzésen átesett horvát állampolgárok száma. Széles körű immunitást eddig egyetlen országban sem igazoltak eddig - tette hozzá.

A horvát válságstáb csütörtöki közlése szerint az elmúlt 24 órában egy fővel, 2095-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 103 maradt. Ezt megelőzően négy napig nem regisztráltak új fertőzöttet Horvátországban. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2095 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 15-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet sem az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1477, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, május közepén pedig - elsőként az Európai Unióban - hivatalosan is bejelentette a járvány végét.

Szlovénia éjféltől az osztrák állampolgárok előtt is megnyitja a határait, a szomszédos országok közül jelenleg csak Olaszországgal szemben támaszt korlátozásokat.

Cuomo: a tüntetők tízezreinek állampolgári kötelessége a teszt elvégeztetése

 George Floyd halála miatt tüntetők tízezreinek állampolgári kötelessége a koronavírus-teszt elvégeztetése - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. "Ha részt vettél a tüntetéseken, akkor valószínűleg kitetted magad a fertőzésnek" -fogalmazott Cuomo, leszögezve, hogy tudomása szerint New York államban mintegy 30 ezren vettek részt a megmozdulásokon. A kormányzó emlékeztetett arra, hogy a protestálók között sokan viseltek ugyan szájmaszkot, de a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlást senki nem tartotta be. Mint mondta: az állam területén több mint 700 olyan hely van, ahol elvégzik a koronavírus-tesztet.

A fertőzések megszaporodása éppen akkor várható, amikor New York állam a jövő héten fokozatosan megkezdi a gazdaság és a mindennapi élet újraindítását. Az állam területén ugyanis nagyon jelentős mértékben csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzések száma. Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetője, a CNBC televíziónak adott interjújában figyelmeztetett is arra, hogy az országszerte zajló tömeges tüntetések miatt szinte elkerülhetetlenül megugrik majd az új fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adatai szerint az Egyesült Államokban szerda estétől csütörtök estéig 1021 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben. Ezzel 108 ezer fölé emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, míg a diagnosztizált fertőzötteké meghaladja az 1 millió 870 ezret. Mintegy 485 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak.

Több tagállamban nagyon jelentős mértékben lassult a járvány terjedése. A nevadai Las Vegasban például csütörtöktől ismét üzemelnek a kaszinók, Floridában pedig pénteken ismét megnyitják kapuikat a szórakoztatóparkok, köztük a Disney World is. Ám Arizonában csütörtökön mintegy ezer új fertőzést jelentettek, és Utah államban is megnövekedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Tennessee-ben az egyik északnyugati megyében a járvány új gócpontja alakult ki.

Csütörtökön nyilvánosságra hozták, hogy a Minneapolisban rendőri brutalitás miatt meghalt George Floyd szintén koronavírus-fertőzött volt, valószínűleg tünetmentesen.

Eddigi mélypontján a napi halálesetek száma Nagy-Britanniában

Eddigi mélypontjára csökkent a koronavírus-járvány okozta halálozások napi száma Nagy-Britanniában. Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a jövő héttől Angliában kötelező lesz maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Shapps tájékoztatása szerint az előző este zárult 24 órában 176 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 39 904 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Shapps hangsúlyozta, hogy a koronavírus-adatok napi rögzítésének kezdete óta ez az eddigi legalacsonyabb, hétköznap mért napi halálozási szám.

Hétvégenként volt már ennél alacsonyabb napi koronavírus-halálozási adat, szakértők szerint azonban a hétvégi adatközlések rendszerint nem teljes körűek, és a szombat-vasárnapi összesítésekből kimaradó számok a következő hét elejének adataiban jelennek meg.

A közlekedési miniszter elmondta azt is, hogy április közepén még 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma.

Hozzátette: a csütörtök délelőtt zárult 24 órában 1805 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálattal. A nagy-britanniai Covid-19 járvány csúcspontján mértek hatezer feletti napi esetszám-növekedéseket is. Az újonnan kiszűrt fertőzések számát jelző görbe azzal együtt is folyamatosan lefelé tart, hogy rekordra emelkedett a naponta elvégzett szűrések száma.

Grant Shapps elmondta, hogy a csütörtök délelőtt végződött egy napban 220 057 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában; ez napi rekord. Április első felében még 18-20 ezer napi szűrésre volt kapacitás.

A csütörtök esti Downing Street-i tájékoztatón elhangzott, hogy meghaladta az ötmilliót az eddig elvégzett koronavírus-szűrések száma, és a leletek közül 281 661 volt pozitív. A friss adatok szerint jelenleg 604 beteg szorul lélegeztetőgépes kezelésre, és ez is a legalacsonyabb szám a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása óta. A lélegeztetőgéppel kezelt koronavírus-betegek száma április 12-én tetőzött: aznap 3301 páciensnek volt szüksége lélegeztetésre.

A nem intenzív ellátásban részesülőkkel együtt jelenleg 7312 koronavírus-beteget kezelnek országszerte a brit kórházakban, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy hete.

A kórházi kezelésre szorulók teljes száma is április 12-én tetőzött: akkor 20 699 beteg feküdt a brit kórházakban Covid-19 megbetegedés miatt.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a közlekedési miniszter bejelentette: az eddigi eredmények védelme és a koronavírus visszatérésének megakadályozása érdekében jövő hétfőtől Angliában kötelező lesz maszk vagy az arc eltakarására alkalmas egyéb eszköz viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Shapps szerint nem sebészeti minőségű maszkokról van szó - ezeket a kormány kórházi használatra kívánja fenntartani -, hanem olyanokról, amelyeket mindenki akár otthon is könnyen elkészíthet. A kötelezettség alól a kisgyerekek, a fogyatékkal élők és a légzési nehézségekkel küszködők mentességet kapnak.

Törökországban ismét megközelítette az ezret az új fertőzöttek napi száma

Törökországban csütörtökön az előző napi 867 után ismét ezerhez közeli értékkel, 988-cal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint a regisztrált fertőzöttek száma 167 ezer 410-re nőtt.

A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, kedden 786-on, szerdán pedig 867-en állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 21-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4630-ra emelkedett. A keddi adat 22, a szerdai 24 volt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik, bár két hete inkább a stagnálás jeleit mutatja, miután a 23-as értéket már május 20-án is elérte.

Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma ugyan tovább mérséklődött, 612-ről 602-re, a gépi lélegeztetésre szorulóké viszont valamelyest nőtt 261-ről 265-re. A gyógyultak száma 926-tal 131 ezer 778-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,2 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-étől lépett át a védekezés második fázisába, amely az "ellenőrzött társadalmi élet" nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, valamint a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a belföldi személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány.

Hétfőtől bizonyos feltételekkel újranyithattak egyebek mellett az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények és a strandok is. Bár korlátozott mértékben, de két hónap szünet után június 1-jén újraindult a belföldi légi közlekedés, amelynek igénybe vételéhez - hasonlóan a többi távolsági közlekedési eszközhöz - az egészségügyi minisztérium Hayat Eve Sigar (Megfér otthon az élet) nevű mobilalkalmazásán keresztül kért egészségügyi igazolás szükséges.

A legújabb rendelkezések szerint a 65 évnél idősebbek csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki otthonukból, miközben a 18 éven aluliak immár hetente két alkalommal is sétát tehetnek lakhelyük közelében.

A spanyolok 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal

A spanyol lakosság 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal - ismertette az átfertőzöttséget vizsgáló országos, reprezentatív kutatás második szakaszának eredményét Marina Pollán, a nemzeti járványügyi központ (CNE) igazgatója csütörtökön Madridban.

A felmérés szerint több mint 2,4 millióan kaphatták el a vírust a mintegy 47 millió lakosú dél-európai országban, ami az első körhöz hasonlóan azt igazolja, hogy nem alakult ki közösségi immunitás a fertőzéssel szemben.

Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak egyes térségenként: a madridi autonóm közösségben az emberek 11,4 százaléka kaphatta el a vírust, míg Murciában és Asztúriában 1,6 százalékuk fertőződhetett meg.

A 70 év felettiek körében az átfertőzöttség 6,7 százalékos volt. A fertőzöttek egyharmadánál nem okozott tüneteket a koronavírus - részletezte az eredményeket a járványügyi szakember.

Az egészségügyi minisztérium, a spanyol statisztikai hivatal (INE) és a III. Károly egészségügyi kutatóintézet május elején indított vizsgálatának második, utolsó előtti szakaszában több mint 63 ezren, a felkértek 76 százaléka vett részt és adott vérmintát az ellenanyag-vizsgálatokhoz.

Az egészségügyi minisztérium nyilvántartása szerint Spanyolországban eddig 240 660 esetben igazoltak koronavírus-fertőzést, az elmúlt egy napban 195-tel nőtt ez a szám.

A SARS-CoV-2 nevű vírus 27 133 ember halálát okozta, 56-an az elmúlt egy héten hunytak el.

Legolvasottabb cikkeink