• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Közvéleménykutatás a gyermekvállalásról, örökbefogadásról

Hírek 2022.01.17 Forrás: MTI-OS
Közvéleménykutatás a gyermekvállalásról, örökbefogadásról

Évente mintegy 800 olyan gyermek van, aki 10 évesnél idősebb vagy fogyatékkal él, így nincs esélye az örökbefogadásra, miközben 2700 pár várakozik gyermekre.

Az emberek fele akár egyedül is vállalna gyereket, harmada pedig fogadna béranyát, ha nem sikerülne a megtermékenyülés. Inkább az örökbefogadást választanák, mint a lombikprogramot. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése - tudatták közleményükben.

Több mint 1000 embert kérdezett meg az SOS Gyermekfalvak gyermekvállalási elképzeléseikről. A válaszadók legnagyobb hányada (81,7 %) - amennyiben nem lehetne természetes úton gyermeke - az örökbefogadást részesítené előnyben, 71 %-a vállalná be az asszisztált reprodukciós eljárást, minden harmadik pedig azt is el tudná képzelni, hogy béranyát fogadna, ha a jogszabályok megengednék. Minden második válaszadó egyedül, partner nélkül is vállalna gyereket, 20 % ingadozik.

Szintén minden második válaszadó szerint 2 az ideális gyereklétszám, negyede gondolja, hogy a 3 gyermek a megfelelő a családban. Majdnem minden második megkérdezett úgy véli, az a legjobb, ha az anya a gyerek 3 éves koráig marad otthon, harmaduk szerint elég a gyerek 2 éves koráig.

A házasságot a legtöbben (74,3 %) optimális párkapcsolati formának tartják a gyermekvállaláshoz, de csak negyedük véli úgy, hogy az mindenképpen szükséges a családalapításhoz. Minden második megkérdezett a bejegyzett élettársi kapcsolatot és a házasságon kívüli párkapcsolatot is elfogadhatónak tartja a családalapításhoz.

Az SOS arra is kíváncsi volt, mit gondolnak az emberek arról, ha a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyermek mégis visszakerül a családjába, mert a szülők életkörülményei rendeződtek. A többség (80 %) megengedően áll ehhez, ha az a család lakáskörülményei miatt történt, ha azonban alkoholbetegség miatt került a gyermek állami gondoskodásba, már csak minden második megkérdezett támogatja a hazakerülést. A családon belüli erőszakkal kapcsolatosan a válaszadók közel 40% visszaengedné a gyermeket családjába, ha a kiváltó ok megszűnik, például új párkapcsolat révén.

"Éves szinten az állami gondoskodásban élő gyerekek 4-5 százalékánál fordul elő, hogy visszakerülhetnek vér szerinti családjukba, ennél valamivel magasabb arányban, kb. 7 százalékban fogadják őket örökbe. Az esetek többségében azonban a nevelőszülőkhöz került gyermek gyermekvédelmi gondoskodásban nő fel. Évente közel 800 olyan gyermek van, aki 10 évesnél idősebb vagy fogyatékkal él, így nincs esélye az örökbefogadásra, miközben 2700 pár várakozik gyermekre. Ha egy gyermeket egyszer kiemeltek a családjából, 10-ből 8 esetben ez egy életre szól. Ezért van szükség az SOS-nevelőszülőkre és támogatásukra is, hogy minden gyerek családban nőhessen fel" – idézi a közlemény Szilvási Lénát, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetőjét.

Legolvasottabb cikkeink