• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látásjavítás chippel - ősztől már műtenek

Hírek Forrás: Weborvos

Egyelőre tíz pácienst vizsgálnak, ők lehetnek esélyesek az első műtétre.

Több mint kétszázan jelentkeztek eddig a műtétre, a tíz legalkalmasabb páciensnél most elektro-fiziológiai vizsgálatok vannak folyamatban, közülük kerül ki az első beteg, akit várhatóan ősszel megműtenek aSemmelweis Egyetemen (SE) Szemészeti Klinikáján.

Németország után  ugyanis előreláthatóan idén ősszel már az SE klinikáján is végeznek szubretinális implantátum-beültetéseket, amellyel részlegesen visszanyerhetik látásukat azok a betegek, akik a látóideghártya sérülése miatt vakultak meg.

Akiket most mégsem találnak alkalmasak, azoknak sem kell elkeseredniük, hiszen ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki vannak zárva minden lehetőségből. A központban folyamatosan figyelemmel kísérik a szakterületen elérhető fejlesztéseket, amelyekről minden érdeklődőt tájékoztatnak, és igény esetén regisztrálnak.

A vizsgálatok során a legalkalmasabbakat keressük, akiknél várhatóan a lehető legjobb eredmények érhetők el, és akik átérzik, felvállalják ennek a beavatkozásnak az újdonságát, akik hajlandóak megtanulni egy új látásélményt – mondja dr. Kusnyerik Ákos. A retina-implantátumos vizsgálatok koordinátora szerint az egyik legfontosabb feltétel, hogy a páciens alap szemészeti betegsége a farkasvakság (retinitis pigmentosa) legyen. Fontos, hogy a jelentkező általános állapota is, hiszen a műtétet altatásban végzik majd dr. Resch Miklós és dr. Lukács Olga, a szemész orvosi team tagjai. Szerencsés, ha a páciensnek nincs más szemészeti társbetegsége sem.

Az ún. retina-implantátum a retinitis pigmentosa következtében károsodott ideghártyát igyekszik pótolni, hiszen pontosan olyan elven működik, mint a retina érzékelő sejtjei. Szerte a világon többféle implantátummal kísérleteznek, amelyek közül az egyik legígéretesebb a látóhártya alatti implantátum, amely Zrenner professzor és németországi munkacsoportjának fejlesztése. Ez egy kb. 100 µm vastag és mindössze 3×3 milliméteres lapocska, amelynek a "lelke" egy 1500 fotocellából álló chip. Minden egyes fotocellája úgy reagál a fényre, hogy azokat elektromos impulzusokká alakítja, és egészen apró elektródákon keresztül vezeti az áramot a felette levő ép idegsejtekhez.

Az apró szerkezet olyan felnőtt betegek szemébe ültethető be, akik a látásukat az elmúlt években vesztették el az ideghártya károsodása miatt.