• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lecsapott a tél a baleseti intézetre

Lapszemle 2021.02.15 Forrás: nepszava.hu - atv.hu
Lecsapott a tél a baleseti intézetre

A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól.

A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben. Az épület északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos hőmérsékletben, illetve olykor még ennél hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók – tudta meg a Népszava.

Az ablakok nem zárnak rendesen így a helyiségek kifűthetetlenek. A nővérpultoknál, illetve folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni. A lapnak az egyik orvos arról mesélt, hogy vannak kórtermek, amelyekben viszonylag elviselhető a hőmérséklet de még mindegyik így sem használható. Ezért a bennfekvők egy részét át is kellett költöztetni. Egy másik szakdolgozó arról beszélt, hogy ő napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában baleseti sérültek ellátása.

A lap úgy tudja, a kórház vezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert a hőmérséklet amint mínusz öt fok alá süllyed, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik. A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást. Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor.

Csak ehhez hasonló szélsőséges időjárásban jelentkezik a probléma

"A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet épületét akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott. A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést - válaszolt a témában az ATV Híradónak az Emmi.

Az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.

Péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását – amennyit az elektromos hálózat elbír. Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23°C, az északi kórteremben 21°C, a folyosón 22 °C van.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról" - választolt az ATV munkatársának az EMMI. 

Legolvasottabb cikkeink