• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kezelni próbálják a visszamaradt légzési nehézségeket

Lapszemle 2021.02.15 Forrás: haon.hu
Kezelni próbálják a visszamaradt légzési nehézségeket

Fontos országos szinten megszervezni a tüdőgyógyászati szakrendelőkre és a tüdőgondozókra épülő utógondozást

– A már gyógyult, kórházakból kikerült, közepesen súlyos betegek között jelentős számban vannak azok, akiknek tüdőszövet-károsodása vagy egyéb légzőszervi problémája maradt. Számukra fontos országos szinten megszervezni a tüdőgyógyászati szakrendelőkre és a tüdőgondozókra épülő utógondozást, az ajánlott kontrollvizsgálatok egységes rendjét, az ambuláns rehabilitációs ellátást és egy telemedicinális távfelügyeleti programot – osztotta meg a Naplóval prof. dr. Szilasi Mária, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja, tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos, majd hozzátette: a jelen programot egy hazai szakemberekből álló munkacsoport készítette el, melyben ő is részt vett, belföldi és nemzetközi tapasztalatokra építve - idézte a cikket a haon.hu.

Minden beteg a lakóhelyéhez közel eső szakrendeléshez tud fordulni, ahol ezt a komplex programot el tudják indítani a tervek szerint. – A tüdőgyógyászati feladat a páciens állapotának felmérésével indul. Természetesen a gondozása és a nyomon követése is ennek a részét képezi, továbbá a személyre szabott rehabilitációs terv elkészítése és végrehajtása, tüdőgyógyász szakorvos felügyelete mellett – részletezte Szilasi Mária. – A kórházból történő hazabocsátást követően a szak- vagy a háziorvos javaslatára indul az utógondozás és a rehabilitáció. A program fő célkitűzése szakszerű, személyre szabott ambuláns, részben otthoni rehabilitációt, távfelügyeleti eszközökkel és gyógyászati segédeszközökkel támogatott utánkövetést biztosítani a koronavírusos megbetegedésen átesett embereknek – jelentette ki.

A panaszoknak megfelelően a szakemberek igénybe veszik a társszakmák munkáját is. Kardiológus kollégájukkal napi szinten kapcsolatban vannak, aki nagyon rövid időn belül meg tudja vizsgálni a betegeket. – Érzészavar, fejfájás vagy alvászavar esetén ideggyógyász kollégák segítségét kérjük. Ők a megfelelő diagnosztikus eljárások segítségével meg tudják állapítani, hogy a koronavírus-fertőzés okozott-e valamilyen szervi károsodást, és az ennek megfelelő terápiát javasolják – közölte Takács Erzsébet, tüdőgyógyász szakorvos, a Vasöntő utcai légúti szakrendelés vezetője. – Akad olyan betegünk, akinek pszichológus segít a panaszok feldolgozásában. Az izomgyengeség miatt gyógytornász segítségére is szükség lehet – mondta, majd hozzátette: a páciensekkel folyamatos kapcsolatban állnak, az eredményeket követik, és azokat a következő kontrollon részletesen megbeszélik. A panaszokat és az állapotot felmérve állapítják meg a következő terápiás lépéseket.

Legolvasottabb cikkeink