• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Legyen biszfenoltartalom-korlátozás a ruhaneműkre is

Hírek MA 09:41 Forrás: MTI
Legyen biszfenoltartalom-korlátozás a ruhaneműkre is

A Tudatos Vásárlók Egyesülete uniós szinten szeretné elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek mérgező anyagok.

Kiterjesztené a biszfenoltartalom-korlátozást a ruhaneműkre a Tudatos Vásárlók Egyesülete - közölte a szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az egyesület, amely uniós szinten szeretné elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek mérgező anyagok, a ToxFree LIFE for All nemzetközi projekt keretében vizsgálatot végzett, amely veszélyes, hormonkárosító biszfenol vegyületeket mutatott ki ruhaneműkben.

A közleményben ismertetik: a biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyszer a világon. Leggyakrabban polikarbonát műanyagok és gyanták összetevője, de adalékanyagként is alkalmazzák.

A biszfenol A-ról számos kutatás bizonyította, hogy már egész alacsony dózisban is felboríthatja a hormonrendszer működését, ezzel károsan befolyásolhatja a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet - mutat rá az egyesület.

A biszfenolokat színrögzítőként alkalmazzák a textíliákban is. Világszerte a műszálas poliamid textilek 80 százaléka színtartósító kezelést kap, hasonlóképpen például a spandex és az elasztán termékek. A színtartósító keverékek tartalmaznak biszfenol S-t és biszfenol F-et, amelyek a termékekben maradványként elkerülhetetlenül jelen vannak - emelik ki.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra vállalkozott, hogy felméri a biszfenoltartalmat olyan termékben, amelyet mindenki használ, és amely egész nap érintkezik az ember bőrével: az alsóneműkben.

A tesztet egy akkreditált nemzetközi laboratóriumban végezték, a vizsgálat során 166 féle alsóneműt teszteltek, ezekből valamivel több mint 100 könnyen elérhető és kapható Magyarországon is.

Az eredmény szerint a tesztelt alsóneműk 30 százaléka tartalmazott biszfenolokat. Az összes minta 10 százaléka mutatott az emberi egészség védelmére meghatározott maximális mennyiséget bőven meghaladó biszfenol tartalmat, átlagosan kilogrammonként 11 milligrammot.

A nőknek szánt termékek 17 százaléka nagy mennyiségű biszfenolt tartalmazott. 

A közleményben megállapítják: ezek az alsóneműk túlnyomórészt szintetikus anyagból készültek, eszerint a műszálas alsóneműk növelik a biszfenolnak való kitettség kockázatát. A gyártó vagy a vásárlás helye, illetve a szín nem számított - jegyezték meg.

Az Európai Unió LIFE programja által finanszírozott ToxFree LIFE for All projekt célja az egészség és a környezet védelme a mindennapi fogyasztási cikkekben lévő káros vegyi anyagok kockázatai ellen.

A projektet a Tudatos Vásárlók Egyesülete vezeti szlovéniai, csehországi és osztrák fogyasztói szervezetekkel együttműködve. Az öt partnerszervezet közösen tesztel, egyeztet döntéshozókkal, kampányokat indít és a fogyasztókat segítő oktatási programokat hoz létre.