• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Levelet írtak Ursula von der Leyennek az ortopéd cipőket készítők

Hírek 2022.12.16 Forrás: MTI-OS - Weborvos
Levelet írtak Ursula von der Leyennek az ortopéd cipőket készítők

A magyarországi egyedi méretre készült eszközök árai az európai átlag 25 %-át sem érik el, holott az előállítási és alapanyag költségek hasonlóak.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége közleménye szerint az OMI, OPRA és OCSZ szövetségek nyílt levele Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részére.

"Tisztelt Elnök Asszony!

Magyarország európiai polgárai az elmúlt évek során mindig kiálltak az emberi értékek, az egészség, az alapvető emberi jogok és a megfelelő színtű betegellátáshoz való jogok teljesülése érdekében. Az eltelt utolsó három évben a pandémia és a kialakult háborús veszélyhelyzet alatt is igyekeztünk megfelelő szakellátást biztosítani a különféle segédeszközre (ortézisek, protézisek, ortopédiai cipők) szoruló honfitársunk számára, mely évente többszáz ezer ellátott beteget érint. Az egészségügyi szektoron belül több száz hazai kis és közepes vállalkozás végzi az egyedi méret alapján gyártott eszközök kiszolgálását.

Ezeknek a vállalkozásoknak mára a rövidtávú működése is veszélybe került a drasztikusan emelkedő energiaárak, finanszírozási problémák és a közel két évtizedes szakmai és pénzügyi lemaradás miatt.

Csatlakozva a Megyei Jogú Városok Szövetségének Elnöke 2022.szeptember 27-én Önnek írt leveléhez, - az egyedi méretre gyártott segédeszközök magyarországi szövetségei felhívjuk az Ön és az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy célforrások hiányában az általunk képviselt területek komoly hátrányba kerültek. 

Az magyar egészségügy egyes területein közel 30 éves lemaradást szükséges pótolni a jelenkori technológia változásai és támogatási rendszer felzárkóztatásának megoldása érdekében. Magyarország 2004-es, az Európai Unióhoz történő csatlakozásakor ennek a területnek a részletes felmérése és felzárkóztatási terve elmaradt, mint ahogy nagyon sok más területé is a magyar gazdaságban. Példaként megemlítenénk az Önök által is jól ismert magyarországi agrárium területét érintő öntözőrendszer hálózat elmaradottságát, ahol szintén eddig több megkeresés ellenére sem kapott célforrást a szektor, így nem valósulhatott meg a nyugat-európai tagállamok szintjére történő felzárkóztatás, ezzel szinte utolérhetetlen előnyhöz juttatva a nyugat-európai vállalkozásokat.

A magyarországi egyedi gyógyászati segédeszköz ellátási terület a felzárkóztatási célforrások hiánya miatt az alábbi folyamatos hátrányokat szenvedi el, ami kihatással van a terület mindennapi fenntarthatóságára és a munkaerő utánpótlására is:

- a magyarországi egyedi méretre készült eszközök árai az európai átlag 25 %-át sem érik el, annak ellenére, hogy az előállítási és alapanyag költségek hasonlóak

- a hazai betegtérítésidíjak arányaiban a legmagasabbak az EU-n belül

- a hazai egészségbiztosítási alapkezelő (NEAK) novembertől átmenetileg nem tudta kifizetni az egyedi eszközök kiszolgálása un. járó támogatási összegeket

- a hazai vállalkozások eladósodottsága igen magas, a cégek folyószámla és beruházási hitelekből tartják fent magukat

- Az Unió által kötelezővé tett egészségügyi szabványoknak való megfelelés, (ISO minősítések, MDR, stb.) komoly anyagi megterhelést jelentenek a vállalkozásoknak

- a szakmáinkra jellemző életpálya modell nem működik, igen magas az elöregedés az uniós 35 életkorhoz képest a hazai átlagéletkor 55 év.

- jelenleg a hazai társadalombiztosítás által kiadott eszköz lista közel 50 éve nem változott, csak igen kis számban van lehetőség a korszerűbb eszközök támogatására

Kérjük, hogy képviselje a magyarországi betegellátás felzárkóztatását és biztosítsák az erre a területre járó források kifizetését a célforrások biztosításával.

Ezúton kérjük, hogy tegyék elkérhetővé a megfelelő célforrásokat, hogy a hazai vállalkozások által gyártandó eszközök utolérhessék a nyugat-európai országok ellátási szintjeit mind minőségben és finanszírozhatóságban is."

Legolvasottabb cikkeink