• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ma van az autizmus világnapja - kéken világít a Szabadság-szobor

Hírek 2019.04.02 Forrás: MTI - ÖS
Ma van az autizmus világnapja - kéken világít a Szabadság-szobor

A világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására.

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött arról, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja legyen. Ennek célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Magyarországon a szakemberek becslése szerint minden 68. gyermeket vagy felnőttet és családját érinti az autizmus - áll az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) világnapi közleményében.

A szövetség és tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására. Emellett a "Ragyogj Kéken" kampány keretében a világnapon hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor is kék színű megvilágítást kap, felhívva a figyelmet az autizmusra. A "Ragyogj Kéken" kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Érdekvédelmi szervezetként az AOSZ sürgető feladatának tekinti, hogy javítsa az autista gyermekek egyenlő esélyű hozzáférését a sajátos nevelési igényüknek megfelelő oktatáshoz. Az elmúlt években számos ombudsmani jelentés és Egyenlő Bánásmód Hatóság által lefolytatott eljárás is felhívta a figyelmet arra, hogy az autista gyermekek helyzete a köznevelésben nem megoldott. A Szövetség a köznevelés helyzetének rendezése érdekében a fenti szereplők bevonásával munkacsoportot alakít. Ennek feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg azért, hogy az autista gyermekek is egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szakszerű közösségi oktatáshoz, neveléshez.

Az AOSZ célja, hogy az autista emberek hazai oktatási, szociális és egészségügyi ellátását javítsa. A mára közel 100 helyi szervezetet tömörítő AOSZ és elődje immáron 30 esztendeje képviseli az autizmusban érintett családok érdekeit. A Szövetség a családok tájékoztatását InfoCentrum szolgáltatásával és az országosan 9 helyen elérhető AOSZ Info-Pontjain segíti, emellett Jogsegélyszolgálata éves szinten több, mint száz esetben járul hozzá az autista emberek jogainak érvényesítéséhez. Emellett fontos, hogy a többségi társadalom megismerje és megértse az autista embereket, az autizmussal járó speciális élethelyzeteket, ezért az AOSZ animátorai a rendhagyó osztályfőnöki óra keretében már több mint 8000 gyermekkel, fiatallal ismertették meg az autizmus spektrumzavart.

Az AOSZ világnapi rendezvényeiről itt olvashat.  

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink