• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyedülálló értékelési módszer a Kenézy radiológiáján

Regionális hírek 2019.04.02 Forrás: Unideb.hu
Egyedülálló értékelési módszer a Kenézy radiológiáján

A kettős leletezésnél a szakorvosok, mint másodleletezők értékelik, javítják, megbeszélik és véglegesítik a szakorvos-jelöltek leleteit.

Magyarországon egyedülálló értékelési módszert vezetett be a szakorvosjelöltek képzésében a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Radiológiája. Az úgynevezett peer-review-t sikerrel mutatták be az Európai Radiológiai Kongresszuson is.

A Bécsben megrendezett szakmai tanácskozáson az egyetemi kórház Központi Radiológiai Diagnosztika két szakorvosa, három szakorvosjelöltje és két radiográfusa vett részt. A kongresszusra hat poszterbemutatót készítettek, hármat a kórház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika munkatársai közösen. A benyújtott munkák egy része  az egyetemi kórházban 2017 februárja óta alkalmazott kettős leletezést, a peer-reviewt mutatja be.

A peer-review a szakorvosjelöltek formális szakmai visszajelzését jelenti.  Ez tehát nem A szakorvosok, mint másodleletezők értékelik, javítják, megbeszélik és véglegesítik a szakorvosjelöltek leleteit.egyszerűen csak egy szóbeli visszajelzés egy szakorvostól, hanem szisztematikus másodleletezést és az első leletező számára adott visszajelzést takar - ismertette Bágyi Péter, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Diagnosztikai Radiológia osztályvezető főorvosa.

A szakorvosjelöltek így valós körülmények között, a betegbiztonság megtartása - sőt fokozása - mellett tanulhatják meg olyan vizsgálattípusok leletezését, amelyekhez bizonyos esetekben csak korlátozottan férhetnének hozzá. A módszert alkalmazzák a fokozott figyelmet igénylő betegségcsoport leletezésénél is, onkológiai-, sürgősségi CT-, valamint MR-vizsgálatoknál. A peer-review a leletek szakmai minőségbiztosítását szolgálja, emellett a betegbiztonságot is fokozza.

A legfontosabb a betegbiztonság. Az egységes vizsgálati, leletezési protokollnak köszönhetően nyomon követhető a betegek, vizsgálatok útja, a folyamatos, kölcsönös tapasztalatcsere révén egységesen magas színvonalúvá válhatnak leleteink, illetve a betegellátás teljes folyamata, és alapjaiban segíti a szakorvosképzést - hangsúlyozta Bágyi Péter.

Az osztályvezető főorvos hozzátette, hogy ismeretei szerint ilyen módszert rendszeresen egyik hazai intézményben sem használnak, kivéve az Országos Teleradiológiai Rendszert. Fontos a megfelelő informatikai háttér, a résztvevők motiváltsága, az egyes leletekkel kapcsolatos visszajelzéseken túl a rendszeres megbeszélések, a rendszer állandó értékelése és a szükséges változtatások elvégzése.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink