• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Macron sokkoló bejelentésre készül - járványhírek a világból

Hírek Frissítve 2020.10.14 Forrás: MTI
Macron sokkoló bejelentésre készül - járványhírek a világból

Állítólag az elnöki hivatal azt vizsgálja, hogy Párizsban bevezethető-e este 8 órától kijárási tilalom.

Francia elnöki hivatal: Macron sokkoló bejelentésre készül

A koronavírus-járvány "tragédiával fenyegető" második hullámának megfékezésére Emmanuel Macron francia államfő sokkoló bejelentéseket  tesz szerda este - jelezte az elnöki hivatal. Kijárási korlátozás, ágazatonkénti célzott szigorítások, a tömegközlekedés korlátozása mellett minden lehetőség az asztalon van - jelezte az Elysée-palota a védelmi tanács keddi ülése után, miközben Jean Castex miniszterelnök az illetékes kormánytagokkal vitatta meg azokat az újabb korlátozásokra vonatkozó elképzeléseket, amelyeket szerda este jelent be a köztársasági elnök.

Sajtóértesülések szerint a regionális, illetve helyi karantén bevezetése egyelőre nincs napirenden, de Emmanuel Macron olyan szigorú intézkedéseket fontolgat, mint amilyen a Francia Guyanán március óta érvényben lévő kijárási korlátozás. A BFM hírtévé értesülése szerint jóllehet a kérdés még nem dőlt el, az elnöki hivatal azt vizsgálja, hogy Párizsban bevezethető-e este 8 órától kijárási tilalom. Az intézkedés hatékonyságát illetően azonban kérdéses, hogy mennyire fogadnák el a párizsiak, illetve, hogy milyen gazdasági károkat okozna az éttermek, a színházak, a mozik korai bezárása, a tömegközlekedés leállítása. Az sem egyértelmű, milyen eszközökkel tudják a hatóságok betartatni a kijárási tilalmat.  

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter az RTL kereskedelmi rádióban mindesetre kizárta, hogy az államfő bejelentése érinteni fogja az általános és a középiskolákat, de a jelenleg a legfőbb járványgócoknak számító egyetemekről nem tett említést. "Az általános és a középiskolákban a helyzet ellenőrzés alatt van" - hangsúlyozta a tárcavezető. A 60 ezer közoktatási intézményből jelenleg alig 24 tart zárva azért, mert legalább három koronavírusos esetet tártak fel.

Az egészségügyi kérdéseken túl Emmanuel Macron újabb gazdaságösztönző támogatásokat is be fog jelenteni, miközben  a vendéglátóipar, az idegenforgalom és a kulturális szektor után egyre több ágazat képviselői igényelnek állami támogatást a bevételkieséseik miatt. Az elnöki hivatal szerint az államfői beszéd célja a "kollektív tudatra ébredés", illetve a következő hónapokra egy egyértelmű menetrend meghatározása. A francia kormánynak ugyanakkor továbbra is az általános karantén elkerülése az alapvető célja azért, hogy ne álljon le teljesen a gazdasági és a társadalmi élet, illetve az oktatás. "A franciák legalább annyira féltik az egészségüket, mint a munkahelyüket. Ezért mindkettőről beszélni kell" - tudatta az elnöki hivatal.

A kormányt elsősorban azt nyugtalanítja, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma az elmúlt héten ugrásszerűen megemelkedett. Abban a kilenc nagyvárosban, ahol meghaladta a 250-et, már napokkal ezelőtt bezárták a bárokat, a sportolásra alkalmas helyiségeket, fitnesztermeket, táncklubok és uszodákat, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát.

A kormány arra is figyelmeztetett, hogy a 20 és 30 év közötti korosztályban a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte a 800-at. A korházak leterheltsége elsősorban a fővárosi agglomerációban ad okot aggodalomra, miután Párizsban az intenzív ágyak felén koronavírus fertőzötteket ápolnak és a pozitív tesztek aránya 17 százalék. Országosan 12 százalék az arány az egy héttel ezelőtti 7-hez képest.   

Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 12 993 új fertőzöttet regisztráltak, ami elmaradt a szombati csaknem 27 ezres, és az azt megelőző napokon regisztrált több mint 20 ezres rekordoktól, de még mindig nagyon magas. Az elhunytak száma hétfő óta 117-tel 32 942-re emelkedett. A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem 8 ezer fertőzött van kórházban (az elmúlt héten 5 689 betegfelvétel történt), közülük 1642-en fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa, de elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Meghosszabbították vasárnapig az országos zárlatot Izraelben

Meghosszabbították vasárnapig a koronavírus-járvány miatt elrendelt országos zárlatot Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A járvány kezeléséről döntő kabinet kedden a késői órákig tartó ülésen egyhangúlag meghosszabbította vasárnap éjfélig a zárlatot, de engedélyezett némi könnyítést a közel négy hete tartó országos karantén után a folyamatosan javuló járványügyi adatok nyomán. Feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást. Sőt, engedélyezték a messzebbre utazást a közeli rokon esküvőjére is.

A tüntetések helyi korlátozása után, amely megakadályozta, hogy tömegek vonuljanak a kormányfő jeruzsálemi rezidenciájához, az egész országban megjelentek a Benjámin Netanjahu és a kormány ellen tiltakozók. Szombat este már 1200 helyen, városok terein, útkereszteződésekben, autópályák fölötti hidakon tüntettek a szervező fekete zászlós mozgalom szerint több mint kétszázezren, és emellett Tel-Avivban sokezres tömegtüntetés is zajlott a tiltás ellenére.

A válsággal fenyegető gazdasági helyzet miatt az ügyfélszolgálattal nem foglalkozó kis üzletek és műhelyek azonnali megnyitását kérte Jiszrael Kac pénzügyminiszter és Beni Ganz védelmi miniszter, de ezt a döntést elhalasztották csütörtökre. Szerdán újratárgyalják a tel-avivi Ben Gurion repülőtér ügyét, és ha nem lesz változás az új koronavírus-fertőzések számának csökkenésében, akkor megnyitják a létesítményt, de egyelőre csak azok repülhetnek, akik még a zárlat előtt vásárolták meg jegyeiket. Csütörtökre halasztották annak megvitatását is, hogy jövő héten újranyithatnak-e az óvodák, a kis műhelyek, melyek nem fogadnak vevőket, és hogy a házhoz szállítás mellett elvitelre is főzhetnek-e a vendéglők.

Az egészségügyi minisztérium a nyitás első lépéseit a napi legfeljebb kétezer új vírushordozóhoz kötötte, és hétfőn még több mint háromezer új esetet regisztráltak, noha tovább csökkent a teszteknél a fertőzöttek száma mellett a pozitív esetek aránya is. A szakemberek egy része szerint vasárnapra várhatóan elérik a kitűzött célt. Erre utal, hogy az egészségügyi minisztérium adatai szerint kedden már csak 2 255 új fertőzöttet regisztráltak - ami a szűrések 5,4 százaléka -, míg egy nappal korábban az általában tünetek megjelenése miatt megvizsgált emberek több mint 7 százaléka még koronavírusosnak bizonyult.

Roni Gamzú járványügyi kormánybiztos a differenciált nyitás szellemében bemutatta a kabinetnek 13 olyan település listáját, melyekben továbbra is kiugróan magas az új fertőzések száma, s amelyekben ezért szerinte szükség lenne a zárlat fenntartására az ország többi részén megszavazott nyitás után is. A listán elsősorban ultraortodox városok vannak, melyek a múltban tiltakoztak "megkülönböztetésük" ellen, és ezért nem helyezték őket külön zárlat alá. Netanjahu számára alapvető politikai kérdés az ultraortodox pártok támogatásának megőrzése, a jobboldali vallásos tömb fenntartása, amely reményei szerint a következő választások után is őt jelöli kormányfőnek.

Noha az iskolák megnyitása nem szerepel a jövő héten esetleg megkezdődő enyhítések első szakaszának tervei között, az ultraortodox települések egy részében az őszi zsidó ünnepek után már ezen a héten megkezdődött a tanítás. Egyelőre csak a fiúk számára és kisebb csoportokban oktatnak, a továbbra is otthon maradó lányosztályok tantermeit is felhasználva, ami a nemi egyenlőség helyi médiában megszólaló hívei szerint elfogadhatatlan.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 297 274-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 48 015 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, számuk az utóbbi héten fokozatosan csökkent. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2055-en haltak meg Izraelben. Szerdán 1462 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 808-an súlyos állapotban vannak, és 240 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

 

Újabb szigorításokra készül Szlovénia

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután tovább nőtt a fertőzöttek napi száma - jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő kedden. A szigorításokat azzal indokolta, hogy az elmúlt 14 napban százezer főre vetítve a fertőzöttek száma elérte a 120-at, kórházban 180 beteget ápolnak, és közülük több mint 30-an vannak intenzív osztályon.

A válságkabinet kedden este ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, amely szerdán dönt arról, mely korlátozásokat és hol vezet be - hangsúlyozta. Mint mondta: lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be egyes járásokban, ahol magas a fertőzöttek aránya, látogatási tilalom lehet a kórházakban, lezárhatják a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és sportintézményeket, a fodrászszalonokban csak egy ügyfél tartózkodhat, továbbá betilthatják a rendezvényeket, esküvőket és vallási szertartásokat egyes régiókban.

A kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 398-cal 9231-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Négy új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 173-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 180-an vannak kórházban, közülük 32-öt ápolnak intenzív osztályon.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 372-vel nőtt és elérte a 20 993-at az azonosított fertőzöttek száma. Három ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 330-ra nőtt. Kórházban ápolnak 424 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A legújabb rendelet szerint keddtől csak éjfélig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, így az esküvőknek és egyéb más rendezvényeknek is éjfélkor véget kell érniük. Tiltott továbbá a svédasztalos étkeztetés, és nem alakíthatók ki táncparkettek. Kötelező a szájmaszk viselete minden zárt térben, így az éttermekben és a kávézókban is, a vendégek csak az asztaluknál vehetik le azt.

Az év végéig meghosszabbították az országos karantént Ukrajnában

Az ukrán kormány a keddi rendkívüli ülésén a hónap végén lejáró országos karantén hatályát december 31-ig meghosszabbította a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. Ezen túlmenően a kormány úgy határozott, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb este tíz óráig tarthatnak nyitva. A kulturális vallási és egyéb tömegrendezvényeken a résztvevők létszáma ezentúl a zöld zónába sorolt településeken legfeljebb ötven, a sárga övezetben harminc, a narancsszínűben pedig húsz fő lehet. Sportrendezvényeket csak nézők nélkül tarthatnak, illetve az egészségügyi minisztériummal kötött külön megállapodás alapján rendezhetnek nézőkkel nemzetközi sportversenyeket.

Az általános és középiskolák számára azt javasolta a kormány, hogy hozzák előre az őszi tanítási szünetet az október 15. és 30. közötti időszakra, utána pedig táv- vagy vegyes oktatási formára térjenek át. A felsőoktatási intézmények számára október 15-től november 15-ig távoktatást javasolt a kabinet, továbbá azt, hogy erre az időszakra a diákok költözzenek ki a kollégiumokból, az árvák, a belső menekültek, a vörös zónába sorolt településen lakók, a külföldi diákok és a munka mellett tanulók kivételével. Mostantól a legsúlyosabb, vörös besorolást kapják azok a települések, illetve régiók, ahol a megelőző 14 napban a megbetegedések száma meghaladta a 320-at 100 ezer lakosra számítva.

Német közegészségügyi intézet: nem ér véget a védekezés az oltás megjelenésével

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen védő oltások megjelenése után is tart majd még a járványügyi védekezés Németországban - figyelmeztetett a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI)  egy kedden megjelent elemzésében. Az RKI a következő hónapok várható folyamatairól készített stratégiai elemzésében kiemelte, hogy az oltás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem fontos eszköze, de önmagában nem elég a vírus legyőzéséhez, különösen az első időszakban, amikor majd csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ezért az első vakcinafajták megjelenése után is érvényben maradnak az alapvető fertőzéshigiéniai szabályok - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás -, amelyeket az őszi-téli időszakban ki kell egészíteni a rendszeres szellőztetés gyakorlatával - hangsúlyozta az RKI.

Ezzel összefüggésben Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy hétfői fórumon elmondta, hogy a kormány várakozásai szerint 2021 első negyedévében, a január-márciusi időszakban válhatnak elérhetővé a SARS-Cov-2 elleni első oltóanyagok. Mint mondta, a kormány több vakcina fejlesztését támogatja, mert nem lehet tudni, hogy melyik bizonyul majd hatásosnak és biztonságosnak. Az oltást elsőként a leginkább sérülékeny csoportok tagjai, az időseket és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg.

Az RKI keddi stratégiai elemzésében a közegészségügyi intézet szakértői kiemelték: a védekezés legfőbb célja továbbra is a vírus terjedésének és egészségi hatásainak korlátozása, méghozzá olyan módon, amely a lehető legkevésbé zavarja meg a társadalmi és a gazdasági élet működését. Így a többi között gondoskodni kell az oktatási rendszer működéséről és a regionális és nemzetközi közlekedés akadálytalanságáról. Ezért az első hullám idején alkalmazott országos zárlat helyett térben is időben korlátozott intézkedésekkel kell fékezni a járványt, és biztosítani kell, hogy az intézkedések szervezési és jogi szempontból praktikusak, könnyen megvalósíthatóak legyenek.

Az RKI a többi között arról is írt, hogy kulcsfontosságú a "stratégiai kríziskommunikáció". Rámutatott, hogy a járványhelyzet igen összetett, és a folyamatosan bővülő szakmai, tudományos ismeretek akár korábbi ajánlások, szabályok módosítását is szükségessé tehetik. Ezért különösen fontos a kommunikáció a leginkább sérülékeny csoportokkal és az információkkal, üzenetekkel legnehezebben elérhető társadalmi rétegekkel. Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4122 új fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 329 453-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 13-mal nőtt, 9634-re. A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,25, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 125 embernek adja át a vírust.

Olaszországban március óta nem látott mértékben nőtt az új fertőzöttek száma

Olaszországban március óta nem látott mértékben nőtt az egy nap alatt kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma az egészségügyi tárca keddi közlése szerint. A kormány - éppen keddtől - ismét szigorította az óvintézkedéseket. Egy nap alatt 5901 új beteget regisztráltak több mint 112 ezer vírusteszt elvégzésével. Ez a legnagyobb szám március 28. óta, amikor is 5974 volt a kiszűrt fertőzöttek száma.

A naponta újonnan regisztrált fertőzöttek száma szeptember elsején még ezer alatt volt, október elsején valamivel több mint 2500. Jelenleg több mint ötezer beteget kezelnek kórházban, intenzív osztályon 514-et. Szeptember utolsó hetében naponta tízzel, október első hetében naponta hússzal, majd harminccal nőtt a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma, amely most hatvaneggyel emelkedett. A halottak napi száma kedden 41 volt, így az elhunytak száma 36 246-ra emelkedett. A halottakat és gyógyultakat számolva a regisztrált betegek száma túllépte a 365 ezret.

A kórházi orvosok szakszervezetének közleménye szerint a járványgörbe ilyen arányú emelkedésével a több mint 11 ezer hellyel bíró intenzív osztályok két hónap alatt megtelnek. Az esetek több mint 77 százaléka családon belüli fertőzésre vezethető vissza.

A kormány a tavasszal három hónapig tartó szigorú korlátozások májusi oldása óta most először vezetett be korlátozásokat. Az egyelőre harminc napig érvényes rendelkezések között szerepel a bárok, presszók, szórakozóhelyek este kilenc órai bezárása a fiatalok utcai tömörüléseinek felszámolására. Az óvintézkedések betartására szólítottak fel a lakásokban is a nem egy fedél alatt élők közötti szájmaszk-viselés szorgalmazásával. Tanácsolt, hogy a lakásokban se tartózkodjon hatnál több, nem együtt élő személy. Ezzel a házibulikat, népesebb családi összejöveteleket, vendégségeket akarják korlátozni. "Nem küldünk rendőrt a magánlakásokba, bízunk mindenki felelősségében, az egészségvédelem közös kötelesség" - hangoztatta Giuseppe Conte miniszterelnök.

A koronavírus-járvány február vége és május közepe között majdnem kizárólag az ország északi részén terjedt. A járványgörbe most Olaszország-szerte emelkedik: a legtöbb beteget, több mint ezret, egy nap alatt Lombardia tartományban szűrték, a második helyre a déli Campania került, ahol a kórházak már megteltek.

Romániában betiltották a magánrendezvényeket

Romániában a koronavírus-járvány féken tartása érdekében betiltották a tömeges magánrendezvényeket, ugyanakkor enyhítették a vendéglők, színházak és mozik üzemeltetésével kapcsolatos feltételeket. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) kedd esti határozatait Nelu Tataru egészségügyi miniszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár ismertette.

Újabb rendelkezéséig országos szinten tilos lesz lagzikat, keresztelőket, születésnapi vagy egyéb magánünnepségeket rendezni. A tiltás nem a - korlátozott létszámmal és az ismert egészségügyi óvintézkedések betartásával - továbbra is engedélyezett templomi szertartásokra, hanem az ilyen eseményekhez kapcsolódó ünnepségekre vonatkozik.

A CNSU kedden elfogadott határozatában újabb irányelveket szabott meg a fővárosi és megyei járványügyi operatív törzsek számára, amelyek a vendéglátóhelyek és kulturális intézmények működősének helyi, vagy regionális korlátozásáról intézkednek. A CNSU szerint a helyi hatóságoknak az adott településen annak függvényében kell a vendéglátóhelyek, mozik, színházak és koncerttermek működését korlátozniuk, vagy felfüggeszteniük, hogy a lakosság hány ezreléke fertőződött meg az utóbbi két hétben. Ha a fertőzési ráta 1,5 ezrelék alatt van, akkor ezek a férőhelyek 50 százalékával, ha 1,5 és 3 ezrelék között van akkor kapacitásuk 30 százalékával működhetnek, 3 ezrelék felett pedig be kell zárni őket.

Mivel Bukarestben és az ország számos nagyvárosában már a 1,5 ezrelékes fertőzési ráta meghaladása miatt bezáratták a vendéglőket és felfüggesztették az előadásokat, a mostani rendelkezés elvileg a szigor enyhítését és a kulturális intézmények megnyitását eredményezheti - erről azonban nem országos, hanem helyi szinten döntenek a hatóságok. A CNSU határozata kitér a december 6-án tartandó parlamenti választásokat megelőző kampányra is. A kampányrendezvényeken a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartása mellett zárt térben legfeljebb 20, a szabadban legfeljebb 50 ember vehet részt.

Romániában a napi esetszám megduplázódott az utóbbi két hétben és most már rendszeresen túllépi a háromezret, a halálesetek száma pedig az ötvenet. Lakosságarányosan Bukarest számít a legfertőzöttebb térségnek, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 2,69 százaléka fertőződött meg. A fővárosban a hatóságok arra készülnek, hogy 3 ezrelékes fertőzési ráta felett bezárják az iskolákat, és az oktatást az internetre költöztetik.

Újabb amerikai gyógyszergyártó függesztette fel kísérleti kezelésének tesztelését

Újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését. Nyilvánosságra hozott közleményében az Eli Lilly szóvivője leszögezte: a kísérleti kezelés klinikai vizsgálatait felügyelő független bizottság elővigyázatosságból azt javasolta, hogy egyelőre ne kérjenek fel újabb kísérleti pácienseket, szüneteltessék a klinikai kísérleteket.

Az indianai székhelyű Eli Lilly egy ACTIV-3 nevű, Covid-19 kezelésére alkalmasnak vélt antitestkészítménnyel kísérletezett. Donald Trump amerikai elnököt nem ezzel, de hasonlóképpen egy amerikai gyógyszergyártó kísérleti antitest-készítményével is kezelték, miután megjelentek nála a Covid-19 tünetei.

Az Eli Lilly a múlt héten nyújtotta be a készítménye forgalmazásához szükséges engedélyezési eljárásra a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelethez (FDA). Az FDA-nek azonban az engedélyezés előtt ellenőriznie kell a készítmény mellékhatásait és veszélyeit, és általában a biztonságosságát. Ennek egyik szakasza a független bizottság véleménye, amelynek alapján a gyártó a bejelentést tette. Az Eli Lilly szóvivője hangsúlyozta, hogy a cég a páciensek védelme érdekében is támogatja és tiszteletben tartja a bizottság javaslatát.

Hétfőn a szintén amerikai Johnson and Johnson óriásvállalat koronavírus elleni vakcinájának tesztelését függesztették fel, egyelőre nyilvánosságra nem hozott egészségügyi problémákra hivatkozva. Hétfői közleményében a gyógyszergyár úgy fogalmazott: a tesztelés során az egyik kísérleti páciens "ellentmondásosan reagált" a gyógyszerre. Szeptemberben egyébként az Oxford Egyetemmel együttműködő AstraZeneca állította le a vakcinakísérleteit, mert a szer neurológiai problémákat okozott az egyik kezeltnél.

Legolvasottabb cikkeink