• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magánegészségügy, egyedi úton

Hírek 2023.10.16 Forrás: Weborvos
Magánegészségügy, egyedi úton

"Az intézményünk abban más, hogy kizárólag speciális beavatkozásokkal foglalkozik, olyanokkal, amelyek a közép-európai régióban máshol nem elérhetők".

„A Premier Med állásfoglalás a szakmai és szolgáltatási csúcsminőség mellett” – Gátay Katalinnal, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet igazgatójával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy a sikeres kereskedelmi cégcsoport egészségügyi ellátásba vág?

Az alapítónknak mindig is nagy álma volt, hogy valamit hozzátegyen a magyar egészségügyhöz, hiszen közel 30 éve dolgozik a kereskedelmi oldalon, mint egészségügyi beszállító. Soha nem a könnyebb utat választotta, szeret kultúrát teremteni és utat nyitni az új, innovatív, Magyarországon még nem elérhető eszközöknek, technikáknak. Annak idején az 1990-es években a Hill-Rom ágyakat, illetve a 2000-es években a CATO rendszert is cégcsoportunk ismertette meg a hazai szakemberekkel. Az egészségügyi szolgáltatói oldalon is hasonlót szeretne teremteni azzal, hogy egyedi, nagyon speciális, sok esetben csak külföldön elérhető eljárásokat biztosít a magyar betegek számára egy nemzetközi szinten is elismert környezetben.

Honnan jött az ötlet, hogy pont ezekkel az eljárásokkal induljanak?

Cégcsoportunk kereskedelmi igazgatói nyitott szemmel járják a világot, és folyamatosan keresik a legújabb gyógyító eljárásokat. Egyik kollégánk látókörébe került a rádiófrekvenciás ablációs eljárás, amiről kiderült, hogy itthon a magas betegszám miatt nagy szükség lenne rá, de a finanszírozási környezet – objektív okok miatt – nem teszi lehetővé a jóindulatú elváltozások esetén az eljárás itthoni bevezetését. Ez adta az alapötletet: hozzunk létre egy olyan oktató- és kutatóintézetet, amely a betegek számára kíméletes, itthon még nem elérhető, legmodernebb eljárásokkal foglalkozik.

Mitől más a Premier Med, mint a többi magánklinika?

A legtöbb magánklinika az egészségügyi szolgáltatások széles palettáját biztosítja. A mi intézményünk abban más, hogy kizárólag speciális beavatkozásokkal foglalkozik, olyanokkal, amelyek a közép-európai régióban máshol nem elérhetők. A klinikai ellátásban a legmodernebb, legkíméletesebb technológiákat használjuk. A tendencia ezeknél az új eljárásoknál egyre inkább intervenciós, vágás nélküli, altatás nélküli, képalkotó eszköz, például ultrahang, röntgen átvilágító, angiográfiás berendezés által vezérelt, termoablációs eljárás, ezért kíméletes. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra és kutatásra is, ami szintén egyedivé teszi intézményünket. Ebben nyújtunk teljesen mást, mint bármely magánegészségügyi intézmény.

Hogyan találtak az ötlethez jó szakembereket?

Kereskedelmi cégeink jó kapcsolatot ápolnak az egészségügy különböző területein dolgozó kiváló szakemberekkel, így nem volt kérdés, kik azok az igazán jó kezű, világszínvonalú tudással bíró és itthon élő specialisták, akik a szakmai csúcsszínvonalat képviselik. Így lett dr. Doros Attila, dr. Deák Pál Ákos, dr. Forrai Gábor és dr. Harmat Zoltán a csapat része. Ma pedig már tucatnyi szakorvos erősíti intézményünk 30 fős csapatát.

Hogyan választották ki az eljárásokat?

Az epidemiológiai adatok alapján, a nálunk elérhető eljárások kapcsán azt vizsgáltuk, hogy a ma Magyarországon élő és érintett betegek közül hánynak van szüksége az adott beavatkozásra, és úgy becsültük, hogy nagyjából a tizedük hajlandó a magánegészségügyet választani a kíméletesebb eljárás érdekében. Ilyen módon lett szolgáltatásaink része a pajzsmirigy-, illetve mióma RFA (rádiófrekvenciás abláció), a mióma embolizáció és a jóindulatú emlődaganatok krioablációja is. Volt olyan eljárás, amit azért vettünk fel szolgáltatásaink közé, mert orvosaink jelezték, hogy szükség lenne rá, a műszaki felszereltségünk és orvosaink szakmai tudása pedig megvan hozzá, ilyen a máj rádiófrekvenciás ablációja és májembolizációs eljárás.

Milyen hosszú távú célt fogalmaztak meg?

A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet állásfoglalás a szakmai és szolgáltatási csúcsminőség mellett. Márkát építünk. Hosszú az út, de annak végén jól látszik a cél: a legmodernebb, legkíméletesebb beavatkozások terén „Európa Mayo Klinikájává” válni.

A rochesteri, phoenixi vagy Jacksonville-i Mayo Klinikára gondol?

Mindháromra. A Mayo Klinika filozófiája számunkra kiemelkedő példát és referenciapontot jelent, amely a páciensközpontú ellátásra, a kiváló minőségre, az innovációra, valamint a klinikai gyakorlat, oktatás és kutatás integrációjára épül.

Ezért az „Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet” elnevezés?

Nemcsak gyógyítunk, hanem oktatunk és kutatunk is. Folyamatosan figyeljük az orvostudomány és az egészségügyi technológia élvonalát, az innovatív kezeléseket, gyógyszereket és technológiákat. Aktívan részt veszünk a kutatásban, az új terápiák és eljárások fejlesztésében. Oktatási programjaink és szakmai továbbképzéseink lehetővé teszik a nemzetközi és magyar egészségügyi szakemberek számára, hogy naprakészek legyenek az új eljárásokkal kapcsolatban. Ezért komoly hangsúlyt fektetünk az orvosok és szakdolgozók képzésére, továbbképzésére. A magánegészségügyi szereplők között ez a hozzáállás még Közép-Európában is kiemelkedő.

Miért fontos az orvoskollégák számára ez a szemlélet?

Olyan szakmai partnerekkel dolgozunk együtt, akik – a mindennapos betegellátás mellett – időt szánnak az oktatásra, a kutatásra és a publikációkra is. Olyan eljárásokban gondolkodunk, amelyek nemhogy Magyarországon nem, de Közép-Európában is csak korlátozottan érhetők el. Ehhez ideális környezetet biztosítunk, amely lehetővé teszi a világszínvonalú ellátást. Például egy olyan hibrid műtőt hoztunk létre, amely magánegészségügyi ellátásban egész Európában egyedülálló. Az „oktatóintézet” elnevezés egyáltalán nem véletlen, mert két műtőnk és hibrid műtőnk az elérhető legmagasabb színvonalú kétirányú videókonferencia rendszerrel kapcsolódik oktatótermünkhöz, vagy a világ bármely pontjához, így segíti a magas színvonalú oktatást.

„Center of Excellence” Budapesten?

Pontosan. Kiválósági központ a Csatárka utca sarkán. A nemzetközi partnerek, akikkel együtt dolgozunk, intézményünkbe irányítják a világ különböző pontjairól azokat a szakorvosokat, akiket oktatni szeretnének. Legutóbb Brazíliából és Dániából érkeztek hozzánk specialisták. Tehát az oktatásban is betöltjük a kiválósági központ szerepét. Ebben a világ legjobb háromszáz egyetemének egyike, a Semmelweis Egyetem is stratégiai partnerünk. A kelet-közép-európai régió vezető egyetemével való együttműködés kölcsönösen előnyös számunkra: az Egészségtudományi Kar radiográfus hallgatóinak gyakorlati oktatóhelyeként, valamint az Általános Orvostudományi Kar Intervenciós Radiológiai Tanszékének intervenciós radiológus szakképzőhelyként világszínvonalú környezetet és csúcstechnológiát biztosítunk az egyetem hallgatóinak. Hozzájárulunk ahhoz is, hogy a fiatal orvosi és szakdolgozói generációk legjobb szakemberei Magyarországon maradjanak.

Mennyire népszerű az intézmény az orvosok és szakdolgozók körében?

Jó úton járunk annak a célnak az elérésében, hogy értékteremtő műhelymunka alakuljon ki intézményünkben. Ez még tovább növelheti szakmai népszerűségünket. Kollégáink rendszeresen azt jelzik vissza felénk, hogy nemcsak a betegeket, hanem az orvosokat és a szakdolgozókat is megbecsüljük. De leginkább a klinikai gyakorlat, a kutatás és az oktatás hármas egysége az, ami hozzánk csábítja a kollégákat.

E három területen milyen mértékben sikerült elérni az alapításkor kitűzött célokat?

A kutatás és az oktatás területén gyakorlatilag ott tartunk, ahol alapításkor terveztünk. Sikeresen lezártunk egy jóindulatú pajzsmirigy daganat kutatási projektet, melyről már orvosaink publikáltak. 2021-ben indítottunk el egy rosszindulatú pajzsmirigy daganat kutatást, és már szervezzük is a következő kutatási projektet. Oktatási tevékenységünk folyamatosan bővül, egyetemi kötelezettségeink mellett egyre több egészségtechnológiai gyártó bíz meg bennünket oktatási feladatokkal. A klinikai gyakorlat terén van leginkább lehetőség a dinamikus fejlődésre, kapacitásaink a jelenlegi műtéti szám többszörösét tennék lehetővé.

Mennyire árérzékenyek a magyar magánbetegek?

Hazai mércével mérve a legmodernebb, minimál invazív, vágás nélküli, altatás nélküli, képalkotók által vezérelt termoablációs eljárásaink költsége nem alacsony, de a jellemző nyugat-európai árszint ötöde-tizede. Előnyei pedig nem vitathatók. Ezért is érdeklődnek az együttműködés iránt az osztrák, német és skandináv biztosítók is.

És a magyar NEAK?

Egyelőre stratégiánknak nem része a magyar állami finanszírozás bevonása. Sőt, a stratégia lényege az, hogy meg kell állnunk a saját lábunkon, bármilyen állami finanszírozás nélkül. Sokkal inkább megyünk a magunk jól meghatározott útján előre.

Találó az amerikai Mayo Klinika mintája. De hogyan lehet stratégiában leképezni ezt?

A klinikai gyakorlat, kutatás és oktatás hármas egysége mellett a beteg jóléte a legfontosabb, ennek kell szemünk előtt lebegnie. Mivel eljárásaink lényege a terápiás eredmény kíméletes, minimál invazív módszerekkel történő elérése, és betegeink egészségét a beavatkozások jellemzően szövődmények nélkül vagy a hagyományos módszereknél sokkal kevesebb mellékhatással javítják, így küldetésünket teljesítjük. Legalábbis, az elmúlt öt év és a több mint ezer műtét eredményei ezt mutatják.

(Fotó: Gátay Katalin igazgató a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet aulájában)

Legolvasottabb cikkeink