• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magánpraxis 2013: mit várunk egymástól?

Hírek Forrás: Weborvos

Fizetési hajlandóság és fizetőképesség az egészségügyi ellátásokért.

Az egészségbiztosítási alapba várhatóan nem kerül több pénz a következő években. Ugyanakkor a technológia fejlődik, egyre drágábbak a kutatások, az új gyógyszerek, idősödik a lakosság, egyre drágább lesz az egészség, így az egész ellátórendszer arra kényszerül, hogy nagyobb súlyt helyezzen a magánforrásokra. Ennek hiányában tovább romolhat az ellátás minősége, és szűkülhet az „alap ellátási csomag" azaz az egyének számára a társadalombiztosítás által biztosított szolgáltatások köre.

Hazánkban egyre több orvos folytat (munkahelyén és/vagy azon kívül) magánpraxist is, habár azok száma, akik kizárólag a magánpraxis területén dolgoznak jóval kevesebb. Növekszik a magánrendelők, magán egészségügyi betegellátással foglalkozó intézmények száma. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évben egyre nagyobb számban jelentek meg a biztosítási piacon különböző biztosítók által kínált egészségbiztosítási termékek. Ezen a téren intenzív fejlesztés folyik, szinte hetente megjelenik valami újdonság.

Úgy tűnik, hogy az egészségügyi szolgáltatók (mind a magánpraxis, mind az OEP finanszírozta intézmények) érdekeltek az üzleti biztosítókkal való együttműködésben. Ezen a téren hazánkban kevés tapasztalattal rendelkezünk. Az egészségügyi szolgáltatók és a biztosítók nincsenek tisztában egymás lehetőségeivel, gondolkodásmódjával, elvárásaival és érdekeivel. Az üzleti biztosítónak nehézséget okoz a szolgáltató tényleges kínálatának felmérése, homogén szolgáltatási csomag hiányában azonban nehéz a szolgáltatás azonosítása, specifikálása, tartalom, minőség, költség, garanciák és felelősség szempontjából.

•  Mit vár, mit várhat el egymástól, minőség, költség, garanciák, biztonság és más fontos területeken az egészségügyi szolgáltató és a szolgáltatást vásárló?
• Hogyan látják a szerződéskötés előfeltételeit, illetve a szerződéskötés utáni monitorozás, ellenőrzés egyes lépéseit?
• Milyen egészségügyi szolgáltatásokat érdemes venni, milyen feltételek mellett, mennyit, mennyiért és kitől, illetve kivel érdemes szerződni és hogyan? A jelenleg is rendelkezésre álló lehetőségek mire adnak lehetőséget?
• Milyen jogi keretek szükségesek a kulcsszereplők (intézmény/orvos és biztosító, intézmény/orvos és biztosított) közötti együttműködés elősegítéséhez, a fenntartható és felelősségteljes működéshez?

Ezekre a kérdésekre is keresik a választ a biztosítótársaságok, gyógyszergyártók és magán ellátó intézmények vezetői, gyakorló orvosok és jogászok, valamint az állami szféra képviselői a Magánpraxis 2013 – Egészségbiztosítás, szerződés és biztonság című konferencián 2013. január 25-26-án a Kempinski Hotel Corvinusban Budapesten, öt szekcióban: Biztosítók gyakorlata és szempontjai; Gyógyszergyártók és gyógyszerészek; Jogi környezet, szakmai felelősség; Egészségügyi környezet és lehetőségek; Magánpraxis, egynapos ellátás; szakemberek és intézmények.

Program és technikai részletek a konferencia honlapján

Precongress szeminárium: A magyar lakosság fizetőképessége és fizetési hajlandósága az egészségügyi ellátásokért – beszámoló egy az Európai Bizottság által társfinanszírozott öt éves nemzetközi kutatási program hazai és nemzetközi eredményeiről, mely a lakosság közvetlen egészségügyi kiadásaival, preferenciáival és fizetési hajlandóságával foglalkozik hat közép-kelet-európai országban, köztük Magyarországon. 2013. január 25-én, 9 órától: program és az eredmények elérhető publikációi