• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magatartásorvoslás egészségben, betegségben

Hírek Forrás: Weborvos

Világkongresszus Budapesten: az alaptudományoktól a népegészségügyig.

Milyen tényezők játszanak szerepet a betegségek kialakulásában a testi elváltozásokon kívül? Hogyan mérhető tudományos módszerekkel a lelki és társadalmi hatások szerepe? Hogyan segíthető a kórképek megelőzése és kezelése a magatartásorvoslás módszereivel? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a magatartástudomány, amely az embert, az egészséget és a betegséget a testi, lelki és szociális folyamatok kölcsöhatásában vizsgálja. Bár ez a szemlélet a világban és hazánkban is erősödik, a szakterület tudományos eredményei, modelljei az orvosok és az egészségügyben dolgozók többsége számára még kevéssé ismertek.

E területen (is) előrelépést kínál az idei évben sorra kerülő 12. Magatartástudományi Világkongresszus (International Congress of Behavioral Medicine, ICBM), amelynek 2012. augusztus 29. és szeptember 1. között Budapest ad otthont. A magatartásorvoslás tudományterülete legnagyobb és legrangosabb nemzetközi rendezvényének témája: „Az alaptudományoktól a klinikai kutatásig és népegészségügyig".

A kétévente megrendezésre kerülő konferencia témakörei a magatartástudomány teljes spektrumát felölelik, az alapkutatástól kezdve a klinikai kutatásokon keresztül a népegészségügyi kérdésekig, különös tekintettel a krónikus betegségek megelőzését és hatékony kezelését célzó beavatkozásokra. A rendezvényen nagy hangsúllyal kerülnek terítékre olyan hazánkban is nagy jelentőséggel bíró kérdések, mint a cukorbetegség terhei, a kardiovaszkuláris magatartásorvoslás vagy a daganatos megbetegedések megelőzésének témája.

A várhatóan több mint hétszáz, a magatartástudományok különböző területein tevékenykedő résztvevővel zajló 12. ICBM kitűnő lehetőséget kínál a világ minden tájáról érkező magatartástudományi szakértőkkel és a témához kapcsolódó tudományágak képviselőivel való találkozásra és eszmecserére. A szervezők szeretettel várják a magyar érdeklődők és kollégák jelentkezését is. További információ a rendezvényről