• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Magyarországon először: agyműtét robottal

Hírek 2018.05.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Magyarországon először: agyműtét robottal

ROSA-val, a csúcskategóriás idegsebészeti robottal negyedére csökkenhet az idegsebészeti beavatkozás ideje.

"Úgy tudom, általában 1,7 milliamperra vagyok töltve" - mondta kedden Onger György, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) Parkinson-kóros  betege, akit Magyarországon, sőt a régióban is először egy robot segítségével műtöttek meg. A korábban szinte elviselhetetlen mértékben remegő kezű 65 éves férfi a sikeres beavatkozás eredményeképp szinte mozdulatlanul tartotta a mikrofont azon a tájékoztatón, ahol orvosa, Erőss Loránd idegsebész mutatta be segítőjét, a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robotot.

A beteg tünetei már a műtét alatt jelentősen csökkentek, és azóta, mint mondja, végre tud újságot, könyvet olvasni, rángatás nélkül meg tudja fogni az unokája kezét. Egy dologtól tart egy kicsit: a repülőgépen ki kell kapcsolnia a fejében lévő elektródákat.

A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat korábban és most is ültetnek be az érintettek agyába. Ezek tulajdonképpen agyi pacemakerek, amelyek folyamatosan ingerlik az agy bizonyos mélyen elhelyezkedő területeit, és ezáltal helyreállítják vagy javítják a mozgászavarban résztvevő hálózatok hibás működését. Mivel a mélyagyi stimulációnak ez a módja hihetetlen pontosságot igényel, a hagyományos beavatkozásnál egy-egy elektróda behelyezése több mint 20 perc, tehát például amikor diagnosztikus céllal 15-20 elektródát implantálnak az agyba, akkor a műtét akár 10-12 óra is lehet. A programozható, automatizált célzókészülék, a ROSA segítségével ugyanennek az operációnak az ideje 3 órára csökken. Nem beszélve arról, hogy a robottal végzett beavatkozásnál sokkal kisebb az esély a hibázásra és a szövődményekre is.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a robot legfejlettebb verzióját tudta megvásárolni. A Magyarországon és a régióban is egyedülálló eszköz beszerzését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Programjának 1,2 milliárdos pályázata támogatta, amit a Femtonics Kft-vel konzorciális partnerként nyert el az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet.

Legolvasottabb cikkeink