• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Nagy gond a nővérhiány Szlovákiában

Lapszemle 2018.05.30 Forrás: InfoStart Szerző:
Nagy gond a nővérhiány Szlovákiában

Szlovákiában jelenleg 40 cseh és 10 ukrán nővért tartanak nyilván, de dolgoznak az országban magyarországi és szerbiai nővérek is.

Kelet-európai országokból érkező egészségügyi dolgozókkal orvosolná a nővérhiányt Szlovákiában Peter Pellegrini kormányfő. A miniszterelnök szerint szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni az országban. A külföldről érkezőknek a szlovák nyelvvizsgát is le kellene tenniük - írja az infostart.hu.

A szlovákiai kórházak különböző módon igyekeznek pótolni a szakemberhiányt. A cseh határhoz közeli szakolcai kórházban ma már az orvosok 20 százaléka Ukrajnából érkezett. Nagyobb gond azonban a nővérhiány. Peter Pellegrini kormányfő a béremelésen kívül a külföldi érdeklődőket is motiválná. Azt mondta, szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni, és ha marad a nővérhiány, akkor várhatóan más államokból érkeznek nővérek Szlovákiába. „Ha a német vagy osztrák betegnek nem jelent gondot a szlovákiai nővér, akkor bizonyára a szlovákiai betegeknek sem fog gondot okozni egy Bulgáriából érkezett nővér” – fogalmazott Peter Pellegrini.

A Szlovák Nővérkamara nyilvántartásában jelenleg 40 cseh és 10 ukrán nővér szerepel, de dolgoznak az országban magyarországi és szerbiai nővérek is. A nyilvántartás szerint 30 cseh és 20 ukrán orvos van a szlovákiai kórházakban. Összesen mintegy 100 a más uniós országból érkezett dolgozók száma az egészségügyben Szlovákiában, de ennél többen, mintegy 340-en az unión kívüli országokból érkeztek. Valamennyien szakmai vizsgákon esnek át.

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter elmondta: aki uniós országból érkezett, annak a szakvizsgáját elismerik, de nyelvvizsgát kell tennie. Az Európai Unión kívüli országokból érkező egészségügyi dolgozóknak különbözeti vizsgát kell tenniük. „És persze nyelvvizsgát is” – tette hozzá a miniszter. Csupán a csehek kapnak felmentést a szlovák nyelvvizsga alól.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink