• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

MANET Nagygyűlés: Előadások, díjak, bankettek

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Evidence Based Nephrology: jubileumi kongresszust tartott a nefrológiai társaság.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás, illetve vesegyógyászat a témája a Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) idén harmincadik alkalommal megrendezett, három napos nagygyűlésének. A Pécsen tartott, szombaton záruló három napos kongresszuson nemcsak a nefrológia legújabb tudományos eredményeibe kapott betekintést az ország szinte minden részéről érkezett, több mint 400 résztvevő, hanem számos társasági eseményen is megvitathatták a hallottakat. Sőt, együtt ünnepelhettek a konferencián kitüntetett kollégákkal is.

Ünnepélyes díjátadóval kezdődött a jubileumi kongresszus, amelyen többek között két rangos kitüntetést is átadtak. Dr. Sulyok Endre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának professzora kapta idén a Korányi Sándor-díjat, és dr. Fekete Andreát, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika fiatal kutatóját tüntették ki az ERA-EDTA National Grant díjjal. (A további díjazottakról a MANET honlapján olvashat) Az évforduló kapcsán több visszaemlékezés is elhangzott, így például a MANET nagygyűléseinek 30 évét foglalta össze dr. Radó János, illetve dr. Perner Ferenc a magyarországi vesetranszplantáció 40 évéről tartott előadást.

Mint dr. Reusz György, a MANET elnöke lapunknak elmondta, azért adták a kongresszusnak az „Evidence Based Nephrology" (bizonyítékokon alapuló vesegyógyászat) címet, mert új szerkezetben kívánták végigbeszélni a nefrológiában jelenlévő, fontosabb igazolt adatokat, illetve azt, hogy mely területeken nem állnak ezek rendelkezésre, és ilyenkor mi a teendő. A konferencián hangsúlyt kaptak a fiatal kutatók előadásai és az alapkutatási témák, valamint a résztvevők bepillanthattak az új terápiás lehetőségekbe és tudományos felismerésekbe.

Az előadások érintették többek között a szénhidrátanyagcsere-zavart, a hipertóniát, a lipidanyagcsere-zavart, a metabolikus szindrómát. De mások mellet számba vették a vesebiopszia és -hisztológia, a peritoneális és hemodialízis, a csontanyagcsere-zavar, a transzplantáció, illetve az akut vesekárosodás témakörének újdonságait. A szakdolgozóknak külön szekciót hoztak létre, amelynek fő témája a bizonyítékokon alapuló nefrológiai szakápolás.

A jubileumi nagygyűlés adott helyet pénteken a MANET közgyűlésének is, amelyen a főtitkári beszámoló után, számos napirend mellett elhangzott a Nemzeti Vese Program 2013. évi tevékenységéről szóló beszámoló is.

Legolvasottabb cikkeink