• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Második helyen végeztünk a szervátültetettek világversenyén

Hírek 2020.12.16 Forrás: Weborvos
Második helyen végeztünk a szervátültetettek világversenyén

Egymilliárd lépés – 10 hét alatt, ezzel a teljesítménnyel kívánták felhívni a figyelmet a szervadományozás és a szervátültetés fontosságára.

A Szervátültetettek Világjátéka Szövetségének Egymilliárd lépés elnevezésű kihívásán Magyarország 86 csapattal, 384 résztvevővel és mintegy 160 millió lépéssel a második helyen végzett, megelőzve az Egyesült Államokat, Németországot vagy Franciaországot. A 64 ország 3263 résztvevőjével zajló versenyen az első Hong Kong lett.

A Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége (World Transplant Games Federation – WTGF) sajátos kihívásra invitálta a szervátültetetteket, donorokat, egészségügyi dolgozókat, szimpatizánsokat: „Gyalogolj velünk a Holdra és vissza, mert együtt sikerülhet! Egymilliárd lépés – 10 hét alatt”. Ezzel a teljesítménnyel kívánták felhívni a figyelmet a szervadományozás és a szervátültetés fontosságára, bátorítani a világ transzplantált közösségét, hogy éljenek teljes és aktív életet, ünnepeljék azt, amit elértek az élet újbóli ajándékával.

Az Egymilliárd lépés kihívás október 5-én indult, és december 13-án zárult. Magyarország 86 csapattal, 384 résztvevővel és mintegy 160 millió lépéssel a második helyen végzett, megelőzve az olyan nagy országokat, mint az Egyesült Államok, Németország vagy Franciaország. Az első helyezést Hong Kong vitte el a 64 ország 3263 résztvevőjével zajló versenyben.

„A Covid19 járvány idején különösen fontos, hogy megőrizzük edzettségünket, fizikai aktivitásunkat – emelte ki Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, aki az első percben a megmozdulás élére állt. – Sikerült megszólítanunk és versenyre hívnunk nemcsak a szervátültetetteket, hanem orvosokat és szakdolgozókat is. Ötfős csapatokat kellett alakítani, amelyben együtt gyalogolt orvos, beteg, szakdolgozó, családtag. Természetesen nemcsak gyalogolni lehetett, hanem gyakorlatilag bármilyen mozgásforma átszámolható volt lépésekre egy megadott táblázat segítségével. Teljesítményét mindenki követhette az okostelefonja programján, amely egyben a központba továbbította az adatokat.”

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvosigazgatója kiemelte, hogy a rendszeres testmozgás mindenki számára fontos. A WHO legalább heti 150 percnyi mozgást ír elő. Különösen fontos ez a szervátültetettek esetében, hiszen bizonyított tény, hogy náluk a rendszeres testmozgással életéveket lehet nyerni. Az Egymilliárd lépés mozgalommal erre is felhívtuk a figyelmet. A csatlakozók elkötelezetté váltak a folytatásra is, ez a program hosszú távú sikere.

Rendszeres testmozgással csökkenthető a magas vérnyomás, a cukorbetegek inzulin szükséglete, csökken a csontritkulás mértéke, gyakorlatilag az egész szervezet működésére jótékony hatású. Orvosilag bizonyított tény az is, hogy számos daganatos betegség esetén is javíthatja a túlélést. Így például prosztatarák esetén kifejezetten javasolják a napi 10 ezer lépés megtételét. „Mi magunk is ezt valljuk: napi 10 ezer lépéssel vagy ezzel egyenértékű mozgással már olyan mérhető edzettséget lehet elérni, amely például most, a járvány idején komoly túlélési tartalékot jelenthet annak, aki kórházba kerülne” – tette hozzá az orvosigazgató.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink