• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megelőzhető a háziorvosok kiégése

Hírek Forrás: Weborvos

A Bálint munka hatására javul az orvos-beteg közötti kapcsolat, sőt csökken a rendelőkben a forgalom.

Igencsak magányos munka a háziorvosé összehasonlítva a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó kollégáival. Nincs kivel megbeszélnie, hogy mit tegyen például azzal a betegével, aki mindig a rendelési idő végén esik be, aki nem követi az utasításokat, aki követelőző, aki maga akar diktálni. Ezt a magára hagyottságot kívánják feloldani a Bálint-csoportok, amelyek közül most a legújabbat a budapesti háziorvosoknak szervezi a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság. A szervezet elnökével, az új csoport vezetőjével dr. Dobó Katalinnal az orvosi kamara honlapja készített interjút.

Dobó Katalin elmondta, Bálint Mihály 1896-ban Budapesten született, 1938-ban Angliába emigrált és 1970-ben Londonban halt meg, orvos és pszichoanalitikus volt. A pszichoanalízis úgynevezett budapesti iskolájának képviselője volt. Úttörő elméleti munkái mellett a később róla elnevezett „Bálint- csoport" tette igazán ismertté, melyet Londonban fejlesztett ki. A módszert a mai napig az egész világon alkalmazzák, Németországtól, ahol a háziorvosi képzés része a Bálint-csoport, az USA-ig, ahol szintén rengeteg ilyen csoport működik.

Módszere lényege az esetmegbeszélés. Tehát például a csoportban egy háziorvos elmond egy olyan esetet, történetet, ami nyomasztja. A történetre a többiek reagálnak, esetleg elmondják hasonló tapasztalataikat, megosztják egymással gondolataikat, érzéseiket. A csoport számtalan nézőpontot, réteget bont ki, amelyből végül egy összetett kép alakul ki. Az esethozó számára a történetnek, betegével való kapcsolatának eddig rejtett, nem tudatosuló aspektusai is feltárulnak. A Bálint-csoportban azt is megtapasztalhatjuk, hogy nehéz helyzetekben nem csak mi kerülhetünk, abban mások is lehetnek, vannak. Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatjuk másokkal. Az átélt „nem vagy egyedül" élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka fejleszti az önismeretet - mondta el a doktornő.

Fontos hangsúlyozni, hogy az esetmegbeszélés nem konzílium, alapvetően az orvos-beteg kapcsolat megbeszéléséről szól. Hiszen az orvos is ember, neki is kell a segítség.  A teljes írás a mok.hu-n