• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meghalt az első beteg Ausztriában

Hírek Frissítve 2020.03.13 Forrás: MTI
Meghalt az első beteg Ausztriában

Több mint ezren haltak meg eddig Olaszországban, házi karanténban a román kormány - folyamatosan frissülő külföldi hírek a járványról.

Már Ausztriában is van halálos áldozata az új típusú koronavírusnak, egy 69 éves férfi halt bele a fertőzésbe - jelentette csütörtökön az osztrák sajtó. A 69 éves férfi a múlt hónapban Olaszországban járt, feltehetően ott fertőződött meg. Christoph Wenisch, a bécsi Ferenc József Császár Kórház (Kaiser-Franz-Josef-Spital) osztályvezető orvosa arról tájékoztatott, hogy a beteget súlyos tüdőkárosodással szállították be az intézménybe. A vírus a férfi több szervét is megtámadta, s a halált végül a tüdő, a vese, a máj károsodása, illetve a vérkeringés összeomlása okozta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a páciens már a vírusfertőzést megelőzően krónikus cukor-, valamint bélbetegségben is szenvedett. Az orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában az egész lakosságnak össze kell fognia a vírus terjedésének megakadályozására.

Ismét csaknem kétszázzal emelkedett és átlépte az ezret a halottak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 113-ra nőtt. A bejelentés szerint az előző napi adatokhoz képest a halottak száma 189-cel emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké pedig 2651-el. Péntek óta a napi emelkedés az akkori valamivel több mint ezerről már kétszeresére ugrott.

Több mint hatezer beteget kórházban kezelnek, tíz százalékukat intenzív osztályon. Az elhunytak 98 százaléka 68 év feletti, 68 százalékuk más betegség miatt is súlyos állapotban volt. A gyógyultak száma 1258-ra emelkedett.

A legtöbb diagnosztizált fertőzöttet továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták, 8725 személyt, valamint 744 halottat.

Szombattól lezárják a főváros második legnagyobb légikikötőjét Ciampinóban, hétfőtől pedig a római Leonardo Da Vinci repülőtér belföldi terminálját és további öt olaszországi repülőteret.

Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány

Szükségállapotot hirdettek az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön Csehországban, a rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, harminc napra - közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában. Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolta a kabinet.

A kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette: a kormány azonnali hatállyal megtiltotta a koronavírus-fertőzés miatt kockázatosnak minősített országok lakosainak beutazását Csehországba, amennyiben az országban nincs tartós lakhelyük, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízumuk.

Ez az intézkedés a következő országokat érinti: Kína, Dél-Korea, Irán, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Svájc, Svédország, Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia és Franciaország.     Ugyanakkor a cseh állampolgároknak megtiltották az utazást ezekbe az országokba. A tiltás nem érinti a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint az egészségügyi dolgozókat.

A cseh-német és a cseh-osztrák határon csak 11 határátkelőhely fog működni, mindenütt ellenőrizni fogják az utasokat. A határokon szolgáló idegenrendészetnek a hadsereg nyújt segítséget. A kishatárforgalom további hét helyen lesz engedélyezve. A határok túloldalán dolgozó emberek  külön engedélyt kapnak a határátlépésre.  

A közlekedési minisztérium bejelentette, hogy meghatározatlan időre megszakítják a határokon átnyúló közúti autóbusz- és vasúti forgalmat. A határokat csak személygépkocsiban lehet majd átlépni.

A hatályos jogszabályok értelmében a cseh kormány harmincnapos szükségállapotot hirdethet olyan rendkívül súlyos esetekben, amikor nagymértékben veszélyeztetve van a lakosság élete, egészsége, vagyona, vagy az ország rendje és biztonsága. A kormánynak erről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely felülbírálhatja a döntést. A parlamenti alsóház ugyanakkor dönthet a szükségállapot meghosszabbításáról is.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Csehországban 109-re emelkedett a fertőzöttek száma. Két ember állapota súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki nem gyógyult ki. 

Az Európából visszaérkezőknek két hétre önkéntesen karanténba kell vonulniuk

A visszaérkező amerikai állampolgároknak két hétre önkéntesen karanténba kell vonulniuk - közölte az Egyesült Államok alelnöke az ABC televíziónak adott csütörtöki interjújában. "Megvizsgáljuk és felkérjük az önkéntes karanténra az Európából visszatérő amerikai állampolgárok mindegyikét" - fogalmazott Mike Pence. Pence kitért Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentésére, miszerint 26 európai országból 30 napra betiltják a beutazást. Az alelnök leszögezte: "lényegében le akarjuk állítani a koronavírust behurcoló emberek áradatát". Az Egyesült Államokban eddig több mint 1300 embert diagnosztizáltak az új típusú koronavírus-fertőzéssel, amely 33 halálos áldozatot követelt.

Segítenének a cseh orvosi karok hallgatói

Segítséget ajánlottak fel a kórházaknak a csehországi egyetemek orvosi karainak hallgatói, akik a közösségi hálózaton keresztül szerveződtek csoportba. A néhány napja szerveződő csoportnak pénteken reggel már majdnem kétezer tagja volt - közölte Tomás Sychra, a prágai Károly Egyetem orvosi kara diákönkormányzatának vezetője, a segítségnyújtás egyik kezdeményezője újságírókkal.    "A Facebookon egy csoportot hoztunk létre, amelybe azok a diákok jelentkezhetnek, akik készek segíteni a kórházaknak. Eredetileg csak Prágára gondoltunk, de gyorsan országos megmozdulás lett belőle" - magyarázta Sychra. "A prágai egyetemi kórházzal már meg is állapodtunk az együttműködésben" - tette hozzá. Az érdeklődők egy kérdőívet töltenek ki, amelyből kiderül, milyen szakra járnak, és hol és miben tudnának segíteni a kórháznak. A regionális csoportok azután kapcsolatba lépnek a helyi kórházakkal, és megállapodnak az együttműködésben.

"Megelőző intézkedésről van szó. Amennyiben válságosra fordulna a helyzet, készek vagyunk munkába lépni. Nem arról van szó, hogy helyettesítenénk az orvosokat, de miután már van bizonyos szakképzettségünk, segíteni akarunk" - fejtette ki Tomás Sychra.

A cseh egészségügy normális helyzetben is munkaerőhiánnyal küzd, a hivatalos adatok szerint mintegy kétezer ember hiányzik. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések következtében több helyen problémák keletkeztek, például az iskolabezárások miatt a gyermekes nővéreknek sok esetben otthon kellene maradniuk. A diákok a kórházi kisegítések mellett ezért elvállalnák a gyermekek őrzését is. A kórházak minden esetben megfelelő munkavállalási szerződést kötnek a diákokkal.

Csehországban péntek reggel 117 fertőzöttet tartottak nyilván - közölte az egészségügyi tárca honlapján.

Házi karanténba kerül a teljes román kormány

Házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere, és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírus-fertőzöttnek találták.

Több német tartományban bezárják az iskolákat és az óvodákat

A koronavírus-járvány lassítása céljából bezárják az iskolákat és az óvodákat több német tartományban - jelentették be pénteken. Németországban a napközbeni gyermekellátás és az oktatási rendszer működtetése tartományi hatáskör. A tartományi kormányfők és a szövetségi kormány vezetője, Angela Merkel kancellár csütörtöki tanácskozásán nem határoztak egységes, mind a 16 tartományban követendő irányvonalról, de várhatóan előbb-utóbb mindenütt felfüggesztik majd az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el.

Elsőként, péntek délelőtt Bajorországban, Berlinben, Alsó-Szászországban és Saar-vidéken hoztak ilyen döntést. Az egyik legnagyobb német tartományában, a 13 milliós Bajorországban hétfőtől bezárják a közoktatási és a napközbeni gyermekellátó intézményeket, egyelőre a tavaszi szünet végéig, április 20-ig - jelentette be Markus Söder tartományi miniszterelnök Münchenben.

A kormány intézkedéseit ismertető tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ez az öthetes időszak kulcsfontosságú a koronavírus-járvány megfékezésében. A vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás és gyógyszer hiányában a társas érintkezés korlátozása az első számú járványlassító módszer - emelte ki a politikus, hozzátéve: arra kérik a családokat, hogy ne a nagyszülők mozgósításával oldják meg a gyermekek felügyeletét, mert az időseket veszélyezteti leginkább a betegség.

Ezért arról is döntöttek, hogy látogatási tilalmat vezetnek be az idősek bentlakásos otthonaiban, a kórházakban és a fogyatékkal élőket ellátó intézményekben. Elrendelték továbbá, hogy a 100 főnél nagyobb rendezvényeket csak a helyi hatóságok hozzájárulásával lehet megtartani. Az éttermeket és egyéb vendéglátóipari egységeket egyelőre nem záratják be.

Röviddel a müncheni bejelentések után a tartományi rangú főváros, a 3,6 millió lakosú Berlin vezetése is közölte, hogy hétfőtől bezárják az iskolákat. Fokozatosan járnak el; elsőként az általános iskolák felső tagozatában szüneteltetik az oktatást. További részleteket még pénteken közölnek.

A nyolcmillió lakosú Alsó-Szászország kormánya ugyancsak elrendelte az óvodák és az iskolák bezárását hétfőtől, egyelőre a tavaszi szünet végéig, április 14-ig.

Előzőleg, péntek kora reggel az ország délnyugati részén fekvő, Franciaországgal határos, egymillió lakosú Saar-vidék kormánya is bejelentette, hogy hétfőtől bezárják az óvodákat és az iskolákat.

    A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, csütörtök esti adatai alapján 2369 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez csaknem ezer esettel több az egy nappal korábbi 1542-nél, és a legnagyobb napi emelkedés a járvány elmélyülése, február 25. óta. Az esetek legnagyobb részét - 688 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 6 ember halt meg, 4 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 1 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban.

Ausztriában a szövetségi kormány csütörtök este látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban és az idősotthonokban; ezzel egy időben az utazási figyelmeztetéseket  is szigorították. A korlátozás alól kivételt jelentenek a kisgyerekek és a súlyos, életveszélyes betegségben szenvedők.

Sebastian Kurz kancellár azt jelentette be, hogy a 14 év alatti gyermeket nevelő szülők akár három hét rendkívüli szabadságot is kaphatnak. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a munkáltató dönthet arról, engedélyezi-e a rendkívüli szabadságot. Arról is beszélt: a szabadság engedélyezése esetén az osztrák állam a következő hetekben egészen húsvétig átvállalja a bérköltségek egyharmadát. Hozzátette: azok a szülők, akik nem kapnak mentességet, továbbra is bevihetik gyermekeiket az iskolákba, illetve az óvodákba, a felügyeletükről ugyanis az intézmények gondoskodnak.