• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hírek 2023.11.29 Forrás: MTI
Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az egynapos sebészeten többek között fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti, urológiai, nőgyógyászati műtéteket végeznek.

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.

Lengyel László, a Belügyminisztérium egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára az egynapos sebészet ünnepélyes átadóján felidézte: a kormány a főváros és Pest vármegye egészségügyi szakellátásainak infrastrukturális megújítása érdekében 2016-ban döntött az Egészséges Budapest Program (EBP) elindításáról. A program keretében eddig több mint 128 milliárd forint jutott a budapesti egészségügyi fejlesztésekre.

A helyettes államtitkár hozzátette: az EBP keretében állapodott meg a kormány és a XXI. kerületi önkormányzat, és ennek értelmében az önkormányzat 191 millió forint önrészének biztosítása mellett a kormány három részletben, összesen 3,5 milliárd forinttal támogatta a kerületi egészségügyi fejlesztéseket és ez tette lehetővé mások mellett az egynapos sebészeti részleg kialakítását.

Az egynapos sebészeti ellátáshoz 2022-ben 559 millió forintból kialakítottak egy műtőt, két kétágyas kórtermet és 246 millió forintból beszerezték elindításához szükséges eszközöket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) befogadta a szakrendelő egynapos szakellátás keretében nyújtott egészségügyi szolgáltatásait.

Lengyel László szólt arról is, az egynapos ellátás lényege, hogy a beteget a felvételétől számított 24 órán belül az elvégzett beavatkozás után otthonába bocsájtják, ezek a beavatkozások jellemzően minimál invazív műtétek, esetleg kisebb beavatkozások. Hozzátette: az egynapos ellátás jó a betegnek, mert gyorsabb felépülési idővel számolhat és hamarabb visszatérhet a megszokott életéhez, de jó a szolgáltatónak is, mert kevesebb költséggel jár a beavatkozás, kisebb a komplikációk száma és jelentősen csökkennek így a kiadásai. Jelezte: az egynapos sebészet jó az államnak is, a rövidebb felépülési idő miatt ugyanis kevesebb NEAK által támogatott gyógyszerköltség és az aktív korú betegeknek kevesebb táppénzt kell fizetni.

Borbély Lénárd, a kerület polgármestere az átadáson arról beszélt, az egynapos sebészeten fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti, urológiai, nőgyógyászati, traumatológiai és gasztroenterológiai műtéteket tudnak végezni, amihez a teljes személyzet rendelkezésre áll. Emlékeztetett rá: a csepeli kórházat húsz éve zárták be, és akkor kapott a kerület ígéretet arra, hogy a szakrendelőt felújítják és kialakítják az egynapos sebészetet. Erre a mai napig kellett várni - jegyezte meg.

A polgármester elmondta azt is, évente többszáz beavatkozást terveznek végezni az egynapos sebészeten, megkímélve ezzel a csepeli betegeket az utazástól és hosszú várólistáktól. 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hírek