• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megtanítjuk a szülőket újra hinni és bízni

Lapszemle 2022.12.27 Forrás: magyarnemzet.hu
Megtanítjuk a szülőket újra hinni és bízni

"Kimondhatjuk, hogy a szülő a saját testével számtalan károsodástól tudja megóvni koraszülött babáját."

Amíg néhány évtizede az édesanyák és édesapák csupán látogatói lehettek idő előtt születő gyermeküknek, mára nagyot fordult a világ. Számtalan kutatás bizonyította, hogy hiába állnak rendelkezésre a legmodernebb orvosi eszközök és gyógyszerek a koraszülött-intenzívosztályokon, a sokszor alig ezergrammos babák túlélésének záloga a szülői jelenlétben rejlik - írta a Magyar Nemzet a korszülött intenzív osztályról szóló riportjában.

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött-intenzívosztályán a legkisebb és legsúlyosabb állapotú kis betegeket látják el. A Budapestről és a főváros száz kilométeres vonzáskörzetéből érkező koraszülött babák és újszülöttek ők, akik valamilyen fejlődési rendellenesség miatt sebészeti ellátásra szorulnak vagy oxigénhiányos állapotban jönnek világra. Összesen huszonhárom babát tudnak fogadni.

A szülőszobai újraélesztés csak az ötvenes években indult el, a hetvenes évek közepéig nagy számban haltak meg olyan babák, akiknek éretlen volt a tüdejük. Az újszülöttek aktív intenzív kezelése a hetvenes évek közepén indult el világszerte, a modern gyógyító eljárásoknak köszönhetően manapság akár egy ötszáz grammos babának is esélyt tudnak adni az életre.

A tüdőben van egy olyan anyag, amely hiányzik a koraszülött babák szervezetéből. – Ez az úgynevezett surfactant, amely ahhoz szükséges, hogy a tüdő jól működjön. Ennek az anyagnak a termelődését segíti az a szteroid­injekció is, amit akkor adunk be az anyának, amikor látjuk, hogy a kicsi feltartóztathatatlanul világra akar jönni a 34. hét előtt.

A gyógyszernek hála a kilencvenes évek óta tömegével tudjuk megmenteni azokat a piciket, akik idő előtt születnek – magyarázza Szabó Miklós, az osztályvezető főorvos, miközben körbevezet az osztályon. A neonatológus 1988 óta segíti azokat a babákat, akik idő előtt születnek meg.

Mint mondja, az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment át az intenzívkoraszülött-ellátás. Az orvosvilág szépen lassan ráeszmélt: azok a tankönyvi módszerek, amelyekkel egy felnőtt vagy egy nagyobb gyermek gyógyulását segíteni tudják, egy koraszülött baba esetében nem működnek.

A szüleivel minél több időt töltő babáknak minden szinten jobb a gyógyulása: kevesebben kapnak kórházi fertőzést, hamarabb érik el, hogy megfelelő mennyiséget tudjanak enni, rövidebb a kórházi tartózkodásuk, és jobb az idegrendszeri fejlődésük. Kimondhatjuk, hogy a szülő a saját testével számtalan károsodástól tudja megóvni babáját. A szülők nem látogatók, hanem a terápia legfontosabb elemei...

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink