• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megvannak a gyilkos alkoholok Csehországban

Hírek Forrás: Hír24 - MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a fokozottabb ellenőrzést.

A cseh hatóság az élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül tájékoztatta a tagországokat, hogy ismeretlen eredetű, mérgező metil-alkoholt tartalmazó szeszes italok kerültek kereskedelmi forgalomba. A metil-alkohollal hamisított szeszes italok már több halálesetet és megbetegedést is okoztak Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában. Jelenleg nincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elrendelte a fokozottabb ellenőrzést - adta hírül a Hír24.

A legfrissebb információk szerint a cseh Egészségügyi Minisztérium közölt egy listát a hamisított alkoholos italok címkéiről, amely honlapjukon elérhető. A szeszpancsolók az alábbi italokat hamisították: La¹ský Tuzemák, Tuzemák, ©vestková vodka, Vodka Lunar, Hanácká vodka, Meruòka, Albánská borovièka. A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő termékek kapcsán fokozott óvatossággal járjanak el.

A metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszes italok behozatalára. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elnöke hétfőn azt mondta, a "táskaimportot" soha nem lehet kizárni, de eddig semmi nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben meghaltak száma. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult.

Szlovákia betiltja a Csehországból származó tömény szesz behozatalát
A Csehországból származó tömény szesz behozatalának átmeneti tilalmát hagyta jóvá Szlovákia a hétvégén történt metil-alkohol-mérgezések kapcsán. Az intézkedésről kedden tárcaközi egyeztetésen született döntés. A tilalom kedden 17 órakor lép érvénybe és a Csehországban gyártott, illetve az onnan származó tömény szeszes italokra vonatkozik.

A keddi döntést a szlovákiai polgárok egészségének védelmével indokolta Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter, aki hétfőn még annak a nézetének adott hangot, hogy Szlovákiában nem nevezhető drámainak a metil-alkohol-mérgezések miatt előállt helyzet, így nem kell korlátozni a szeszforgalmazást. Lubomír Jahnátek, a szlovák agrártárca vezetője szerint megelőző biztonsági intézkedésről van szó, amely addig marad érvényben "amíg Csehország nem hoz elégséges intézkedéseket".

VM: a magyar pálinkának semmi köze a mérgezéshez
A magyar pálinkának semmi köze a cseh- és lengyelországi metil-alkohol-mérgezéshez - tudatta keddi közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel. A sajtóban megjelent téves információkkal szemben a Csehországban és Lengyelországban az elmúlt napokban már több halálos áldozatot is követelő metil-alkohollal szennyezett szeszes ipari termék semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával - olvasható a közleményben. A VM közölte: a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos.