• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Mi alapján választanak magánorvost a nők?

Hírek 2022.07.25 Forrás: Weborvos
Mi alapján választanak magánorvost a nők?

A nők tartják számon és intézik a család egészséggel kapcsolatos teendőit, és ők a legjobb orvost szeretnék, a lehető leghamarabb és a legjobb áron.

Hazánkban a családon belül többnyire a nők gondoskodnak az étkezésekről, tartják rendben az otthont, figyelnek oda a gyermek- és idősgondozásra, és az is jellemző, hogy a nők hozzák az egészségügyi döntéseket, az ő kezükben van a család egészségmenedzsmentje. A nők leginkább a szakértelmet, az orvos személyét és az elérhető szabad időpontokat tartják szem előtt, amikor magánorvost vagy magánorvosi ellátást választanak maguknak vagy szeretteiknek - derült ki az RMC Clinics kezdeményezte friss kutatásból.

Egy 2020-as nemzetközi kutatás feltárta azt is, hogy a mindennapok észrevehetetlen koordinálásán felül a nők tartják számon és intézik a család egészségmegőrzésével vagy éppen kezelésével, gyógyításával kapcsolatos teendőket is. Az adatokból megtudhattuk: az anyák 79 százaléka számolt be arról, hogy általában ők választják ki gyermekeik orvosát, míg csupán az apák 22 százaléka jelezte, hogy ők felelősek ezért a döntésért. Az anyák 77 százaléka mondja, hogy általában ő viszi gyermekét az orvoshoz. Függetlenül attól, hogy házasok vagy vannak-e gyermekeik, a nők 59 százaléka hoz egészségügyi döntéseket mások számára.

Az RMC Clinics és a Behive Consulting friss, reprezentatív kutatást végzett a budapesti, magánegészségügyi szolgáltatást már igénybe vett nők körében, melyből kiderült, hogy mely faktorok a legfontosabbak az egészségügyi döntések meghozatalában. „Nem csak a nemzetközi kutatás, de saját szolgáltatói tapasztalataink is azt mutatták, hogy az egészségügyi döntések elsődlegesen a női pácienseinket foglalkoztatják - mondja el dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics alapító orvosa. - Olyan egyszerű statisztika is ezt támasztja alá, minthogy pácienseink 65 százaléka hölgy. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy megvizsgáljuk, mely szempontok azok, melyek a legfontosabbak a család döntéshozóinak.”

Amikor magánegészségügyi szolgáltatást választanak, a nők számára a szakértelem (több mint 87 százalék), a kezelőorvos személye (68 százalék), az elérhető időpont (60 százalék), és szinte azonos horderővel a szolgáltatások széleskörű volta (59 százalék) és az ár-érték arány (58,8 százalék) befolyásolja a döntést. A további figyelembe vett szempontok a fontosság sorrendjében: a vizit hossza (51 százalék), az árak (43 százalék), a klinika hírneve (33 százalék) és lokációja (33 százalék).

„Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy a nők számára fontosabb a kezelőorvos személye, de a vizsgálat hossza is jobban számít nekik, mint a férfiak esetében – értelmezi dr. Csermely Gyula. – A kutatás arra is rávilágított, hogy a nők azok, akik nyitottabban fogadják vagy éppen meg is fogadják az orvosok tanácsait, ajánlásait, és nyitottabbak rá, ha további kezelést vagy vizsgálatot javasol a kezelőorvos, akár más szakterületről is.”

Érdekesség továbbá, hogy a döntési szempontok sorrendje változik az édesanyák esetében, akár maguknak, akár gyermeküknek választanak kezelést vagy vizsgálatot. Esetükben is a szakértelem (több mint 87,5 százalék) és a kezelőorvos személye (68,6 százalék) áll a lista élén, azonban esetükben az ár-érték arány (62,8 százalék) is nagy szerepet játszik a döntésükben.

„Azt is megállapítottuk, hogy az édesanyák még nyitottabbak a további javasolt vizsgálatokra és arra, hogy a vizit után is érdeklődjünk a hogylétük felül vagy felhívjuk a figyelmüket egy-egy közelgő szűrővizsgálatra – emeli ki dr. Csermely Gyula. – Ezekre például a férfiak kevésbé nyitottak.”

A magyar családokban a nők az életközösség szervezőközpontjai, ők foglalkoznak legtöbbet a családtagok testi-lelki szükségleteivel és pénzügyminiszterek egyben, vagyis a családi költségvetés kezelői. Szerteágazó családi felelősségi körük visszatükröződik a döntéshozatali mechanizmusokban is, melyeket használnak. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legjobb orvost szeretnék, a lehető leghamarabb és a legjobb áron. Ezen felül olyan intézményt részesítenek előnyben, ahol egyengetik a betegutat, adott esetben tovább irányítják házon belül a beteget. A nők és anyák ezzel időt spórolnak és a legjobbat tudják tenni a családtagok egészségének megőrzéséért - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink