• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a SE

Regionális hírek 2022.07.25 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a SE

Az egyedülálló, innovatív génterápiás eljárással az akár teljes látásvesztéssel járó retinális disztrófia kezelésére nyílik lehetőség.

A régióban szinte egyedülálló, Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a Semmelweis Egyetem, ahol a genetikai hátterű retinális disztrófia kezelése válhat lehetővé a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően. A szemészet területén történő folyamatos fejlesztések alapelemei az egyetem, az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium és a világhírű magyar kutató, dr. Roska Botond által vezetett bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology közötti stratégiai együttműködésnek. A partnerség célja, hogy újszerű megközelítéseket azonosítsanak a látás helyreállítására és a látásvesztés lassítására vonatkozóan; ezzel párhuzamosan pedig a Semmelweis Egyetem azon kevés egészségügyi intézmények egyikévé válik a világon, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás eljárások lesznek elérhetőek a magyar és külföldi betegek számára egyaránt - adta hírül az egyetemi portál.

“A Szemészeti Klinikánk már most is elismert központ a szakterületén. A Szemészeti Génterápiás Központ létrehozásával ugyanakkor egyetemünk Magyarországon elsőként lesz klinikai vizsgálati helyszín és kezelési centrum a szemészeti génterápiás beavatkozások vonatkozásában” – mondta dr. Merkely Béla.  

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette: a tudomány erejét, az orvos-egészségtudományi területen meglévő tudás dinamikus fejlődését bizonyítja, hogy a genetikában elért átütő eredmények hatalmas lendületet adtak a szemészetnek.

A Semmelweis Egyetem készen áll a szemészeti génterápia bevezetésére a Novartis készítményével. Így a múlt évben elindult SMA kezeléssel együtt immár két területen is elérhetőek lesznek betegeink számára a legmodernebbnek számító génterápiás megoldások. Mindez nemzetközi szinten is biztosítja a Semmelweis Egyetem helyét a génterápia élvonalában – fejtette ki a rektor.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója ismertette, az örökletes retina disztrófiák a látáskárosodás és a vakság egyik fő okát jelentik. Ezek a súlyos betegségek viszonylag ritkán fordulnak elő, ám az érintett betegek teljes életét megváltoztatják. Hazánk első szemészeti génterápiás központjában három sebész kapott képzést a speciális beavatkozások elvégzésére.

Az intézményi minősítés átadásával az egyetem kiváló retinasebészei és gyógyszerészei okleveleket vettek át, amelyek igazolják a szemészeti génterápiás eljárással kapcsolatos és egy a Novartis által biztosított, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által akkreditált képzésben megszerzett tudásukat. A terápia jelenleg az egyetlen kezelési lehetőség az örökletes retinális disztrófia esetében, amellyel a betegek elkerülhetik a teljes vakságot és az ezzel járó jelentős érzelmi és fizikai nehézségeket. További részletek a cikkben

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink