• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mikor lesz a turizmus valóban mindenkié?

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén a turizmus világnapja, volna még mit tenni az érintettek szerint.

Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) felhívása, amelyhez csatlakozva Magyarországon hatodik alkalommal ünneplik meg a turizmus világnapját szeptember 27-én, a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint országszerte ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. A turizmus és az utazás népszerűsítésén túl a világszervezet minden évben egy fő téma köré csoportosítja programjait, amely az idén a turizmus mindenkié (Tourism for All - Promoting Universal Accessibility).

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek joga van megtapasztalni a világ sokszínűségét és szépségét, ezért a világnap az idén az akadálymentesség fontosságát emeli ki.

Hagyományteremtő szándékkal turisztikai nyílt napot szervez a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a világnapon, amelyhez összesen 20 programmal csatlakoztak a budapesti turisztikai szolgáltatók. A programok nagy része ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a https://budapestinfo.hu/hu/turizmus-vilagnapja-2016 oldalon lehet.

Kormányzati stratégia is kellene
Magyarországon még messze vagyunk attól, hogy a mozgáskorlátozott emberek ugyanúgy üdülhessenek, szabadidős és kulturális programokon vehessenek részt, mint bárki más. Bár vannak pozitív változások, a turisztikai szolgáltatások jelentős része még mindig nem akadálymentes. A szolgáltatók ritkán gondolnak a mozgássérült vendégekre, miközben kiaknázatlan piaci lehetőséget jelentenek a számukra, és szükség van egy erre vonatkozó kormányzati stratégiára is - szögezte le a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége világnapi közleménye.

Mint ismeretes, a kormány új turisztikai stratégián és törvényen dolgozik. A MEOSZ a nyáron meg is küldte vonatkozó javaslatait a turizmusért felelős kormánybiztosnak, hangsúlyozva: kiemelten figyelni kell a mozgássérült, köztük a súlyosan mozgássérült, jellemzően kerekesszéket használó emberek szempontjaira. Alapvető gond, hogy még mindig nem egyértelmű, mit tekintünk akadálymentesnek. A szállodáknál például több, tipikus hibával találkozni: túl meredek rámpák, nem megfelelő méretű, kialakítású szobák, mosdók, hiányzó kapaszkodók, nem működő korlátliftek stb. A megfelelő akadálymentességhez egységes szempontokra és ellenőrzésre van szükség, de elengedhetetlen az érintettek, a rehabilitációs szakmérnökök bevonása is.

Emellett számos probléma vár megoldásra. Meg kell oldani a közösségi közlekedés akadálymentesítését, lehetőséget kell teremteni emelővel ellátott, átalakított gépjárművek bérlésére, segédeszközök, sportolást, strandolást segítő, speciális eszközök kölcsönzésére (pl. speciális, vízbe-, homokba vihető kerekesszék, sportszék stb.). A fürdőkben speciális beemelő szerkezetekre, személyi segítésre van szükség.

A fogyatékossággal élő gyermekeket be kell vonni a szociális üdültetési rendszerbe, családjaiknak ugyanis alig van lehetősége kiszakadni a hétköznapokból.

Naprakész információk is kellenek a mindenki által hozzáférhető szolgáltatásokról, és ösztönözni kell a szolgáltatókat, hogy nyissanak a mozgáskorlátozott emberek felé. Az akadálymentes környezet és szolgáltatás kialakítása megtérülő befektetés, ráadásul mindenkinek kényelmesebb, megkönnyíti az idősek, a kisgyermekes családok életét is.

Mindehhez elengedhetetlen az érintettek és a turizmus szereplői közötti együttműködés. A MEOSZ ezért a jövőben a Magyar Utazási Irodák Szövetségével közösen is szeretné felhívni a turisztikai szakmában dolgozók és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a speciális igények kiszolgálása, a turisztikai szolgáltatások akadálymentessé tétele közös érdek. A két szövetség együttműködésének az is célja, hogy az utazási irodák megismerjék azokat a sajátosságokat, amelyek a mozgáskorlátozott emberek utaztatása során felmerülnek - áll a közleményben.