• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mikos Borbála orvosigazgató kapta idén a Dizseri Tamás-díjat

Hírek 2021.05.21 Forrás: MTI
Mikos Borbála orvosigazgató kapta idén a Dizseri Tamás-díjat

Az elismerést azok kaphatják meg, akik kiemelkedő szeretetszolgálati munkát végeznek.

Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat, amelyet csütörtökön Budapesten adtak át - közölték a szervezők az MTI-vel. A díjat az alapító négy szervezet - a Magyarországi Református Egyház zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Hold utca református gyülekezet protestáns fóruma és a Bethesda Kórház Alapítvány - vezetőiből álló kuratórium évente egyszer ítéli oda. Az elismerést azok kaphatják meg, akik kiemelkedő szeretetszolgálati munkát végeznek.

Az indoklás szerint Mikos Borbála a gyermekintenzív ellátásban végzett több évtizedes diakóniai szemléletű orvosi munkájáért, a krónikusan lélegeztetett beteg gyermekek otthoni ellátásának szervezéséért, a világ legkülönbözőbb részein katasztrófahelyzetekben, a református és a baptista szeretetszolgálat orvoscsoportjának tagjaként végzett, felekezeteken átívelő orvosi munkájáért kapta meg az elismerést.

Mikos Borbálát továbbá a Ráckeresztúri Drogmisszió gondozottjainak nyári táboroztatásáért, az izomdisztrófiás gyermekek génterápiás kezeléséért, valamint a református egyház cigánymissziójának egészségügyi szolgálatában kifejtett munkájáért tüntették ki.

A Dizseri Tamás-díjat 2005-ben adták át először. A díj Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikája.

Dizseri Tamás (1949-2003) orvos, gyermekgyógyász a Szegedi Orvostudományi Egyetemen doktorált 1974-ben. Ezután 1980-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján dolgozott, majd Érden volt gyermekorvos 1989-ig. Megszervezte a gyermek-egészségügyi alapellátást, a fogyatékos gyermekek napköziotthonát, Pest megye első családsegítő központját. 1989 és 1991 között Pest megye anya- és gyermekvédelmi, szociálisügyi főorvosaként dolgozott. 1992-ben a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgatója, később főigazgatója lett.

1988-2000-ben a Gödöllői Családóvó Nyári Egyetem egyik szervezője volt, a Johannita Lovagrend tagja. 2002-ben Széchenyi-díjat kapott a gyermekgyógyászat területén végzett kiemelkedő munkájáért.

(A nyitóképen Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke átadja a a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat Mikos Borbálának, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatójának az elismerés átadóünnepségen a Budapest-Hold utcai Református Egyházközség templomában 2021. május 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink