• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden haldoklónak elmondom, hogy könnyű átkelést kívánok

Lapszemle 2023.12.30 Forrás: Telex
Minden haldoklónak elmondom, hogy könnyű átkelést kívánok

A Szegedi Hospice Alapítványt 2001-ben hozta létre négy magánszemély és két szervezet. Ingyen nyújtanak segítséget. 

Minden évben ezreket érint a gyógyíthatatlan betegek, többségükben rákkal küszködők hospice-ellátása. Az életük végén járóknak jellemzően alapítványok nyújtanak ellátást, aminek az az alapelve, hogy enyhíteni igyekeznek a betegek szenvedését, de az életet sem meghosszabbítani, sem megrövidíteni nem akarják. Mint a hazai egészségügy más területeire, a hospice-szolgálatra sem jut elegendő pénz, ezért önfeláldozó szakemberek látják el a testileg-lelkileg nagyon megterhelő feladatokat. Eközben Európában nálunk a legtöbb a rákbeteg, a legtöbb a rák okozta halál is, és az EU-ban itt költ az állam a legkevesebbet a rákgyógyításra, írja a Telex

A Szegedi Hospice Alapítványt 2001-ben hozta létre négy magánszemély és két szervezet. Ingyen nyújtanak segítséget azoknak a Csongrád-Csanád vármegyében élő, többségükben daganatos betegeknek, akik nem gyógyultak meg, de már nem kapnak rák elleni kezelést, az életük végén járnak, és az otthonukban szeretnének maradni. Az alapítvány gyakorlati tevékenységét a Gondoskodás 2003 Bt. látja el huszonkét fővel, köztük vannak ápolók és orvosok, mentálhigiénés tanácsadó, gyógytornász, diéta-szakértő és két önkéntes segítő is részt vesz a betegek körüli munkában. Néhányan másodállásban, a többiek főállásban, illetve vállalkozóként dolgoznak. A betegek szükségleteinek megfelelő ellátást az orvosok tervezik meg, mindegyik szakfeladatot a megfelelő szakember látja el, így csapatban dolgoznak, de általában külön-külön látogatják a betegeket.

Ökrös Lászlóné Ibolya ápolónő beszélt a Telexnek a tapasztalatairól. Ő 2007 óta vesz részt a szegedi hospice-szolgáltatásban és a Gondoskodás 2003 Bt. szakápolási munkájában. Előbb másodállásban dolgozott, 12 éve azonban már nyugdíjas vállalkozóként. A képzettsége és a tapasztalatai alapján a betegek mellett minden olyan szakfeladatot ellát, amire szükségük van. A beteget meglátogatja a hospice orvosa is, aki az ellátást szakmailag irányítja, de az ápolónő általában mindent egymaga csinál.

Ökrösné Ibolya mindennap hajnali 4-kor felkel, elintézi az otthoni tennivalókat, és reggel 6–7 óra között már indul a betegekhez. Szegeden és a város környékén kisebb településeken is dolgozik, általában három hospice-beteget keres fel naponta, továbbá négy-öt másik beteget is a szakápolás keretében. Van, akinél 3 órát is eltölt, mert meg kell várnia, amíg az általa bekötött infúzió lecsöpög, de van, akinek az ellátása kevesebb időbe kerül. A Telex tudósítójának elmondta, úgy szokta a napi menetrendjét összeállítani, hogy nehezebb és viszonylag könnyebb feladatok is legyenek benne. Menni kell a betegekhez karácsonykor, húsvétkor, hétvégén éppen úgy, mint minden hétköznap.

További részletek a Telexen