2017-ben 11 millió korai halál volt az egészségtelen ételek számlájára írható.
A világ egyik vezető orvosi tudományos folyóiratában, a Lancetben jelent meg az a globális, 195 ország adatait összegző tanulmány, amelynek megállapításai szerint a Föld népességének 20 százaléka az egészségtelen táplálkozás miatt hal meg idejekorán - írta az index.hu. A kutatás szerint, amelyet a Global Burden Disease 2017 (a betegségek globális terhét vizsgáló) tudományos konzorcium közreműködői készítettek, 2017-ben 11 millió korai halál volt az egészségtelen ételek számlájára írható. A közvetlen vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek voltak, őket követték a daganatos megbetegedések és a II-es típusú cukorbetegség.
A leggyakoribb kiváltó oka a korai halálesetekneka túlzott nátrumfogyasztás (főként konyhasó formájában), ezt követte a kevés teljes őrlésű gabona és a kevés gyümölcs fogyasztása.