• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mióma: nem hiszti, hanem valódi fájdalom

Hírek 2022.07.14 Forrás: Weborvos Szerző:
Mióma: nem hiszti, hanem valódi fájdalom

Ma már csak a legritkább esetben jön szóba, hogy mióma miatt az egész méhet eltávolítsák.

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész régiónkban nincs olyan betegszervezet, amely átfogóan foglakozna a nőgyógyászati problémákkal, olyan nőket érintő témákkal, amelyeket a társadalom gyakran tabuként kezel. Ezt a hiányt kívánja pótolni a Felelősen Magadért Egyesület (FEME), amelyet 2018-ban tíz ismert nő azért alapított, hogy befolyásukkal és szakmai tudásukkal mind több nőtársuknak segíthessenek. Saját példájukkal, saját élettörténetükkel, vagy éppen saját betegségükkel.

Céljuk, hogy hiteles információkat juttassanak el nőtársaikhoz, ráébresszék őket, nincs tabutéma, ők is nyugodtan elmondhatják, megoszthatják saját problémáikat. Rendszeres nyilvános összejöveteleket terveztek, amelyek közül több is elmaradt a pandémia miatt, de most szerdán végre megtarthatták a júliusi világnaphoz kapcsolódóan az első Mióma napot.

Az eseményre a terület legjobb szakembereit hívták el: dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológust, dr. Katona Renátát szülész-nőgyógyászt és Salamon Adriennt, az ,,Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnökét, akikkel Jaksity Kata, a FEME alapító elnöke beszélgetett.

Sokszor ismételt tény, sőt, kicsit már közhely is, hogy a nőknek számos területen kell helyt állniuk. Egyszerre dolgozó nők, feleségek, anyák, a családi tűzhely melegítői, programfelelősök. E számos feladat között gyakran nincs idejük magukra, magukba figyelniük, így elhessegetik a testük azon jelzéseit, amelyek sokszor súlyos nőgyógyászati problémák előhírnökei. Amikor pedig már akkora a baj, hogy muszáj orvoshoz menni, előfordul, hogy túl késő.

A legfrissebb statisztikák szerint évente 2200 nő hal meg mellrákban, 400 méhnyakrákban, 700 petefészekrákban. Ráadásul a nem halálos betegségek is teljesen meg tudják keseríteni a nők életét, így például a mióma, vagy az endometriózis.  

A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érintik. Mióma leggyakrabban a 35. életév után fejlődik ki, és csak ritkán azt megelőzően. A változókorra a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma van jelen. Ennél a betegségnél is jellemző, hogy tünetei bármennyire kellemetlenek lehetnek, a nők zöme csak akkor fordul orvoshoz, amikor ég a ház, illetve a gyermekáldás elmaradása miatt.

 

Dr. Katona Renáta nőgyógyász kiemelte, hogy a mióma diagnosztizálása minden nő esetében fontos, akkor is, ha éppen ahhoz a kétharmadhoz tartozik, amelyiknél a mióma nem okoz panaszokat. Ebben az esetben is elengedhetetlen ugyanis, hogy a nők tudjanak róla, illetve ismerjék, hogy milyen tünetekre kell figyelniük.

A kevésbé szerencséseknél a mióma okozhat fájdalmas menstruációt, bőséges, alvadékos vérzést, vagy az elhelyezkedéséből, méretéből adódóan nyomhatja a húgyhólyagot, ezzel folyamatos vizelési ingert okozva. Nyomhatja a beleket is, mely székelési problémákat eredményezhet, illetve a méhüreg deformálása esetén akadályozhatja a teherbeesést. Ez utóbbitól sok miómás tart, de jó hír, hogy a meddőknek csupán öt százaléka kerül ki közülük.

A fenti problémák fennállása esetén a nőgyógyász szakorvossal egyeztetve személyre szabott kezelés megkezdése javasolt. Fontos tudnunk, hogy míg húsz évvel ezelőtt szinte rutineljárás volt, ma már csak a legritkább esetben jön szóba, hogy mióma miatt az egész méhet eltávolítsák. Számos új gyógyszer van, ami gátolja a mióma növekedését és életmódváltással is sokat tehetünk a tünetek elkerüléséért. Hiszen több, tőlünk független kockázati tényező mellett a miómák kialakulásának lehetséges okai között van például a sok koffein, a kevés D-vitamin, a túlzott cukorfogyasztás, kevés zöldség és gyümölcs.

A testi bajok gyakran a lelki egészséget, a párkapcsolatokat is tönkreteszik, sok nő mégsem beszél szívesen ezekről a problémákról még a barátnőivel sem. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint a női bajokról gyakran azért is hallgatnak az érintettek, mert a környezet előszeretettel süti rá a panaszkodó nőkre, hogy hisztisek. Ráadásul a mostani helyzetben a társadalom nem igazán empatikus, mindenkinek túl sok a baja, nem akarnak még másokéval is foglalkozni. Lelkileg nincsenek tehát túl jó helyzetben a miómával illetve endometriózissal küzdő nők, arra azonban mindenesetre jó ez a helyzet, hogy kiderül, kire számíthatnak és kire nem, jó helyen vannak-e a partnerük mellett vagy nem. 

Legolvasottabb cikkeink