• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támogató véradás, az önkéntes véradás új lehetősége

Lapszemle 2022.07.14 Forrás: MedicalOnline
Támogató véradás, az önkéntes véradás új lehetősége

A donornak a recipiens nevén kívül csak annak taj-számát kell ismernie, így a véradó közvetlenül megnevezheti a kedvezményezett beteget.

Az OVSZ által hat hónapja bevezetett új véradási forma sikerrel terelte át a véradókat a szakmailag elavult „direkt módon irányított véradási” formából az új, „támogatói véradás” kereteibe, írja a MedicalOnline.

Véradószervezési szempontból gondot okoz, hogy a direkt módon irányított véradás feltétele a donor-recipiens közötti AB0 vércsoport-azonosság megléte, ezért szándéka ellenére sok véradó nem tud élni ezzel a lehetőséggel, és ezt negatívan éli meg. Külön ellátási nehézséget okoz, hogy a leadott vér kompatibilitását a véradó és a recipiens vércsoport-azonossága nem garantálja, ezért sok esetben a vérválasztás során derül ki, hogy az irányítottan adott vér mégsem adható a kedvezményezett betegnek. A direkt módon irányított véradás eredeti formájában összeférhetetlenné vált az időközben megjelenő adatvédelmi (GDPR) szabályokkal, ugyanis a vér sikeres irányításához a véradónak rendelkeznie kell a beteg érzékeny azonosítási és egészségi adataival, amelyek felhasználásához meg kell kapnia a beteg dokumentált, jogi érvényességű felhatalmazását. 

Fentiek miatt az OVSZ 2021. év októberétől jelentősen megváltoztatta a direkt módon történő irányított véradás szabályait, és ezzel párhuzamosan bevezette az irányított véradás „TÁMOGATÓ VÉRADÁS”-nak nevezett új formáját. Jelentős változás, hogy a donornak a recipiens nevén kívül csak annak tajszámát kell ismernie. Ez lehetővé teszi, hogy a véradó közvetlenül megnevezheti a kedvezményezett beteget, és más donorokat is aktivizálhat a recipiens számára történő véradásra. A támogatói véradás során a leadott vér nem közvetlenül a kedvezményezett beteghez kerül, hanem az országos készletet növeli. A támogató céllal adott véregységek mennyiségét az OVSZ számítástechnikai rendszere nyilvántartja, és igény esetén a közös készletből a szakmailag legmegfelelőbb vérkészítményt bocsátja rendelkezésre a kedvezményezett számára. 

A támogató véradáskor a donor és a beteg közötti vércsoport-azonosság tehát nem követelmény (6). Támogató véradásnál az irányított vért nem kell szállítani a véradási helyről a felhasználóhoz, ezért a logisztikai feladatok egyszerűsödnek. A vérminták kivizsgálásához szükséges kb. tíznapos időt nem kell kivárni, ezért az irányított vér már másnap, bármelyik kórházban rendelkezésre áll. Miután nem szükséges a vérkészítmények gamma besugárzása, azok felhasználhatósági ideje nem rövidül.

A teljes cikk a MedicalOnline portálon.