• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mitől lehet sikeres az online készségfejlesztés?

Hírek 2022.12.05 Forrás: Weborvos
Mitől lehet sikeres az online készségfejlesztés?

A legmodernebb informatikai technológiák segítik a gyerekek tanulási nehézségeinek felmérését.

Részképesség zavar: azoknak az elsősorban gyermekkori tanulási problémáknak a kifejezése, amelyek az észlelés, a mozgás, a nyelv, az emlékezet, a figyelem és gondolkodás folyamatainak hiányos működése következtében lépnek fel, és idegek és izmok működési problémáján alapulnak.

A fejlődéspszichológiával foglalkozó szakértők szerint a részképesség zavarok számtalan formában megnyilvánulhatnak: lehet következménye iskolai teljesítményzavar: olvasás-, írás-, számolászavar, nyelvi és emlékezeti zavar, megkésett beszédfejlődés, a pöszeség és dadogás egyes formái, hiperaktivitás és figyelemzavar.

A részképesség zavarok egyértelmű következménye, hogy nehezítik a szociális fejlődést és alkalmazkodást, kisgyermekkorban és fiatalkorban egyaránt, az intellektuális szinttől függetlenül.

Éppen ezért a gyermekkori tanulási nehézségek felméréssel, és az eredményeken alapuló készségfejlesztéssel mindenkinél foglalkozni kell, akiknél a felsorolt zavarok gyengébb vagy erősebb formája előfordul. A jó hír: a részképesség zavarok korai felismerésével és rendszeres készségfejlesztéssel jelentős mértékben csökkenthetőek.

A gyermekkori tanulási nehézségek felmérésére és a készségfejlesztési feladatok gyakorlására fejlesztett ki a magyar Blackbelt Technology egy különleges, játék alapú informatikai megoldást. A „Zeppie – A szikrák földjén” rendszer egy orvosi kezelést kiegészítő informatikai rendszer, amely egyszerre nyújt webalapú adminisztrációs rendszert az orvosoknak és a tanulási nehézséggel rendelkezőknek megfelelő, tablet alapú tesztelési és fejlesztő felületet.

A Zeppie rendszert fejlesztő magyar Blackbelt Technology orvos szakmai partnerével részletesen elemezte a diagnosztikai és terápiás folyamatot, és egy olyan megoldást alakított ki, amely a hatékony működés érdekében különválasztja az orvosok által használt diagnosztikai alkalmazást, a szülői felügyelet mellett használt, fejlesztő játékokat tartalmazó családi alkalmazást, az orvosok adminisztrációs felületét, valamint a diagnosztikai és családi fejlesztő játékokat.

Természetesen a Blackbelt Technology a fejlesztés során számtalan kihívással került szembe. A közös munka során a legfontosabb fejlesztési feladat az orvosok fejében kialakult elképzelések megértése, leírása és aztán megvalósítása volt. Ez fejlett csoportmunka készségeket igényelt, mert a kezdeti megbeszéléseken a tanácsadó orvosok és a neuropszichológusok átfogó, nem teljesen strukturált tudásanyagot adtak át, amelyből az informatikusoknak kellett a fejlesztési feladat kereteit meghatározni.

A számítógépes játékok informatikai és grafikai környezete gőzerővel fejlődik, ezért komoly feladat volt a fejlesztő játékok arculatának a kialakítása, úgy, hogy az a gyerekek szélesebb korosztályának számára is vonzó legyen. Ugyanígy nehéz feladat volt annak meghatározása, hogy hol kezdődnek és hol érnek véget a játékok, és az részképesség zavarok fejlesztésében mely játék melyik után következik.

Mivel orvosi rendszerről van szó, amelyben érzékeny betegadatokat tárolnak, fontos volt elérni, hogy a diagnosztikai alkalmazásban és az orvosi adminisztrációs felületen gyors, egyszerű, de mégis biztonságos autentikáció valósuljon meg. „Összességében, fejlesztési szempontból, a Zeppie rendszer kialakítása komplex kihívás volt, egyúttal nagyon szórakoztató is. Továbbá, az, hogy ezzel még orvosok százainak és gyerekek, fiatalok ezreinek segítünk, külön értékes cél volt számunkra” – tájékoztatta portálunkat Sövegjártó Róbert, a Zeppie-rendszert fejlesztő BlackBelt Technology ügyvezető igazgatója.

 

A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal támogatásával, a KFi_16-1-2017-0507 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Legolvasottabb cikkeink