• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Moldova csatlakozott a közbeszerzéséről szóló EU-egyezményéhez

Hírek 2024.07.09 Forrás: MTI
Moldova csatlakozott a közbeszerzéséről szóló EU-egyezményéhez

Az egyezmény célja, hogy az aláírók közösen lépjenek fel súlyos egészségügyi fenyegetés esetén, és szerezzék be a védekezéshez szükséges eszközöket.

Moldova kedden csatlakozott az egészségügyi eszközök közös közbeszerzéséről szóló európai uniós egyezményhez, mélyítve kapcsolatait a szervezettel az egészségügy és az élelmiszer-biztonság terén - jelentette be közleményben az Európai Bizottság. Moldova a 38. ország - egyúttal a hatodik uniós tagjelölt -, amely csatlakozott a megállapodáshoz, az EU részéről Sztella Kiriakídisz uniós egészségügyi biztos vett részt az aláírási ceremónián Chisinauban.

Az egyezmény célja, hogy az aláíró országok közösen lépjenek fel súlyos egészségügyi fenyegetés esetén, és közösen szerezzék be a védekezéshez szükséges eszközöket - emlékeztetett a brüsszeli bizottság.

Az egyezmény a koronavírus-járvány idején lehetővé tette, hogy a tagországok azonos feltételek mellett tegyenek szert a többi között védőfelszerelésre, tűre és fecskendőkre, továbbá gyógyszerekre és lélegeztetőgépekre.

A tagok részesülnek az összes aláíró ország - beleértve az EU tagállamait - kombinált vásárlóereje jelentette előnyökből, amelyek egészségügyi vészhelyzet esetén nagyobb ellátási biztonságot jelentenek. Emellett az aláíró országok jobban felkészülhetnek súlyosabb, határokon átívelő járványokra azáltal, hogy már egy esetleges járványkitörés előtt leköthetnek alapvető egészségügyi védőeszközöket.

A közbeszerzési eljárásokat az Európai Bizottság intézi az Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálás Hatóságán (HERA) keresztül, szoros együttműködésben az aláíró országokkal, amelyek ezt követően saját állami költségvetéseiktől függően vásárolhatják meg az eszközöket, szükségleteik és igényeik szerint.

Az Európai Bizottság legutóbb a Seqirus oltóanyaggyártó vállalattal írt alá közös közbeszerzési keretszerződést 665 ezer dózis, madárinfluenza elleni vakcinára, valamint további 40 millió dózis megvásárlását is kilátásba helyezte. A szerződés révén az aláíró országok szükség esetén hozzáférhetnek a madárinfluenza elleni oltáshoz.