• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MTA: Virtuális közgyűlés is lehetséges

Hírek 2020.03.24 Forrás: MTA
MTA: Virtuális közgyűlés is lehetséges

Virtuális közgyűlésre csak nagyon kivételes esetben kerülhet sor, még akkor is, ha a jogi környezet ezt lehetővé tenné.

Ha a jogi környezet lehetővé teszi, és a Közgyűlés tagjai is elfogadják, akkor jöhet szóba a személyes részvétel nélküli közgyűlés és vezetőválasztás – mondta az MTA elnöke az mta.hu-nak adott interjúban.  Az Akadémia támogatja a döntéshozók munkáját a vírusellenes küzdelemben, az elnök pedig a járvány terjedésével kapcsolatos matematikai kutatásokba kezdett. Véleménye szerint a kemény intézkedésekre szükség van, de közben fel kell készülni arra az időszakra is, amikor ezeket szükségképpen fel kell lazítani.

mta.hu: Szinte biztos, hogy nem lesz közgyűlés májusban. Mikor várható?

Lovász László: Ez az a kérdés, amire nem tudunk válaszolni. Az első alkalommal megtartjuk, amikor lehetséges, mert ez az átmeneti állapot mindenkinek rossz. Természetesen a tagságunk egészségének védelme minden más szempontnál fontosabb. Az is természetes, hogy ezekben a kérdésekben az Elnökség véleménye lesz a döntő.

Virtuális közgyűlés nem képzelhető el?

Megvizsgáltuk ezt a lehetőséget is. A jelenlegi akadémiai és egyéb törvények nem teszik lehetővé a Közgyűlés legfontosabb feladatainak ilyen módon való végrehajtását, vagyis a tisztújítást, a leköszönő vezetőség és például a Felügyelő Testület beszámolójának megtárgyalását és elfogadását. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ez nemcsak a mi problémánk, hanem nagyon sok más szervezeté is, amelyek számára szintén előírás közgyűlés megtartása májusi határidővel. Nem tudom, hogy ezzel kapcsolatban mit fog a kormány, illetve az Országgyűlés tenni. Elképzelhető, hogy átmeneti jelleggel megváltoztatják a szabályozásokat, és engedélyeznek virtuális közgyűléseket.

Hogyan érintené ez az MTA Alapszabályát?

Ha a kormány úgy rendelkezik, hogy átmeneti jelleggel felfüggeszti a kötelező személyes megjelenést, akkor az az Akadémiára is vonatkozna, tehát kivételesen el lehetne térni az Alapszabálytól. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy virtuális közgyűlésre csak nagyon kivételes esetben kerülhet sor, még akkor is, ha a jogi környezet ezt lehetővé tenné. Például abban az esetben, ha jelentős halasztással kellene számolni, tehát őszre vagy jövő tavaszra kellene halasztani a közgyűlést, és csak akkor, ha a Közgyűlés tagjainak többsége elfogadná ezt a megoldást.

Ez esetben az új akadémiai vezetők megválasztása is virtuálisan történne?

Az attól függ, hogy pontosan milyen lesz az erre vonatkozó jogi szabályozás, valamint attól, hogy a tagságunk ehhez hozzájárul-e. Úgy gondolom, hogy a hosszas halogatásnak elég súlyos ára lehet. A mostani vezetés, így az én mandátumom is május végéig szól, ha addig nincs új vezetés, akkor onnantól csak megbízott elnökként, ügyvezető elnökként tevékenykedhetnék.

Erről már beszélt Elnök úr a vezetőtársaival és az elnökjelöltekkel?

Igen, de egyelőre abban maradtunk, hogy mivel nagyon sok még az ismeretlen tényező, nincs itt az ideje erről komoly beszélgetést folytatni.

A Közgyűlés tagjait mikor tájékoztatták a helyzetről?

Március 23-án már kiküldtünk egy tájékoztató levelet a Közgyűlés tagjainak arról, hogy május elején minden valószínűség szerint nem lehet megtartani a közgyűlést, és hogy jelen pillanatban nem lehet megmondani, mikor kerülhet rá sor. A teljes interjú az akadémia portálján

Legolvasottabb cikkeink