• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Munkahelyteremtés fogyatékos emberek számára

Hírek Forrás: Weborvos

A program során 80 fő fogyatékos személy került bevonásra és részesült képzésben.

A megváltozott munkaképességű személyek gazdasági aktivitása Észak-Magyarországon csak 10,3%. Ezért a leghátrányosabb térségekben lévő foglalkoztató szervezeteknél indított munkahely teremtő komplex fejlesztést a KézenFogva Alapítvány. A projekt eredményeképpen 80 fogyatékos ember bevonásával, termék- és szolgáltatásfejlesztésre került sor, tökmagolaj gyártását, illetve kézműves táborok szervezését kezdte meg két szervezet.

Az „Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban" című projekt célja az volt, hogy egy már bevált és jól működő fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő módszert adaptáljanak és átadják két hátrányos helyzetű kistérségben működő szervezetnek. A 24 hónapos, mintegy 160 millió forint összköltségvetésű projektben az Aktív Műhely Partnerség: a KézenFogva Alapítvány, az Esőemberekért Egyesület és a Szimbiózis Alapítvány, valamint külső partnerei nyújtottak fejlesztéseket a Búzavirág Alapítvány és a „Jót s Jól" Egyesület számára.

A pályázati program során a fogyatékos személyeknek, az őket ellátó szakembereknek, a foglalkoztató szervezeteknek valamint a fogyatékos személyeket támogató környezet számára dolgoztak ki módszertani eszközöket a komplex fejlesztés érdekében. Az eszközrendszer célja, hogy a fogyatékos személyek egyéni képességeinek megfelelő, fenntartható munkahelyeket hozzon létre és fejlesszen.

A két szervezetnél a program során 80 fő fogyatékos személy került bevonásra és részesült képzésben, valamint 30 fő foglalkoztatása valósult meg. Az ország területén a fogyatékos személyeket támogató szakembereik 4 féle képzésben, összesen 86 fővel vettek részt, a két fejlesztett szervezet 6-6 munkatársával együtt.

Mivel a jogszabályi előírások - az Európai Unióban és így Magyarországon is - 75%-ban maximalizálják a fogyatékos emberek bértámogatását az eddig érvényben lévő teljes bér és járulék támogatásával szemben, kulcskérdés a szervezetek gazdaságos működése, a foglalkoztatás fenntarthatósága. A legfontosabb cél, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyeket ellátó és foglalkoztató, gazdasági tevékenységet is végző szervezetek kitermeljék a fennmaradó 25%-ot.

A projekt eredményei alátámasztják, hogy amennyiben a foglalkoztató szervezetek szakmai segítséghez és beruházási forráshoz jutnak, amit az Aktív Műhely elemek adaptálására, bevezetésére és használatára, valamint a kiválasztott új foglalkoztatási tevékenység beindítására fordítanak, a fogyatékos emberek foglalkoztatása mennyiségileg és minőségileg is fejlődik, illetve a megtermelt termék vagy szolgáltatás értékesítéséből származó bevételeiket jelentősen növelni tudják.