• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyvilág: közel 2,9 millióan fertőződtek meg

Hírek Frissítve 2020.04.26 Forrás: MTI
Nagyvilág: közel 2,9 millióan fertőződtek meg

Vasárnap reggel 2 790 986 volt a fertőzöttek, 195 920 a halálos áldozatok és 781 382 a gyógyultak száma. A fertőzés 185 országban van jelen.

Világszerte 2 897 645-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 202 880, a gyógyultaké pedig 817 034 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Vasárnap reggel 2 790 986 volt a fertőzöttek, 195 920 a halálos áldozatok és 781 382 a gyógyultak száma. A fertőzés 185 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 939 053 volt az igazolt fertőzöttek, 53 789 a halottak és 100 721 a gyógyultak száma. Donald Trump amerikai elnök aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot. Hangsúlyozta: az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos.

Spanyolországban, ahol a járvány továbbra is lassul, 223 759 fertőzöttről, 22 902 halálos áldozatról és 95 708 gyógyult betegről tudni.

Olaszországban 195 351 a koronavírus fertőzöttjeinek, 26 384 a halálos áldozatainak száma, és 63 120-an gyógyultak fel a Covid-19-ből. Bár a napi halálozási adat továbbra sem csökkent 400 alá, a kormány úgy döntött, hogy április 27-től fokozatosan, négy fázisban feloldja a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedéseket. Az olasz múzeumok és régészeti parkok újranyitása, a strandok és hegyi kirándulóhelyek biztonságossá tétele, a templomok és a temetők újbóli megnyitása, valamint a szájmaszk használatának kötelezővé tétele is szerepel a római kormány "újraindulási" tervezetében.

Franciaországban, ahol az egészségügy-minisztérium közlése szerint szombaton immár 17. napja csökkent az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma, 161 644 fertőzöttről, 22 648 halálos áldozatról és 45 372 gyógyultról tudni.

Németországban 156 513 a fertőzöttek, 5877 a halálos áldozatok és 109 800 a gyógyultak száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint túl magas a napi új igazolt fertőzések száma a korlátozások további lazításához. Az intézet elnökhelyettese, Lars Schaade elmondta, hogy a 2000 feletti szintről néhány százra kell csökkenteni az igazolt új fertőzések napi számát ahhoz, hogy a helyi egészségügyi hatóságok lépést tudjanak tartani a járvánnyal.

Az Egyesült Királyságban 149 569 fertőzöttről, 20 381 halálesetről és 774 gyógyultról tudni. A friss adatok alapján ugyanakkor már folyamatosan csökken a kórházakban kezelt betegek száma, és a brit kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdaságot bénító korlátozások enyhítése miatt.

Törökországban 107 773 a fertőzöttek, 2706 a halálos áldozatok és 25 582 a gyógyultak száma. Az országban először haladta meg az új típusú koronavírus-járványban a gyógyultnak minősített betegek napi száma az újonnan regisztrált esetekét pénteken. Harmincegy nagyobb városban - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, csütörtökön egy nemzeti ünnep, pénteken pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés legalább 63,5 millió embert érint.

Iránban 89 328 fertőzöttről, 5650 halálesetről és 68 193 gyógyultról tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 909 esetet tartottak nyilván vasárnap reggel. A vírus okozta betegségben eddig 4636-an haltak meg, a gyógyultak száma 78 175.

Frissítés: 

Egy nap alatt Ukrajnában több mint száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal

Egy nap alatt, vasárnapra 492 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában, köztük 101 egészségügyi dolgozót - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi online sajtótájékoztatóján.  A tárca adatai szerint Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 8617-et. A betegségben elhunytak száma az elmúlt napban 8 újabb esettel 209-re nőtt, a gyógyultaké 840-re.  A miniszter hozzátette, hogy az összes, azaz 8617 fertőzött között 1676 egészségügyi alkalmazott van. Andrij Alekszandrin, a fertőzésellenőrzési országos szakértői csoport vezetője a hétvégén egy televíziós talkshow-ban arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna világelső lett a Covid 19-ben megbetegedett egészségügyi alkalmazottak számát tekintve. Sztepanov elmondta még, hogy Ukrajnában az elmúlt napban 5596 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Tájékoztatott továbbá arról, hogy előző nap a legtöbb beteget a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyéből jelentették, 52 főt, továbbá Kárpátaljáról 43-at és a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből 42-őt.

Kárpátalján a minisztérium adatai alapján jelenleg 329 beteget és 7 elhunytat tartanak számon. Az ország két legfertőzöttebb területe továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye (1341 fő) és a főváros, Kijev (1188 fő).

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közben bejelentette, hogy Ukrajnában elkezdődött a PCR-tesztek hazai gyártása, és az első, 200 ezer elkészült darabot már ezen a hétvégén szétosztják a régiókban, a koronavírus-teszteket végző laboratóriumoknak. Hozzátette, hogy a jövő héten várhatóan újabb 400 ezer PCR-teszt készül el. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a napokban érkezett Kínából az országba egy jelentős egészségügyi szállítmány: több mint 360 ezer védőmaszk, 100 ezer védőöltözet és 800 ezer PCR-tesz. A védőfelszereléseket egészségügyi dolgozók, valamint a rendvédelmi szervek és a fegyveres erők tagjai között osztják szét és napokon belül eljuttatják az ország különböző régióiba. Számításaik szerint ez a mennyiség 3-4 hétre elegendő lesz az országnak, de terveznek a közlejövőben még újabb védőfelszerelés-vásárlást, hogy hatékonyabb védelmet kapjanak a Covid-19 betegekkel foglalkozó egészségügyi alkalmazottak.

Frissítés: 

Távozik hivatalából az ultraortodox egészségügyi miniszter Izraelben

Távozik hivatalából a sokat bírált Jákov Licman ultraortodox egészségügyi miniszter, a következő kormányban várhatóan lakásügyi miniszter lesz - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap. Licman tevékenységét a koronavírus-járvány idején sokan bírálták, többek közt több mint száz orvos és kórházi vezető levélben kérte, hogy orvos szakembert nevezzenek ki helyette az egészségügy élére. Az egyik legszigorúbban vallásos, a "guri haszid" csoporthoz tartozó Jákov Licman korábban maga is elkapta feleségével a fertőzést, miután az izraeli médiában megjelent beszámolók szerint a kormány utasításait megszegő, titokban tovább működő imacsoportba járt. A 71 éves Licman több mint egy évtizeden át ült az egészségügy miniszteri székben, csak a 2013-2015 -ig működő koalíciós kormányban váltotta fel az orvos végzettségű Jael German, a centrista Van jövő (Jes Atíd) párt politikusa.

Licman működése alatt nemzetközi összehasonlításban tovább romlott az izraeli egészségügy helyzete, csökkent az ezer lakosra jutó kórháza ágyak száma, nőtt a kórházi fertőzések száma, egyre nagyobbá vált az egészségügyi szakemberek hiánya és csökkent a költségvetés egészségügyi kiadásokra szánt aránya. Ugyanakkor minisztersége kezdetén sikeres reformot hajtott végre az idősgondozásban, bevezette a tizennyolc éven aluliak díjmentes fogorvosi ellátását, és háromszázról ötszáz millió sékelre (közel harmincmilliárdról közel ötvenmilliárd forintra) növelte a gyógyszertámogatásra szánt költségvetési keretet.

A tizenkettes kereskedelmi televízió híradása szerint a hamarosan felálló, új Netanjahu-Ganz kormányban a Kék-fehér párt fogja megkapni az egészségügyet, és ők politikus helyett várhatóan egy külsős szakembert kérnek majd fel miniszternek.

A ynet értesülése szerint a minisztérium orvosi osztályának vezetője levelet küldött a kórházaknak és az egészségbiztosítási pénztáraknak, hogy amennyiben nem lesz váratlan növekedés a koronavírussal fertőzöttek számában, akkor május 3-tól indítsák újra az egészségügyi ellátást, ismét végezzék el a nem életmentő műtéteket is, egyelőre a járvány előtti nagyságrend mintegy felében, elsősorban a fiatalabb korosztályok számára.

Az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse és igazgatóhelyettese, Itamár Grotto szerint lecsengőben van a járvány első hulláma Izraelben. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy több kórházban a korona-osztályok bezárását mérlegelik a csökkenő esetszám miatt.

A járvány kitörése óta több mint 15 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban, akik közül már több mint hat és félezren meggyógyultak. Százkilenvenkilencen haltak meg a betegség következtében, és jelenleg százan vannak lélegeztetőgépen.

Frissítés: 

Elhagyta a kórházat az utolsó fertőzött páciens a közép-kínai Vuhanban

Gyógyultan távozott a kórházból az utolsó SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött beteg a közép-kínai Vuhanban - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap. Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus a tavalyi év végén elsőként felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott Covid-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg.

A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupejben vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően immár 266 turisztikai látványosságot, vagyis a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra. A május 1-e alkalmából tartott ötnapos munkaszünet idején csupán a nyílt téren található látványosságok látogathatóak, az egyes intézmények napi befogadóképességük 30 százalékát engedhetik csak belépni, az érdeklődőknek pedig előzetesen kell foglalniuk jegyet.

A január végén vesztegzár alá helyezett, majd egészében április lején megnyitott tartományban a járvány a gazdaság különböző szektorai mellett az élet egyéb területein is számos problémát hagyott maga után. A Hszinhua a helyi hatóságok szombati közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a tartomány minden városában és prefektúrájában pszichológiai tanácsadást nyújtó telefonos segélyszolgálatot hoznak létre, hogy segítsenek az ott élőknek feldolgozni a járvány által okozott traumát.

Legolvasottabb cikkeink