• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nálunk is gyakoribb a nyugat-nílusi láz

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Idén három európai országban is megjelent a fertőzőtt szúnyog terjesztette nyugat-nílusi láz.

Megkezdődött a nyugat-nílusi láz terjedése Európában, július vége óta már Oroszországban, Romániában és Görögországban is regisztráltak eseteket. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) különös figyelmet fordít erre az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladással járó, szúnyogok által terjesztett betegségre, mivel tavaly Magyarországon is 19-en elkapták ezt a kórt, amelybe az egyik beteg bele is halt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint az első igazolt esetet idén július 21-én jelentették Romániából, Galati megye területéről, ahol egy 37 éves nőnél jelentkeztek a tünetek. Ebben a régióban korábban már észleltek nyugat-nílusi lázat. Görögországban, a tavaly nyáron lezajlott nagy járvány után idén az első megbetegedést július 27-én regisztrálták, ráadásul egy olyan tartományban, ahonnan eddig még nem jelentettek eseteket. Az Orosz Föderáció területén Volgográd környékén három betegnél igazoltak a nyugat-nílusi lázat. Az ECDC fokozott figyelmet fordít erre a betegségre, honlapján minden héten frissítik a laboratóriumilag igazolt, bejelentett esetekre vonatkozó adatokat.

Tavaly Magyarországon is júliusban tűnt fel ez a betegség. A decemberig regisztrált 19 fertőzött azért volt feltűnő, mert a korábbi években csupán évi egy-két, maximum hét ilyen esetet jegyeztek fel. A legtöbb esetet egyébként augusztus utolsó és szeptember első hetében észlelték, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, és a Balaton környékén, de egy-egy fertőzésről Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, illetve Tolna megyében, továbbá Budapesten is beszámoltak.

A nyugat-nílusi lázban elhunyt beteg egy krónikus szív- és tüdőbetegségben szenvedő 80 éves férfi volt, akinél csak utólag, az agyszövetmintából mutatták ki a vírust. Az utolsóként, december 6-án felvett fertőzöttnél két napig tartó 39,5 fokos láz, hányás, a megbetegedés harmadik napján az arcon, tenyéren és a talpon megjelenő kiütések, izom-ízületi fájdalom és beszűkült tudatállapot jelentkezett.

Nemcsak emberek, hanem állatok is megfertőződtek ezzel a vírussal. Az OEK adatai alapján 3 ló, egy szajkó, egy hóbagoly és két héja teteméből mutatták ki a vírust.

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett vírusbetegség, amely ellen speciális gyógymód, illetve oltás egyelőre nincs. A fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, csupán az esetek 1 százalékánál alakul ki agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás, amely az idős vagy immunkárosodott betegek esetében halálos kimenetelű is lehet.