• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Négy fal között - egészségesen

Hírek Forrás: Weborvos

Mit kell tudni a beltéri levegő minőségét befolyásoló tényezőkről, azok hatásairól?

Március 31-én zárult a Levegő Munkacsoport beltéri légszennyezésről szóló Négy fal között - egészségesen című projektje, amelyben a környezetvédő szervezet képviselői bemutatták a beltéri levegő minőségét befolyásoló tényezőket, azok jelentős hatásait, illetve a fenntarthatóbb életmód kialakításával kapcsolatos egyszerű, gyakorlatias lehetőségeket.

A Környezet és Energia Operatív program által támogatott egyéves kampány keretében oktatási intézmények, irodák és magánlakások házi porának szennyezettségét vizsgálták meg 10 helyszínen. Az adatok nyilvánossá tételével és szakmai elemzésével hívták fel a döntéshozók és a média figyelmét a problémára, majd a tanulságokat egy szakmai konferencián is megvitatták - összegeztek hírlevelükben.

A lakosság tájékoztatása céljából elkészítettek egy, a beltéri légszennyezésselkapcsolatos, és egy, a fenntartható lakásfelújítással foglalkozó kiadványt, egy ismeretterjesztő interaktív honlapot, valamint egy facebook oldalt, amihez továbbra is lehet csatlakozni. A döntéshozók (intézményvezetők, politikusok, gyártó és forgalmazó cégek) részére pedig szakmai ajánlásokat készítettek.

A projekt kiemelt részét alkották a középiskolai előadások: 20 vidéki középiskolábantartottak akciónapot Zalaegerszegtől Dunaújvároson át Hajdúböszörményig: az „alternatív órák" keretében több mint 2000 diák ismerkedhetett meg a beltéri légszennyezettség problémakörével. Az egyetemista korosztállyal nyári ifjúsági rendezvényeken találkoztak, a környezeti nevelőke pedig egy továbbképzésen tájékoztatták.

A beltéri levegőminőség szempontjából kiemelt terület a lakásfelújítás. Kellő ismeretekkel és odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a levegőt szennyező anyagok mennyisége. Az elméleti ismereteket a gyakorlatban is kipróbálták: egy szekszárdi középiskola tantermét újították fel a projekt keretében, és erről egy tájékoztató kisfilmet is készítettek. Mindezekről részletesen a szervezet honlapján