• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nekivetkőztek az angol doktorok

Hírek Forrás: MTI

A rendelet célja, hogy csökkentse a gyógyintézetekben, rendelőkben történő fertőzések gyakoriságát.

A kórházi fertőzések megelőzésére a betegekkel kapcsolatba kerülő egészségügyiek az angol rendelőkben sem hosszú ujjú köpenyt, sem karórát nem viselnek. Vannak, akik vitatják a rendelkezést, noha Semmelweis óta tudjuk, hogy a fertőzések terjedése ellen legfontosabb a gondos kézmosás.

Alan Johnson, angol egészségügyi miniszter rendelkezése alapján a szigetországban minden egészségügyi dolgozó, aki betegekkel foglalkozik, munkája közben - a szokásos tisztasági rendszabályok betartása mellett - csak rövidujjú inget, köpenyt hordhat és könyöktől lefelé semmiféle ruhaneműt, órát vagy ékszert nem viselhet. A rendelet célja, hogy csökkentse a gyógyintézetekben, rendelőkben történő fertőzések gyakoriságát. Angliában sok más országhoz képest sűrűbben előfordult stafilokokkusz fertőzés, különösen az a változata, amelyik bizonyos antibiotikumokra, például a penicillin származékokra már ellenállónak bizonyult.

Az angol orvosi hetilap idéz egy klinika ajtaján lógó táblát, amelyik így szól:"Könyöktől lefelé PUCÉR vagy? Ha nem, ide ne lépj be!" A szakfolyóirat azonban ezzel vitatkozó nézeteknek is hangot adott. Két doktor megírta, milyen következménye lehet annak, ha az orvosok nem hordhatják a karórájukat.

Először megvizsgálták, hogy az egyes betegágyak mellett állva láthatnak-e a betegekkel foglalkozók valamilyen időmérő szerkezetet. Az angol kórházakban a legtöbb betegágy mellől falióra nem látható. Egy másik levél írója azt is megjegyzi, hogy ez ma rosszabb, mint régen: takarékoskodási okokból évekkel ezelőtt az igazgatóságok a faliórák többségét leszerelték.

A munkatársaknak egy oktatásra használt betegbábu szívműködésének és légvételének gyakoriságát kellett meghatározni. Kiderült, hogy óra nélkül, a percenként 83-szor összehúzódó szívből eredő pulzusszámot, hatvantól százhúszig mindennek számolták. A percenként 14-szer megemelkedő mellkast "órátlanul" nézve, a vizsgálók egyike a légzésszámot percenként tíznek, a másik pedig huszonnyolcnak mondta.

A húsz gyakorlott szakemberből csak egynek a véleménye volt óra nélkül olyan megbizható, hogy az nem lett volna veszélyes az igazi betegekre. Az orvosok szerint a kórházi zsúfoltság csökkentése többet segítene a fertőzések elleni küzdelemben, mint a karórák viselésének tiltása.