• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem adják fel a harcot a teljes életért

Hírek Forrás: Weborvos

A Parkinson-kór nem kizárólag az idős kor betegsége, egyre több a fiatalkorban diagnosztizált beteg is.

Dunai hajózással egybekötött közösségi akciót szervezett a DELTA Magyar Parkinson Egyesület április 11-én, a Parkinson-betegség Világnapján (ezen a napon született James Parkinson), hogy érintettek, hozzátartozók és támogatók üzenjék a nagyvilágnak: nem adják fel a harcot a teljes életért. Az eseményen hazai hírességek lelkesítő üzeneteivel indítják útjára a hajót, majd szimbolikus léggömbfelengedéssel és a betegséget jelképező piros tulipánok vízre bocsátásával hívják fel a figyelmet a betegség elleni küzdelem fontosságára - számoltak be a szervezők az eseményről.

Számos hazai híresség lelkesítő üzenetét osztják meg a betegekkel és hozzátartozóikkal – Mádl Dalma, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Eszenyi Enikő, Gerendás Péter, Schell Judit, Monspart Sarolta és Bozsik Yvette is támogatásáról biztosította az érintetteket. A másfél órás, városnéző programmal egybekötött hajótúrán a jelenlévők léggömböket engedtek a magasba, és több száz tulipánt bocsátottak a Duna vízére a mindennapi küzdelmek és nehézségek elengedését szimbolizálva.

Ma Magyarországon közel 30.000 ember él Parkinson-kórral. Európában majdnem 1,4 millió egyént érint ez a betegség, és 2030-ra a betegszám megkétszereződésével számolnak a szakértők. A Parkinson-kór a második leggyakoribb úgynevezett degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után, rendkívül nagy tehát a betegség egészségügyi, valamint szociális és társadalmi jelentősége.

A Parkinson-kór kezelése egyedi megközelítést igényel, hiszen a kórkép nagyon változatos tüneteket okoz - ezek között a mozgászavar tünetei a legjellemzőbbek és legismertebbek. Mivel e Parkinson-kór egyedi, változatos betegség, így A betegség előrehaladott szakaszában a betegeket leginkább az teszi próbára, hogy kiszámíthatatlan a mozgásuk, nem tudják tervezni napjaikat, egyre inkább segítségre szorulnak. Kommunikációs készségük, beszédük, írásuk romlik.

Az általános vélekedéssel ellentétben a Parkinson-kór nem kizárólag az idős kor betegsége, egyre több a fiatalkorban diagnosztizált beteg is. Míg a fiatalkorban kezdődő megbetegedés gyakorta a munkahely elvesztésével és komoly stigmatizációval jár, idősebb korban az önellátó képesség elvesztése a legfájóbb probléma, amivel a betegeknek és családjuknak szembesülnie kell.

A DELTA Magyar Parkinson Egyesület, az European Parkinson's Disease Association (EPDA) betegszervezet tagjaként azért küzd, hogy a Parkinson-betegek teljes életet élhessenek hazánkban is. Az EPDA több tíz éves erőfeszítését megkoronázta az, hogy 2016. február 18-án az Európa Parlament napirendre tűzte a Parkinson-kórral élők helyzetét.