• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Nem találtak poliovírust a hazai szennyvízmintákban

Lapszemle 2022.08.18 Forrás: Népszava Online
Nem találtak poliovírust a hazai szennyvízmintákban

Amíg a védőoltási fegyelem fennmarad, nincs komoly veszélye egy gyermekbénulás járvány megjelenésének Magyarországon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyelőre nem aggódik a polióvírus európai felbukkanása miatt – derült ki a hivatal Népszavának adott válaszából. Az NKK szerint ugyanis az előzetes vizsgálatok alapján semmi nem utal poliovírus jelenlétére a hazai szennyvizekben. A hivatal – mint írták – már megkezdte annak a módszernek a fejlesztését, amely alkalmas a gyermekbénulást okozó vírus kimutatására. Arra a kérdésünkre, hogy ha csak most készül az ellenőrző rendszer fejlesztése poliovírusra, akkor honnan tudják, hogy semmi sem utal a jelenlétére, azt válaszolták: a módszerfejlesztés részeként valós szennyvíz mintákat is vizsgáltak. Ennek eredménye poliovírus jelenlétére pedig minden esetben negatív lett.   

Azt követően érdeklődtünk a hazai járványügyi hivataltól, hogy kiderült Londonban és New York-ban is ismét kimutatták a kórokozót. Mindkét ország évtizedek óta szinte poliomentes volt. Ám idén júniusban London több városrészében is felfedezték a vírus nyomait a szennyvízben. 2022 februárja óta 116 esetben mutatták ki a 2-es típusú poliovírus mintáit. Az amerikai hír pedig arról szólt, hogy egy be nem oltott fiatal felnőtt fertőződött meg New York egyik külvárosában a vírussal, s ő le is bénult. Esete azért is különleges, mert nem jár külföldön, így nem lehetséges, hogy ott fertőződött meg. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szerint 1979 óta ez csak a második olyan eset, amikor a gyermekbénulás helyileg terjedt az Egyesült Államokban.

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust a tünetmentes fertőzöttek vagy a már megbetegedettek is terjesztik. A kórokozó széklettel szennyezett tárgyakkal (étellel, itallal) is átvihető egyik emberről a másikra, a vírusnak be kell kerülnie az emésztőszervrendszerbe ahhoz, hogy megbetegedést okozzon. A fertőzések 95 százaléka tünetmentes. A fertőzöttek néhány százalékában láz, fejfájás, hányás majd 2-3 napos láztalanság után ismét jelentkezik a láz, aluszékonyság vagy nyugtalanság Ezt követően izomgyengeség és izomfájdalmak jelzik a bénulásos folyamat kezdetét. A betegség a tünetes gyermekek 2-5 százalékában, a felnőttek 15-30 százalékában halálos kimenetelű.

További részletek a Népszava cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink