• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem tudja, miért visel most mindenki nárciszt?

Hírek Forrás: Weborvos

Az Attraction látványszínház teljes csapata is csatlakozott az akcióhoz.

Egyre több ember jelenik meg nárciszos kitűzőben Budapest utcáin. Az apró dísz azt jelenti, hogy viselője a daganatos betegek ápolását támogatja. Számos híresség mellett a Budapest Bár és az Attraction látványszínház teljes csapata is csatlakozott az akcióhoz.

Nem véletlen, ha az utcán sétálva nárciszos kitűzőt viselő embereket lát ezekben a napokban. A jelvény viselői nem egy új párt szimpatizánsai, hanem a gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolását támogatják. „Magyarországon jelenleg a rákbetegek 22 százaléka részesül speciális életvégi ellátásban. Azért tűzzük ki a nárciszt, hogy minden daganatos beteg szakszerű ápolást és méltóságot kapjon élete végén" – mondta Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

A nárcisz a hospice ellátás jelképe, amely speciálisan a gyógyíthatatlan betegek ellátására koncentrál, és a testi szenvedés csökkentése mellett lelki támogatást is nyújt az érintetteknek. Célja az, hogy fájdalommentesen, de tiszta tudattal, lehetőség szerint szerettei körében készülhessen a beteg élete befejezésére. „A hospice ellátást ma minden daganatos beteg térítésmentesen kérheti, mégis nagyon kevesen részesülnek benne annak ellenére, hogy az emberi méltóság élete végén is megillet mindenkit" – mondja Dobó Kata, aki évek óta tagja a hospice mozgalomnak.

Magyarországon egyre többen szembesülnek azzal, hogy több figyelmet kell fordítani a daganatos betegek ellátására, hiszen 2015-ben már minden negyedik ember rákban halt meg. Az angolszász országokban bevett gyakorlat, hogy az emberek egy-egy jelvény viselésével kampányolnak valamilyen jó ügyért. „A nárciszos kitűzőkkel most a magyarok is kiállhatnak a daganatos betegek mellett" – magyarázta Dr. Muszbek Katalin.

Az akcióhoz már több százan csatlakoztak: van, aki kutyasétáltatás közben viselte a nárciszt, és annyian érdeklődtek nála, hogy már több mint 30 kitűzőt vitt el az alapítványtól; de egy budai pékség eladói is sok embernek adtak jelvényt a „pult alól". A Budapest Bár és az Attraction Performance teljes csapata is nárciszos kitűzőben fényképezkedett az elmúlt napokban. Az alapítvány folyamatosan osztja meg a Facebook-oldalán a képét, akik beküldik a kitűzőben készített fotókat.

A megnövekedett kereslet miatt a kitűzőkhöz április 28-án délután Budapest legforgalmasabb helyszínein – a Deák téren, a Szabó Ervin téren, a Móricz Zsigmond körtéren és a Széll Kálmán téren – sárga ruhába öltözött önkénteseknél is hozzá lehet jutni, illetve a hospicehaz.hu/viselj-narciszt weboldalon is meg lehet rendelni.

Egy jelvény 1000 forint támogatást jelent, ami egy beteg ápolását 30 percig fedezi. „A hospice ellátást az OEP is támogatja, de az csak a működési költségeink 40 százalékára elég. A jótékonysági programjainkon és a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásán keresztül érkező támogatásoknak köszönhető, hogy tavaly több mint 600 embernek tudtunk segíteni" – magyarázta Muszbek Katalin.

Legolvasottabb cikkeink