• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem tudnak és nem akarnak engedni a transzparenciából

Hírek 2023.01.27 Forrás: MOK - Weborvos
Nem tudnak és nem akarnak engedni a transzparenciából

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara elnöke Takács Péternek a stratégiai partnerségi megállapodás megkötésével kapcsolatban. 

Megkaptuk a stratégiai partnerségi együttműködésre vonatkozó javaslatát - így kezdődik a Magyar Orvosi Kamara válaszlevele Takács Péter egészségügyi államtitkár felvetésére. Mint írják, folyamatosan szakmai együttműködésre törekedtek az ágazat vezetésével, illetve a Belügyminisztériummal, és ez az együttműködés az elmúlt években számos eredményt hozott, számos javaslatuk, véleményük meghallgatásra, befogadásra talált.

"Ez a konstruktív folyamat 2022 őszén-telén megbicsaklott. Az első ezt felborító, bizalmatlanságot keltő gesztus az volt, amikor a sajtóból értesültünk arról, hogy az egészségügy átalakításával kapcsolatos törvénycsomag úgy került első olvasatban a Kormány elé, hogy annak konkrét tartalmáról a Magyar Orvosi Kamarának nem volt tudomása. A törvénytervezet hivatalosan benyújtott formájáról érdemi (a tagszervezetek véleményét is beleértve) többszáz oldalas véleményt küldtünk, illetve konkrét módosító javaslatokat fogalmaztunk meg. Ezen javaslatok közül csupán egy, a háziorvosokat érintő érdemi javaslat került befogadásra, a másik elfogadott javaslatunk valójában a kormányzat helyett végzett pontosítás volt, mely érdemben nem befolyásolja a kollégák helyzetét, mindennapi tevékenységét. Az érdemi javaslataink elutasításra kerültek, kiemelten fontos ezek között a praxisalapra vonatkozó, a kirendelések elleni védelemmel kapcsolatos javaslat, és a mínusz 20%-os lehetőség eltörlésének kérdése" - áll a kamara levelében.

A Kincses Gyula elnök által aláírt válaszlevélben az is szerepel, hogy a MOK változatlanul érdekelt a szakmai együttműködésben, az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának és minőségének javításában, de számunkra a szakmai partnerség, az együttműködés a fontos, mely nem PR jellegű megállapodáson, hanem közös szándékon és munkán múlik.

A levélben a MOK elmékeztet arra, hogy a köztestület február 4-én tartja rendkívüli küldöttközgyűlését, ahol az orvostársadalom megfogalmazza rövid távú követeléseit és hosszú távú javaslatait. Amennyiben ezekről az OKGY után érdemi és eredményes párbeszéd indul meg, úgy ennek kerete lehet a stratégiai partnerségi megállapodás megkötése. "Előzetesen itt is jelezzük, hogy az egyik legfontosabb alapelvünkből, a transzparenciából nem tudunk és nem akarunk engedni, ezért ahhoz ragaszkodni fogunk, hogy minden leírt véleményünk a későbbiekben is nyilvános legyen a megállapodás megkötése után is" - áll a levélben.

MOK

Legolvasottabb cikkeink