• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Némileg javult a levegőminőség országszerte

Hírek Frissítve 2020.01.12 Forrás: MTI
Némileg javult a levegőminőség országszerte

Valamelyest csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de így is az ország nagy részén kifogásolt a levegőminőség.

A tisztifőorvos szombaton a Facebook-oldalán azt írta: kifogásolt a levegő minősége huszonhét településen. Ezek: Ajka, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Sarród, Sopron, Százhalombatta, Szeged, Szentgotthárd, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota és Veszprém.

Szombaton a megélénkülő szél hatására tovább javult a levegőminőség, ezzel együtt a meteorológiai helyzet függvényében gyakran rosszabbodhat a levegőminőség, ez elsősorban az érzékeny lakosságnál okozhat rövid távú tüneteket.

Továbbra is többfelé rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt az országban, írta az MTI vasárnap délután. A tisztifőorvos vasárnap a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Kecskeméten egészségtelen, további kilenc településen - Dorog, Dunaújváros, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok, Vác - pedig kifogásolt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján. A meteorológiai előrejelzés szerint a levegőminőség romlása várható a következő napokban.

Kedvezőtlen levegőminőség esetére azt ajánlják: az emberek ne fűtsenek nem megfelelő tüzelőanyagokkal, csak a legszükségesebb esetben használjanak gépjárművet, kevesebbet sétáljanak forgalmasabb utak mentén csúcsidőszak idején, kültéri sportolásra pedig válasszák a kevésbé szennyezett területeket.

Továbbra is fenntartják Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A levegő minőségének átmeneti javulása ellenére a Főpolgármesteri Hivatal továbbra is indokoltnak tartja Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását. A hivatal péntekre virradó éjszaka tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták: szombaton átmenetileg javult a levegő minősége, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól Budapesten is a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedésére lehet számítani, ennek napi átlaga jellemzően az egészségügyi határérték felett lesz.

Hétfőtől szerdáig jelentősen nőhet a légszennyezők koncentrációja, a szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, mint ahogy előreláthatóan a hét második felében is. A legvalószínűbb, hogy a következő hétvégén sem várható javulás.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak - gyermekek, idősek, betegek - azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást.

Legolvasottabb cikkeink