• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Elnéptelenedik a magyar egészségügy

Lapszemle 2020.01.13 Forrás: ATV - Híradó - 24.hu
Elnéptelenedik a magyar egészségügy

A szakszervezet szákításai szerint a legtöbb egészségügyi dolgozó nettó ezer forint körüli órabérért dolgozik.

Elnéptelenedik a magyar egészségügy - jelentette ki az ATV Híradónak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna szerint úgy lehetne megállítani az elvándorlást, ha az ápolók előbb egyszeri jelentős béremelést kapnának, ezután pedig évente emelnék a fizetésüket. Jelenleg nagyjából 25 ezer dolgozó hiányzik a rendszerből, a legnagyobb ápolóhiány Budapesten van.  Az elnök  úgy számol, hogy a mostani emeléssel 210 ezer forintot keresnek majd az ápolók.

Ha egy fiatal érettségizett embert veszünk alapul, akkor el kell azon gondolkodnia, hogy ugyanennyi induló bérrel, amit bárhol megkaphatna vajon érdemes e neki ezt a munkakört választani, ahol éjszakázni kell, egészségügyi kockázata vannak, nagy a felelősség az emberi életekért - fejtette ki Soós.

Jó, hogy elindult 2016-tól a béremelés, de eddig az alacsonyabb bérkategóriákban csak annyit értek el, hogy az illetménytábla alja végre elérte a minimálbért – mondta Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Dr. Soós Adrianna a 24.hu-nak. Korábban ki kellett egészíteni a béreket ahhoz, hogy a törvényi minimumnak megfeleljenek.

Probléma az is, hogy az emelés nem mindenkire vonatkozik, kizárólag azokra, akik közvetlenül a betegellátásban vesznek részt. Kimaradtak a műszaki-gazdasági területek, az alapellátás (például a háziorvosok, fogászok mellett dolgozók), így az ő helyzetük egyre súlyosbodik.

Az egészségügyi dolgozók nem heti negyven órára kapják a KSH által kimutatott átlagkeresetüket, hanem ennél sokkal nagyobb óraszámra, így a KSH-statisztika almát hasonlít a körtével. A szakszervezet annak látná értelmét, ha kiadnák, mennyi az egy órára jutó kereset. De ilyen adatot hiába kértek. A ma érvényben lévő szabályozás szerint az egészségügyben heti 72 órát lehet ügyelettel együtt dolgozni. A FESZ felmérése szerint nagyon sokan dolgoznak hatvan órát, vagy afölött – a statisztika pedig ezt nem veszi figyelembe.

A bruttó átlagkereset az egészségügyben ma 350 ezer forint a felmérésük szerint, ami nettó 232 ezer forintot jelent. A fekvőbeteg-ellátásban több, a járóbeteg-ellátásban kevesebb a túlóra, többes foglalkoztatás, de átlagban a heti 40 óra helyett annak 1,4-szeresére tehető a munkaidő. Ennyivel visszaosztva az jön ki, hogy a normál 40 órára vetítve bruttó 250 ezer forint lehet az átlagkereset, ami nettó 166 ezer forint. És ebben az átlagban benne vannak az ápolók, az orvosok, a gazdasági és műszaki területen dolgozók egyaránt.

Legolvasottabb cikkeink