• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs pénz a legkíméletesebb prosztatarák-kezelésre

Hírek Forrás: Weborvos

A brachyterápia a daganatszövet célzott, nagy dózisú besugárzását teszi lehetővé az egészséges szövetek kímélete mellett.

Az Országos Onkológiai Intézet szervezésében Budapesten rendezték meg a Nucletron Közép-Európai Brachyterápiás Kongresszust. A brachyterápia a sugárterápia egyik speciális fajtája. A módszer lényege, hogy – a közismertebb külső sugárkezeléssel (teleterápiával) szemben – brachyterápiánál közvetlenül a daganatos szövetbe vagy annak közvetlen környezetébe helyezett izotópok segítségével végzik a sugárkezelést. A brachyterápia nagy előnye, hogy a daganatszövet célzott, nagy dózisú besugárzását teszi lehetővé – a környező egészséges szövetek maximális kímélete mellett.

A kétévente megrendezett Közép-Európai Brachyterápiás Kongresszuson 18 országból csaknem 250 szakember vett részt. A konferencia fő témái az emlő, a méhnyak és a prosztata daganatok voltak. A tudományos program keretében neves hazai és külföldi (amerikai, német, svéd, osztrák, szlovén és lengyel) meghívott előadók foglalták össze a brachyterápia legújabb eredményeit. A tudományos programot külön fizikusi szekció, kerekasztal megbeszélések és video prezentációk tették teljessé.

Külön is tárgyalták a közép-európai régió speciális problémáit – többek között a brachyterápiás kezelések finanszírozásának kérdéseit. Magyarországon ennek különös jelentőséget ad, hogy hazánkban továbbra is problémát jelent a brachyterápiás kezelések egyre csökkenő mértékű finanszírozása. Mind a daganatos betegek, mind a sugárterápiás szakma szempontjából szomorú tény, hogy a korai prosztata daganatok legkíméletesebb kezelését biztosító, alacsony dózisteljesítményű jód iztópokkal végzett brachyterápiás kezelése – a társadalombiztosítási finanszírozás hiányában – továbbra sem érhető el a betegek számára, annak ellenére, hogy az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Osztályán ennek technikai és szakmai feltételei már csaknem egy éve biztosítottak.