• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nővérszolgálat diabéteszes gyerekeknek

Hírek Forrás: MTI

Nővérszolgálat segít a diabéteszes gyerekeknek Németországban.

Egyre több kisgyereket diagnosztizálnak a világon diabétesszel: ez nemcsak a kis betegek, hanem családjuk életében is hatalmas változtatásokat igényel. Az új életmód, az időbeosztás és étrend kidolgozásában és megszokásában segít Németországban a Dianino Alapítvány.

Az Überlingenben élő Ingrid Pfaff kisfiát 1991-ben diagnosztizálták egyes típusú diabétesszel. Akkoriban nem volt, aki segített volna a család újonnan támadt problémáinak megoldásában. Időközben egyre drasztikusabbá vált a gyermekdiabétesz problémája: évente öt százalékkal nő az egyes típusú diabéteszben, a cukorbetegség egyik súlyos formájában szenvedő kis betegek száma.

Pfaff 2004-ben megalapította a Dianino Alapítványt, amellyel elsődleges célja az volt, hogy megóvja a rossz tapasztalatoktól a problémával újonnan találkozó családokat. Az alapítvány kiképzett gondozókat küld családokhoz, iskolákba és óvodákba. Németország-szerte 420 ilyen nővér áll készenlétben, mintegy százan vannak rendszeresen "bevetésen".

Az alapítvány teljes mértékben adományokból finanszírozza a nővérek alkalmazását, akik munkájukért költségtérítést kapnak.

Renate Nowak heidenheimi diabétesztanácsadó szerint feladatvégzésük során sokat tesznek az előítéletek lerombolásáért is. "Még mindig nagyon sok a képtelenség, az előítélet - például hogy a diabétesz fertőző -, amelyeknek valótlanságát el kell magyarázni az embereknek".

A diabétesztanácsadók elsősorban enyhíteni igyekeznek a problémákat: csökkenteni a kezelések miatti stresszt és félelmet, segítséget nyújtani az inzulin injekciózásának begyakorlásában.

A Dianino telefonos forródróton gyakorlatilag a nap huszonnégy órájában elérhető. Itt jelentkeznek az aggódó és gondoskodó orvosok, javaslatukra az alapítvány felveszi a kapcsolatot az érintett családdal. Pfaff szerint mindez a betegbiztosító intézetek feladata lenne, ezek azonban a diabétesz diagnosztizálása után gyakran segítség nélkül hagyják a családokat.

A Dianino adatai szerint Németországban jelenleg 25 ezer gyermek és fiatalkorú, 1-es típusú diabéteszben szenvedő beteg él. Tíz évvel ezelőtt csupán feleannyian voltak.

Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelynek következtében a szervezet inzulintermelése megszűnik. "Egyelőre nem tudják pontosan, mi okozza, hogy egyre több gyermek lesz váratlanul diabéteszes" - fejtette ki Pfaff.

Legolvasottabb cikkeink